3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1/3 kostki drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
To przepis podstawowy, który dostałam wiele lat temu od koleżanki.
Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mleko, szklankę mąki, mieszamy, a gdy podrośnie, dodajemy resztę mąki, sól i wyrabiamy. Po wyrośnięciu wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy układamy w wysmarowanej oliwą formie, nakłuwamy widelcem... dalej już wiadomo.
Ja sobie ten przepis zmodyfikowałam i dodaję mleko + wodę (pół na pół), pół szklanki mąki zastępuję otrębami owsianymi, dodaję też do ciasta kilka łyżek oliwy.
Z tej porcji wychodzi jedna duża pizza puszysta, albo dwie duże na cienkim cieście - zależy, jak sobie rozwałkujecie.
Do ciasta można dodać czosnek, zioła, ja dodaję odrobinę czarnuszki...