Obecnie rozmawiamy o:

Kosmetyki Faberlic

gorący temat

Co myslicie

dzisiaj o 11:07

Szkoły policealne-opinie

wczoraj o 15:31

Kosmetyczka w Warszawie

przedwczoraj o 21:26

Poszukuję buty ze zdjęcia r. 38

przedwczoraj o 19:44

Na zmniejszenie apetytu ?

przedwczoraj o 14:37

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

zweryfikowana
Administrator
Posty: 158

serce MIESIĄC KOBIET NA SZAFA.PL serce
dobiega końca!
To już przedostatnia szansa na udział w naszej akcji i zdobycie nagród.
tańczy

Tym razem mamy dla Ciebie słodkie zadanie kulinarne gotuje

Czas trwania: 30.03 godz. 14:00 - 31.03 godz. 13:59
Pamiętaj, by kliknąć "Biorę udział" na stronie konkursowej!

W komentarzu pod tym postem zamieść zdjęcie lub przepis na swoje ulubione czekoladowe co nieco.

Możesz dodać zdjęcia, filmiki, itp.

Uwaga!
Zdjecia pobrane z internetu oraz przepisy skopiowane z innych stron nie będą brane pod uwagę!

serce

3 najlepsze przepisy nagrodzimy pysznymi czekoladowymi pantofelkami od serce Chocolissimo serce

,



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-05-27 14:58 przez adventurous_.

Gorąco polecam czekoladowe muffiny z orzeźwiającą miętową nutą. Spektakularny efekt w zaledwie kilka minut gwarantowany. Wykonanie proste nawet dla tych, którzy na wypiekach w ogóle się nie znają. Do ich zrobienia potrzebujemy: 250g mąki, 120g cukru, łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli (składniki te wymieszać w jednym pojemniku), 1 jajo, 150ml jogurtu naturalnego, 120ml oleju, łyżka likieru miętowego lub ½ łyżeczki kropli miętowych, 150g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki (składniki wymieszać w drugim pojemniku). Do składników mokrych dodać suche z pierwszego pojemnika i niezbyt starannie wymieszać. Formę do muffin napełni masą do ¾ wysokości i piec ok. 20 min w 190 stopniach. Po ostudzeniu czubki muffin można dowolnie ozdobić – polecam roztopioną mleczną czekoladę wymieszaną z odrobiną śmietany kremówki – wszak czekolady nigdy dość! Prawdziwa uczta dla miłośników niepowtarzalnego czekoladowego smaku. Bajecznie łatwe, bajecznie pyszne!

KINDER BUENO!




SKŁADNIKI:

*Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
6 jajek
szklanka cukru
szklanka oleju

*Krem Kinder Bueno:

100 g orzechów laskowych
pół laski wanilii
3/4 szklanki tłustego mleka
1 i 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
200 g masła
3 łyżki miodu wielokwiatowego

*Dodatkowo:

2 batoniki Kinder Bueno
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady


WYKONANIE:

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
Dodać powoli mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. W garnku o grubym dnie, na wolnym ogniu, rozpuścić masło z ziarenkami wanilii. Orzechy laskowe zmielić na drobne kawałki (nie na wiór). Można też kupić gotowe, już zmielone. Do orzechów wlać ciepłe masło i na wolnych obrotach zmiksować na gładką masę. Następnie dodać świeże mleko, miód i ponownie zmiksować. Do masy dodawać po jednej łyżce mleko w proszku i cały czas miksować. Kiedy wszystkie składniki połączą się, wstawić masę na chwilę do lodówki, aby stężała. Ciasto przeciąć na pół i przełożyć masą. Polać z wierzchu gorzką i białą czekoladą, rozpuszczonymi w kąpieli wodnej. Udekorować kawałkami batoników Kinder Bueno. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kto nie jadł niech koniecznie spróbuje! omnomnom



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-30 15:28 przez karolcia110295.

Kopiec kreta!
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,75 szklanki oleju
5 jajek
0,75 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Masa
3 kremówki
2 cytrynowe galaretki
4-5 bananów
1 czekolada

gotuje
Pieczemy biszkopt, zdejmujemy wierzchnią warstwę ciasta i kruszymy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance wody.Kremówkę ubijamy z gęstniejącą galaretką. Startą czekoladę dodajemy do śmietany. Na biszkopcie układamy pokrojone banany i zalewamy śmietaną z galaretką . Na wierzchu posypujemy pokruszoną warstwę ciasta i czekoladę
Pyszne, słodkie ciasto, znika w mgnieniu oka.



Mój kochany blok czekoladowy
Niebieskie (opakowanie) mleko w proszku
Kostka Kasi
Dwie szklanki cukru
Pół szklanki wody
6 łyżek kakao
10 opakowań ciastek bebe

Kostkę Kasi z pół szklanki wody i dwoma szklankami cukru zagotować, 6 łyżek kakao opakowanie mleka w proszku i 10 pokruszonych opakowań małych ciastek be-be (petitbery) wymieszać. Zalać wcześniej zagotowanym masłem i szybko wymieszać. Po ostygnięciu wstawić na 3 godzinki do lodówki i smacznego.

Blok



Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-31 12:43 przez Maszanti.

Czekoladowy Torcik




Składniki na spód:
• 150 g ciastek maślanych kakaowych
• 1 łyżka kakao
• 30 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
• 1 kg twarogu sernikowego
• 200 g czekolady gorzkiej
• 2 łyżki kakao
• 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 5 jajek
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Polewa czekoladowa:
• 100 g gorzkiej czekolady
• 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Mus malinowy
• 2 błyskawiczne kisiele malinowe np. z kawałkami owoców
• 1 szklanka konfitury malinowej
Sposób przygotowania:
SPÓD
1. Ciastka, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
3. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.
4. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.
MASA SEROWA
1. W misie miksera umieścić twaróg, mąkę i cukier - zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Śmietankę podgrzać i dokładnie wymieszać z kakao. Gładką kakaową masę dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i zmiksować.
2. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.
3. Masę wylać na spód z ciasteczek. Na powierzchnię wyłożyć jedną porcję musu malinowego (po jednej pełnej łyżeczce, zachowując odstępy). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 10 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik.
4. Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. W powstałe zagłębienia z musem włożyć drugą porcję musu malinowego.
POLEWA CZEKOLADOWA
1. Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty.
2. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.
MUS MALINOWY:
przygotować gęsty kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w mniejszej ilości wody - 125 ml. Kisiel wymieszać z konfiturą malinową i opcjonalnie z malinami. Podzielić na 2 części.



CIASTO Z TOFFI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

SKŁADNIKI
-Na biszkopt:
8 jaj
szczypta soli
1 szklanka cukru
300 g mielonych orzechów laskowych
pół szklanki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-Na krem toffi:
1 łyżeczka żelatyny
250 ml gorącej wody
0,5 l śmietanki kremówki 36%
400 g gotowej masy kajmakowej (w puszce)
-Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
4 łyżki cukru
100 g masła
garść orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i nasmarować formę masłem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania sól. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier i żółtka. Gdy składniki dobrze się połączą dodać orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Zamieszać do uzyskania jednolitej masy a następnie wylać do formy.


Wstawić do piekarnika na 40 minut. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić wzdłuż na pół tak by powstały dwa blaty tej samej grubości. Rozpuścić żelatynę w wodzie. Ubić śmietankę i cały czas mieszając stopniowo dodawać masę kajmakową. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Umieścić jeden z blatów biszkoptowych w formie i posmarować masą toffi. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.


Połamać obie czekolady na mniejsze kawałki nie mieszając. Podzielić masło na pół i roztopić jedną część z gorzką czekoladą a drugą z białą w oddzielnych rondlach. Dodać do obu mas po 2 łyżki cukru i odstawić na 3 minuty.


Następnie nałożyć ciemną i jasną masę czekoladową na powierzchnię ciasta i delikatnie wymieszać tak by powstała marmurkowa faktura. Posypać polewę orzechami i tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.



zdjęcie i przepis ściągałaś z konkursu na vinted ode mnie tak się nie robi! Proszę usunąć moje zdjęcie i przepis. @norawr

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
0,5 szklanki cukru kryształu
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski.Masło wkruszyć do mąki, dodać żółtka i cukry. Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.

Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa CZEKOLADOWA:

6 białek
1 szklanka cukru kryształu
3 śmietany 18% (3 po 400g)
4 łyżki kakao
2 budynie czekoladowe bez cukru

Białka zmiksować.Pod koniec miksowania wsypywać po trochu cukier aż masa będzie sztywna. Dodać do niej sypkie budynie i znowu zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodawać po jednej śmietanie i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto kruche wyjąć z lodówki i podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na nią wylać masę serową.
Wziąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na tę masę.





Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-30 17:35 przez natalia0404.

Gorąca czekolada z bitą śmietaną, polewą czekoladową i czekoladową posypką. Pychotkaaa



Moja prawdziwa szczera miłość, która nigdy nie gaśnie, to miłość do... czekolady. Z czego wynika ta swoista chemia pojawiająca się z każdym słodkim kęsem? To najbardziej znany produkt dający poczucie szczęścia! Gdy zaczynam ją jeść, do mózgu dociera sygnał, że dzieje się coś ekscytującego. Szybko rośnie poziom endorfin, co wpływa na uczucie zadowolenia. Chwila czekoladowej przyjemności to jednak duża dawka kalorii, dlatego wolę oszukać trochę naturę i zjeść pyszny, a przede wszystkim zdrowy, czekoladowy mus. Przygotowuje się go z gorzkiej czekolady i dojrzałego awokado. Owoc obieramy i usuwamy z niego pestkę. Dodajemy czubatą łyżkę startej czekolady, dwie łyżeczki soku z cytryny, plasterek świeżego imbiru i łyżkę miodu. Wszystko miksuje się na gładką masę. Ten mus jest nie tylko pełnowartościowym deserem, ale też prawdziwą ucztą dla łasuchów i jedząc go nie ma się obaw, że przybędzie nam zbędnych kilogramów, a to ważna kwestia dla każdej kobiety.

Tort Szwarcwaldzki

SKŁADNIKI

CIASTO CZEKOLADOWE

150 g masła
150 g cukru pudru
6 jaj
100 g gorzkiej czekolady
pół łyżeczki aromatu waniliowego
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WIŚNIE

450 g mrożonych wiśni bez pestek
4 łyżki cukru

Do nasączenia: 5 łyżek alkoholu (wódki lub rumu)

BITA ŚMIETANA

750 ml zimnej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
jeśli tort nie zostanie zjedzony w ciągu doby śmietanfix

Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie lub najlepiej świeże owoce, dla osób dorosłych wiśnie w zalewie spirytusowej.

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Miękkie masło ucierać z drobnym cukrem aż będzie puszyste. Dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki.Wiśnie zagotować z 1/2 szklanki wody i z cukrem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok wymieszać z 5 łyżkami alkoholu. Nasączyć nim krążki z ciasta.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,jeśli to konieczne dodać śmietanfix.Krążki tortu przełożyć wiśniami i bitą śmietaną. Wierzch tortu udekorować.

DEKORACJA
Wierzch tortu posypać wiórkami czekoladowymi. Wkoło przez szprycę wycisnąć kleksy z bitej śmietany W każdym "gniazdku" z bitej śmietany umieścić świeżą wiśnię lub czereśnię
Smacznego



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-31 20:50 przez czarownicasamanta.

MUFFINY CZEKOLADOWE ;)

SKŁADNIKI:

-12 SZTUK
-150 g masła
-150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
-300 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
-1 szklanka (190 g) cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-2 duże jajka (L)
-170 ml mleka

PRZYGOTOWANIE:


*Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

*Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.

*Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

*Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

*Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.


SMACZNEGO ZYCZE! :)



Kakaowiec :)

Kakaowiec gości na moim stole zdecydowanie najczęściej, uwielbiam to ciasto - jest proste do zrobienia, zawsze się udaje i co najważniejsze świetnie smakuje! Dla niektórych dodatkowym plusem może być fakt, że jest bardzo sycące, zjedzenie kilku kawałków naraz to nie lada wyczyn ;)

I ETAP:

Składniki:
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Po tym czasie gotować jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając.

II ETAP:

Odlać pół szklanki tej masy. Resztę ostudzić. Ten etap trwa najdłużej, ale można się wtedy zająć czymś innym :)

III ETAP

Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
/opcjonalnie pół posiekanej czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej/

Po ostudzeniu reszty dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia - zmiksować. Jeśli ciasto ma być jeszcze bardziej czekoladowe dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.

IV ETAP

Tak przygotowaną masę wlewamy do keksówki i pieczemy w temp. ok. 180 stopni. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego polecam po ok. 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (nie klei się). U mnie piecze się ok. 45/50 minut.


Gorący placek polewamy odlaną do szklanki masą. Ja czasami polewam ciasto dodatkowo roztopioną czekoladą .


Największym łasuchom polecam przekrojenie ciasta i przełożenie go bitą śmietaną. Ciasto z posiekaną czekoladą w środku, polane dodatkową porcją czekolady i jeszcze z bitą śmietaną to czysta rozpusta :D


U mnie na zdjęciu wersja podstawowa, żeby nie było za słodko po świętach ;) Muszę stwierdzić, że ciasto jest wyjątkowo niefotogeniczne, ale na jego obronę niech świadczy fakt, że do "sesji" uchowała się tylko 1/3 kakaowca :)



To nie będzie typowy przepis na ciasto czekoladowe a na tort z biszkoptu czekoladowego oraz polewy śmietankowej, który zawsze piekę na urodzny moich chłopaków ( męża i syna). Na urodzinach mojej mamy też wywołał furorę.
W zależności od pory roku i od nastroju wkładam do niego albo brzoskwinie z puszki albo świeże kiwi lub banany.
Pieczenie zaczynamy od przygotowania średniej wielkości mocnej herbaty, która w czasie naszego pieczenia i przygotaywania kremu nam ostygnie oraz od włośenia śmietanek do lodówki. Śmietana musi być mocno schłodzona.

Etap pierwszy- pieczemy biszkopt:

Składniki

5 jajek (oddzielamy białka od żółtek)
¾ szklanki cukru białego kryształowego
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao gorzkiego

Przygotowanie biszkoptu:

Mąkę razem z kakao przesiewamy przez sitko.
Białka ubijamy ze szczyptą soli do powstania gestęj piany, dodajemy troszkę cukru ciągle miksując - gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodajemy żółtka i zmiksuj przez 30 sekund.
Do masy z białek i żółtek dodajemy po troszku mąki z kakao i delikatnie mieszmy łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 35cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki pozostawiamy bez przykrycia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez około 4o minut w 180 stopniach.Prezd wyjęciemy sprawdzamy patycznkiem do szaszłyków, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt studzimy i dopiero jak będzie zimny wyjmujemy go z formy i kroimy na 3 równej grupości koła.

Etap drugi- sporządzamy krem:

Składniki na krem śmietankowy:
2 śmietanki 36% schłodzone
2 śmietanki fix
2 łyżki przesianego cukru pudru

Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, ja zawsze biorę wysoki garnek i miskujemy, pamiętając że zaczynamy na najwyższych obrotach a kończymy na najniższych. W momencie kiedy mikser zaczyna zostawiać na śmietanie ślady wsypujemy po woli śmietanki mix, cały czas miksując przez jeszcze około 3 minuty aż śmietany się wymieszają.

Etap trzeci- składamy całość tańczy:
Odstawiamy przygotowaną śmietanę.
Kładziemy na tortownicy jedo koło biszkoptowe i polewamy delikatnie mocna przestudzoną herbatą. Czekamy aż herbata wsiąknie i nakładmy krem, warstwę owoców i warstwę kremu. Identyvznie postepujemy z kolejnym biszkoptowym kołem.
Ostatnie koło polewamy najmniejszą iloścą herbaty i nakładmy krem. Dużym nożemy wyrównujemy górę.
Tym samym nożem nakładmy krem na boki tortu i wyrównujemy.
Ja cały tort obkładam płatkami migdałów a na górę robię dekoracje w zależności od okazji na jaką przygotowują przysmak.
Można górę tortu posypać startą mleczną czekoladą lub wiórkami kokosowymi ( zabarwionymi wcześniej barwnikiem spożywczym).

Zamieszam zdjecie jakie posiadam tego tortu, chociaż w roku, którym był robiony był taki upał, że krem spływał zanim skończyłam go nakładać.



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

konkurs na szafie - co jest z wynikami