gorący temat
51 minut temu
godzinę temu
godzinę temu
godzinę temu
sprzątanie, dezynfekcja, ozonowanie
dzisiaj o 8:23
18.01 o 12:29
15.02 o 15:34
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
22.11 o 7:02
28.02 o 3:25
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
Moje drogie powiedzcie mi co robie zle ;/ otóż siedze w pieczeniu ciast od 7 lat nigdy w zyciu jeszcze nie wyszedl mi krem do karpatki probowalam na wiele sposobow i nic a robie to tak gotuje kupczy budyn (swoj tez nieraz robilam efekt taki sam) ostudzam w tym czasie ucieram maslo z zoltkami (probowalam bez tez sie zwazylo) i cukrem pudrem odstawiam do zimna zeby maslo mialo taka temperature jak budyn . POtem ucieram na poczatku ladnie pieknie wszystko sie laczy potem juz koniec zwazone wiec dolewam gorace roztopione maslo i szybko ucieram no masa uratowana przekladam placki schladzam . Kroje gosciom moje pycha ciacho a tu w srodku masa zwazona dalej mimo ze wylozylam nie zwazona wrrrrrr macie jakies swoje przepisy na ta mase?
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
najlepiej kup gotowy krem, gotujesz budyń i jak wystygnie dodajesz po łyżce do roztartego porzadnie masła, az powstanie puszysta masa, ja tak robię i nie ma bata , że sie nie uda albo zwazy, ale budyń musi być calkiem zimny, jak go bedziesz ukrecac z maslem, aha i nie dodaj zółtek, bo może od tego Ci sie waży
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
ja osobiście nie umiem robić ciasta ale krem karpatkowy to praktycznie zawsze dodaję do różnego rodzaju przekładańców fale są upieczone a jak sie zajrzy od spodu to jakby ciasto zakalcem podchodziło;/
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
Nie robiłam nigdy takiego kremu, ale z pewnością poszłabym na łatwiznę i zrobiła tak jak radzą dziewczyny- kupiłabym gotowy krem
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
ja robię z budyniu ugotowanego na mniejszej ilości mleka. Później miksuję masło z cukrem, ale bez żółtek, i w trakcie miksowania stopniowo dodaję zimny budyń i nie ma siły żeby nie wyszło
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
Cytat
kopikooo
ja osobiście nie umiem robić ciasta ale krem karpatkowy to praktycznie zawsze dodaję do różnego rodzaju przekładańców fale są upieczone a jak sie zajrzy od spodu to jakby ciasto zakalcem podchodziło;/
15 minut przed koncem pieczenia zmniejsz temperature na 150 stopni i odchyl lekko drzwi z piekarnika a i jeszcze to ciasto nie powinno stac w zimnie bo sie zrobi gumowatee;/
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-26 16:53 przez motylek113.
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
ok dzięki za info co do ciasta
życzę powodzenia w przygotowaniu karpatki <mniam>
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
a ja robię tak: zawsze wychodzi
z 1/2 litra mleka odlać ok pół szklanki , resztę zagotować z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym (uważać, żeby się nie przypaliło, mieszać)
mleko odlane zmieszać z 2,5 łyżki mąki zwykłej i 2,5 łyżki ziemniaczanej.
Tę wymieszaną z mlekiem mąkę wlać do gotującego się mleka , szybko mieszać aż się zagotuje - tak jak budyń ok 3 min. Odstawić do całkowitego wystygnięcia
masło lub margarynę (co kto woli) utrzeć z 1 jajkiem i do tego dodawać po łyżce wystudzoną masę.
kiedyś brakło mi zwykłego mleka i dodałam troszkę mleka skondensowanego z puszki (na ryzyko, na oko)- smak kremu był REWELACYJNY , teraz zawsze dodaje tego mleka
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-26 17:36 przez ula.
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
dodaj do lekko ciepłego budyniu masło i miksuj
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
KREM DO KARPATKI
Składniki:
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
¾ szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ kostki margaryny
Sposób wykonania
1 ½ mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. 1 ½ mleka i obie mąki wymieszac mikserem i wlac do gotującego się mleka. Mieszac pałką az zgęstnieje. Zdjąć z ognia wystudzic. Margaryne utrzec pałką do białości i po jednej łyżce ucierając pałką dodawac wczesniej przygotowana zimna mase. Ucierac aż do jednolitej masy i gotowy kremik wstawic do lodówki.
ROBIŁAM WIELOKROTNIE I ZAWSZE WYCHODZI NIE MIKSOWAC TYLKO UCIERAC PAŁKĄ
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
moja mama robi mniej wiecej wedlug tych prepisow na wlasny budyn+ dodaje wodki troche, jest super, zawsze wychodzi i smakuje rewelacyjnie, nie tak mdlo dzieki wodce
PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!
ja wódki nie dodaje bo nie lubię