Bardzo ci polecam szarlotkę, łatwo się ją robi a składniki są tanie (bo trzeba tylko tych podstawowych oraz jabłek). Przepis jest z tyłu opakowania przyprawy do szarlotek Kamis, i jest to najlepszy i najłatwiejszy do zrobienia z jakim się spotkałam. Już nie wspominając o tym, że z nim ''nawróciłam'' wszystkich którzy do tej pory nie przepadali za szarlotkami
na ciasto
45 dkg mąki
30 dkg margaryny
15 dkg cukru
2 żółtka
szczypta soli
na mus
8 jabłek (jakieś twarde i słodkie, najlepiej zimowe lub np. szare renety)
15-20 dkg cukru
1/2 łyżki przyprawy do szarlotki Kamis
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. dodać masło, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, uformować kule, owinąć folią i włożyć do lodówki. blachę posmarować margaryną i posypać lekko bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować, wyłozyć na blachę, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku 10-15 min w temp 200 stopni. W tym czasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki i przesmażyć z cukrem aż są mięciutkie. Do jabłek dodać przyprawę do szarlotki. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłozyć na nim masę jabłkową . Na masę zetrzeć drugą połowę ciasta na tarce z grubymi otworami, lub po prostu rozwałkować i przykryć warstwę z jabłkami. piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zdjęcie końcowe:
A tutaj zamieszczam zdjęcie innej szarlotki którą zrobiłam, w wersji amerykańskiego Apple Pie

Jest przepyszna! Wymaga takich samych składników jak przy zwykłej, wygląda ładniej i trzeba tylko trochę więcej pracy nad nią (co nie zmienią że też jest łatwa do zrobienia). No i potrzebne jest też okrągłe naczynie żaroodporne, nie wszyscy takie mają. Jeśli chcesz przepis to ci go przepisze na priv
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-11-17 19:40 przez ludziorka.