gorący temat
dzisiaj o 19:33
dzisiaj o 18:36
dzisiaj o 15:28
dzisiaj o 14:59
Czy możecie polecić mi sprawdzonego barbera w Bydgoszczy?
dzisiaj o 14:27
Najpiękniejsze smutne piosenki
8.08 o 11:52
29.01 o 13:58
Domowy sposób na mocne paznokcie
6.03 o 17:19
7.04 o 11:44
LANCOME La Vie Est Belle Opinie
1.07 o 15:20
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
URODZINY - przekąski
URODZINY - przekąski
Dziewczyny znacie pomysły na jakieś szybkie, łatwe w przyrządzeniu przekąski na urodziny?
Liczę na dobre rady
URODZINY - przekąski
koreczki, małe tortillki ser żólty, majonez,kukurydza, szynka z kurczaka
URODZINY - przekąski
Koreczki - mega proste i szybkie.
Parówki w cieście francuskim też szybko się robi.
Ruloniki z tortilli z szynką, sałatą papryką (dowolnie z czym lubisz)
Zrób jakąś szybką sałatkę, Ja ostatnio na imprezę po prostu kupiłam puszki (kukurydza, groszek, fasola) skroiłam świeżego ogórka, dodałam kabanosy i przyprawiłam - szybko a goście zjedli.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-10-13 23:34 przez --Olga--.
URODZINY - przekąski
sledziki jajka w majonezie mini zapiekanki
URODZINY - przekąski
polecam dip do krakersów bądź grzanek
30 dag sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
30 dag posiekanych orzechów włoskich
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (lub więcej jak ktoś lubi)
posiekany pęczek natki pietruszki
wszystko mieszamy z majonezem, polecam dodawać go po łyżce żeby dip nie wyszedł za rzadki, ale żeby dało się do rozsmarować. doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-10-14 09:11 przez verona86.
URODZINY - przekąski
Krakersy z serkiem twarogowym, koperkiem i łososiem.
Kabanosy w cieście francuskim np z czerwonym pesto.
No i wszelkie oliwki itp.
URODZINY - przekąski
babeczki na słono ja ostatnio zrobiłam z serem feta, pieczarkami i papryką
URODZINY - przekąski
na sobotę planuje także urodziny, moje menu narazie wygląda nastepująco :
-rosół na początek
-Krokiety z kapustą i pieczarkami
-Roladki z kurczaka
-nuggetsy
To tak na ciepło
jako przystawki:
-mieszanka warzywna z serem feta
-sałatka Gyros
-koreczki owocowe w czekoladzie
-Koreczki z naleśnika z bananem również z czekoladą
-koreczki "na słono"
-Kanapki różne kolorowe
-może jakieś krakersy paluszki itp
Szukam jeszcze jakichś inspiracji !
URODZINY - przekąski
ja zawsze mam:
- ser pleśniowy pokrojony w trojkąty
- paszteciki z żurawiną
- koreczki na słono- ser żółty, kabanos, ogórek, serek topiony, papryka
- koreczki na słodko- banan, ananas i co tam jeszcze mam
- sałatka z serem feta
- małe kanapki
- parówki mini w cieście francuskim
URODZINY - przekąski
mozna zrobić kanapeczki na krakersach lub mini picce z ciasta francuskiego
ogólnie to polwecam kupić taki makaron muszelki i tam do niego włożyć serek almette wymieszany z szybką i serem żółtym lub łososiem super sprawa!
albo takie roladki z tortilli (sałata, szynka,. ser, warzywa) też mega są!
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-10-14 10:02 przez mart11.
URODZINY - przekąski
szaszłyki, roladki z naleśnika i jakiegoś farszu, który lubisz, talerz serów i wędlin + jakiś sos na stole.
URODZINY - przekąski
paszteciki z pieczarkami
grzanki tzn chleb tostowy pokroić w trójkąty (na pół) i na patelni spiec z dwóch stron i położyć ser żółty żeby się roztopił
gofry z budyniem i owocami
URODZINY - przekąski
Kilka pomysłów:
Krążki cebulowe
Składniki
•3 średnie cebule
•¾ szkl.mąki
•1 szkl. mleka roślinnego
•½ łyżeczki cukru
•1 szczypta mielonej papryki słodkiej
•½ łyżeczki proszku do pieczenia
•sól, pieprz
•olej do smażenia
Przygotowanie: Cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i rozdzielamy na krążki. Miksujemy lub dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, mleko, proszek do pieczenia i cukier. Przyprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Krążki zanurzamy w gotowym cieście i smażymy z obu stron w głębokim oleju.
Pieczone ziemniaczane obierki
Składniki:
•obierki z wyszorowanych czterech ziemniaków
•kilka listków rozmarynu
•1/2 ząbka czosnku
•2 łyżki oliwy
•na czubku noża otarta skórka cytryny
•sól i pieprz
Przygotowanie:
1.W moździerzu ucieram oliwę z czosnkiem i rozmarynem. Ziemniaczane obierki wsypuję do sporej miski, polewam je oliwą i dokładnie, palcami mieszam obierki nacierając je oliwą.
2.Następnie wszystkie wysypuję na papier do pieczenia i wsuwam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, obficie posypuję solą i piekę przez 5-8 minut w zależności od tego czy chcę aby były bardzo chrupkie.
Frytki z bakłażana
z jogurtowym dipem z pieczonego czosnku
Składniki:
•jeden średni bakłażan
•trzy średnie ziemniaki
•pół szklanki jogurtu
•łyżka majonezu
•cztery ząbki czosnku w łupinie
•szczypta mielonego kuminu
•oliwa
•świeżo zmielony czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w paski grubości około 1 cm, bakłażana przekroić na pół i pokroić w podobne paski lub nieco grubsze. Warzywa wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oddzielnie bakłażany od ziemniaków, pomiędzy nimi ułożyć ząbki czosnku. Skropić oliwą i obficie solą a następnie wsunąć do piekarnika na około 50 minut.
2.Kiedy warzywa będą gotowe, wyjmujemy czosnek z łupin i umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy jogurt, majonez, kumin, sól oraz pieprz i blendujemy na gładką masą. Frytki przekładamy na talerz, opruszamy jeszcze solą i czarnym pieprzem i wsuwamy z jogurtowym dipem.
A jeżeli chcesz coś na słodko to może:
Ciasteczka jak 3BIT
Przechodzimy do rzeczy. Na sporządzenie ciastek potrzebujemy:
•12 kruchych herbatników
•150-200g czekolady gorzkiej 60% lub pół na pół z białą, wtedy będzie mleczniejsza
•110g margaryny wegańskiej
•6-8 łyżek cukru pudru
•1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Na początku zajmujemy się herbatnikami. Na tacy rozkładamy papier do pieczenia a na nim herbatniki. Najlepiej ułożyć je tak, aby się nie stykały, bo przy rozkrajaniu można uszkodzić herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i czekamy aż przestygnie, ale nadal będzie płynna. Polewamy herbatniki dość grubą warstwą i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Kiedy czekolada na herbatnikach tężeje, możemy zabrać się za krem mleczny. Do tego celu posłuży nam wspomniane masło z poprzedniego przepisu, ale to puszyste z drugiej części, które podałam jako przypadkowe. Mając to masełko, wrzucamy je do miski, następnie dodając po łyżce cukru pudru, ucieramy pałką na jednolitą masę. Na koniec regulujemy smak kwaskiem cytrynowym - jako regulator kwasowości. Może też być sok z cytryny, ja jednak chciałam uniknąć aromatu cytrusa.
Wyjmujemy z lodówki nasze herbatniki, odwracamy polaną stroną do dołu tak, aby niepolana strona była na górze. Otrzymany krem rozprowadzamy na powierzchni dość grubą warstwą, najlepiej równą grubości herbatnika i jeszcze raz wstawiamy do lodówki do stężenia. Krem możemy oczywiście zrobić z twardszej margaryny-wtedy będzie z pewnością ściślejszy.
Kiedy wszystko stężeje, wystawiamy nasze ciastka i rozdzielamy na pojedyncze sztuki. Jak wspomniałam, lepiej nie kłaść herbatników tak ściśle, jak ja to zrobiłam. Kilka sztuk po prostu połamało się przy rozdzielaniu.
Wracamy do naszej czekolady-jeśli w tym czasie zdążyła zastygnąć w misce, nie ma problemu. Z powrotem stawiamy na kąpieli wodnej i rozpuszczamy. Letnią, ale nadal płynną czekoladą, polewamy wierzch pojedynczych ciastek. Staramy się hojnie polewać, tak jak to mają 3BIT-y. I znów do lodówki. Letnia czekolada dość szybko tężeje, więc na prawdę nie są to jakieś długie czasy oczekiwania. Góra 20 minut.
Gotowe ciastka możemy okroić, jeśli czekolada za bardzo popłynęła na boki. Wtedy będą równiejsze.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-10-14 10:47 przez Miss-rock.