Obecnie rozmawiamy o:

transport i spedycja

gorący temat

HPV czy mam sie bać?

godzinę temu

schody i balustrady

dzisiaj o 18:36

Reklama - pomóżcie;)

dzisiaj o 15:28

Biznes

dzisiaj o 14:59

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Ciasto na "Saszetkę"

02 maj 2009 - 00:37:26

Witam:)
Czy któraś z Was wie jakie ciasto jest w tzw "Saszetce" [ciasto (może bułka-tego właśnie nie wiem), sałatka, kawałki kurczaka, sos ] Jeżeli tak to bądźcie tak miłe i podajcie przepis lub powiedzcie gdzie kupiłyście te ciasto(bułkę?) i jak się ono nazywa.

Z góry dziękuję:):)

Ciasto na "Saszetkę"

04 maj 2009 - 08:53:48

Chodzi Ci chyba o Pittę? Taka okrągła bułeczka:

przepis:
S k ł a d n i k i :
0,5 kg mąki, 1/2 paczki drożdży instant instant
(lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru,
kilka łyżek mleka),
łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru,
łyżeczka soli, oliwa do smarowania blachy


Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.

Ciasto odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3-4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.

Chlebki piec ok. 5-6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką.

Ciasto na "Saszetkę"

11 maj 2009 - 23:50:54

Dziękuję Ci bardzo:)
Pozdrawiam serdecznie:)

następna dyskusja:

pomysl na sesje zdjeciowa??