Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

niezweryfikowana
Posty: 56
Ostrzeżenia: 1/5

jak czytam wasze posty wychodzi na to że jesteś fatalnym kucharzem :P chyba zostane przy przyprawach kamis, nie potrafię skomponować takich dań jak wy przy użyciu różnych ziół

Ja bardzo lubię świeże przyprawy , ale nie zawsze można takie dostać albo nie zawsze ma się świeżą bazylię czy oregano w domu. Wtedy kupuję w paczkach kamisa . Również piękni pachną .

najlepiej to samemu zrobic marynaty bo w tych pomyslach na badz przyprawach do kurczaka pelno chemii chodz nie powiem czesto sama ide na latwizne i to stosuje . do drobiu stosuje pieprz, sol, czosnek , tymianek
oto co znalazlam w nece mysle zebardzo pomocne :)
Z przyzwyczajenia doprawiamy mięso solą i pieprzem, a przecież przypraw mamy znacznie więcej. Zioła podkreślają smak, wydobywają aromat i czynią potrafię niepowtarzalną. Dlatego warto z nimi eksperymentować, choć przyda się również podstawowa wiedza na temat poprawiania smaku mięs.


Zioła i przyprawy podnoszą wartość odżywczą potraw, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na smak i zapach. Dotyczy to szczególnie różnych gatunków mięsa. W średniowieczu zawijano je zazwyczaj w liście wrotycza (to roślina z rodziny astrowatych), z kolei w dawnej Polsce do tego celu wykorzystywano liście chrzanu. Obecne w nich substancje chroniły przed działaniem bakterii gnilnych, a mięso pod ich wpływem nabierało aromatu.

Pyszny drób

Przyprawy i zioła dodawane do mięs mogą być używane w różnych formach, jako suszone lub zmielone. Wiele z nich pasuje do drobiu – doprawiajmy je m.in. estragonem, curry, tymiankiem czy cząbrem; ta ostatnia przyprawa znakomicie podkreśli smak smażonego kurczaka. Mięso dwie godziny wcześniej należy obficie posypać posiekanymi liśćmi tej przyprawy.

Do kurczaka – szczególnie pieczonego – doskonały będzie świeży rozmaryn. Z drobiem, zwłaszcza tłustym, świetnie łączy się majeranek. Dzięki niemu mięso będzie mniej obciążające dla żołądka, a organizm szybciej je strawi. Drób możemy również przyprawić chili albo pieprzem kajeńskim, należy je jednak stosować z umiarem. Możemy także wymieszać bazylię z tymiankiem, rozmarynem oraz szałwią i tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso drobiowe.

Ciekawym połączeniem będzie szczypta kardamonu z kurczakiem albo kaczką. Ale kardamon to przyprawa, która świetnie smakuje również z jagnięciną, mielonym mięsem i rybami. Jest znakomita również jako dodatek do kiełbas.

Wyjątkowy smak indyka, gęsi i kaczki uzyskamy, doprawiając je cynamonem. Do pieczonej kaczki i gęsi pasuje też kolendra.

Z gulaszem, pieczenią i krokietem

Do mięsa wieprzowego możemy śmiało dodawać te same przyprawy, co do drobiu – jego smak podkreśli majeranek (zwłaszcza w przypadku wieprzowiny pieczonej), rozmaryn, cząber oraz czosnek. Ten ostatni świetnie pasuje także do wołowiny, baraniny, cielęciny, wędlin i tłustych pieczeni.

Majeranek nadaje się do dań ze słoniną i szynką, a także do wołowiny, cielęciny, baraniny i mięsa pieczonego na ruszcie. Świetnie smakuje z gulaszem i krokietami. Jeśli jest świeży, podkreśli smak mięsa duszonego. Suszonym natomiast najlepiej przyprawić flaki.

Doskonały jako przyprawa do pieczeni, dziczyzny, wołowiny, ryb z grilla i pieczonych będzie rozmaryn. Wybornie smakuje z jagnięciną i cielęciną. Natomiast z wieprzowym farszem łączy się szałwia.

Cząbrem natomiast dobrze jest przyprawiać również baraninę, jagnięcinę, tłuste pieczenie, ryby i dania z mięsa mielonego. Można go gotować razem z potrawą. Warto wiedzieć, że cząber działa przeciwzapalnie i wiatropędnie.

Do mięs doskonała będzie także czubryca - zioło popularne m.in. na Bałkanach. Dzięki niemu dania będą miały wyjątkowy aromat i staną się lekkostrawne. Prawdziwa czubryca to właściwie cząber górski. Choć biologicznie jest zbliżony do naszego cząbru ogrodowego to jednak ma nieco odmienny i smak, i zapach.

W polskich sklepach dostępna jest czubryca zielona (czysta albo z dodatkami, np. solą). Niekiedy czubrycą nazywa się również mieszankę przypraw, w której znajduje się m.in. zielona cebulka, pietruszka, mielona kozieradka, sól. Z kolei czubryca czerwona również może być czysta albo z dodatkiem papryki, mielonej kozieradki, chili, czosnku, czasem suszonych pomidorów itp. Jeśli zależy ci na tej bez dodatków, zawsze sprawdzaj skład.
A może macierzanka?

Niezastąpiony w kuchni jest kminek. Można przyprawiać nim m.in. tłuste pieczenie, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, a także gulasz, flaki czy grillowane kiełbaski. To przyprawa, której lista właściwości jest bardzo długa. Łagodzi wzdęcia, działa przeciwskurczowo, jest znakomita na niestrawność i zaparcia, reguluje pracę jelit – właśnie dlatego idealnie pasuje do mięs, zwłaszcza tłustych. Przed zastosowaniem kminek warto namoczyć, wymieszać z solą, zemleć albo utrzeć w moździerzu.

Z cielęciną, którą nazywa się najszlachetniejszym polskim mięsem, świetnie smakuje łagodna papryka, bazylia, tymianek, koper, gałka muszkatołowa, szałwia, melisa, curry czy natka pietruszki, a także wspominane wcześniej: czosnek, majeranek i rozmaryn.

Jeśli zależy nam na wyjątkowym smaku baraniny, oprócz wspomnianych wcześniej przypraw, powinniśmy doprawić ją estragonem, koprem, zielem angielskim, czerwoną papryką, natką pietruszki, szałwią albo curry. Świetnie smakuje również z mieloną kolendrą. Nietypowy smak uzyskamy, łącząc ją ze szczyptą cynamonu. Warto wypróbować również... macierzankę, która działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.

Mięso z wanilią

Dziczyzna wspaniale będzie smakowała z tymiankiem, liściem laurowym, imbirem, estragonem, goździkami i jałowcem. Zwłaszcza ta ostatnia przyprawa w doprawianiu mięs jest niezastąpiona; zarówno zmielona, jak i w postaci ziarenek. Jałowiec świetnie smakuje jako dodatek do wywarów mięsnych i rybnych oraz pieczeni. Jest znakomity do wędzenia wędlin i ryb.

Świeżym i suszonym lubczykiem warto doprawić pieczeń baranią, flaczki, gulasz czy rolady mięsne. Lubczyk poprawia trawienie, zawiera witaminy C i E oraz cenne składniki mineralne. Do mięs i ryb, głównie gotowanych, oraz wędlin świetnie pasuje chrzan. Smak pasztetów, mięs i ryb poprawi też hyzop lekarski, a ponieważ ma ostro-gorzkawy smak, najlepiej dodać go do mdłych potraw.

W kuchni szerokie zastosowanie znalazła wanilia. Odrobinę rdzenia można dodać do potraw z mięsa i drobiu oraz do pasztetów.

A może egzotycznie?

Smak mięsa podkreślą także różne egzotyczne mieszanki. Garam masala to aromatyczny miks ziół typowy dla kuchni indyjskiej. Może zawierać m.in. kardamon, cynamon, goździki, kmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny albo kajeński, gałkę muszkatołową.

Przyprawa chmeli-suneli typowa jest natomiast dla kuchni gruzińskiej. W jej skład wchodzi m.in. sól, kolendra, goździki, imbir, czarny pieprz, koper włoski, natka pietruszki, liście laurowe, bazylia, mięta pieprzowa itp. Znakomita do mięsa mielonego i szaszłyków.

Przyprawiając mięso każdego rodzaju, warto pamiętać także o shichimi togarashi, japońskiej pikantnej mieszance grubo zmielonych ziół. Nazywana jest „przyprawą siedmiu smaków”. Zawiera m.in. pieprz czerwony i syczuański, czarny i biały sezam, imbir, skórkę mandarynkową. Świetnie smakuje z mięsem z grilla.

niezweryfikowana
Posty: 4.611
Ostrzeżenia: 1/5

nie używam mieszanek. Kupuję tylko zioła i sama je łączę. Kurczaka lubie doprawianego pieprzem i skórką z cytryny - om nom nom

zweryfikowana
Posty: 4.128
Ostrzeżenia: 1/5

zwykle sama komponuję mieszankę przypraw, ale np. ostatnio kupiłam przyprawę do skrzydełek/udek oraz marynatę do drobiu (mieszanka przypraw) - pycha! akurat robiłam skrzydełka w piekarniku i wyszły bardzo soczyste, miękkie - lepsze niż z grilla, których jestem fanką :)

Ja umytego i obsuszonego papierowym recznikiem przyprawiam sama
wyciagam przyprawy jakie mam pod reka sól ,swieżo mielony pieprz ,papryka słodka ,ostra,majeranek ususzony z ogródka(zrobiłam zapasy)
curry-duzo uwielbiam ten smak,i sypie do miseczki wlewam do tego oliwy do uzyskania papki nie za gestej i nie za rzadkiej, żeby można było natrzeć swobodnie kurczaczka i zakładam rekawiczki bo te przyprawy bardzo brudza rece i masuję kurczaka mocno tak żeby był pokryty mocno tymi przyprawami
Odstawiam go w naczyniu przykrytym np.folią na noc do lodówki
na drugi dzień na dwie godziny przed podaniem wstawiam do piekarnika =na termoobieg na ok.200-220 stopni na 1,5-2 godziny zależy jaki duży ale nakładam go na butelkę wypełnioną do połowy piwem (może być woda) ma on wtedy soczysty smak i nie jest suchy!
tak ja robie kurczaczka!!

niezweryfikowana
Posty: 57
Ostrzeżenia: 7/5

Kupujecie gotowe mieszanki przypraw czy robicie samodzielnie?

Nacieram go miodem, czosnkiem, papryką, oregano, przyprawą do kurczaka i pieprzem

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Czarne talerze