Aromatyczne pierniczki
140 g niesłonego masła, pokrojonego
w kostki i roztopionego
115 g ciemnobrązowego cukru
90 g melasy, najlepiej
ciemnobrązowej
1 jajko
250 g mąki
30 g mąki ze środkiem
spulchniającym
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki mielonych goździków
3/4 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kolorowy lukier
1 białko
1/2 łyżeczki soku cytrynowego
125 g cukru pudru, przesianego
różne barwniki
Lekko natłuścić dwie blachy do pieczenia. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, następnie dodać jajko i melasę. Dołożyć obydwa rodzaje mąki, przyprawy oraz sodę i wymieszać. Przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać, dopóki ciasto nie stanie się gładkie. Przykryć folią i chłodzić przez 10 minut.
Następnie podzielić je na pół i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, do grubości 4 mm. Ciasto ułożyć na blachach i chłodzić przez 15 minut, dopóki nie stwardnieje. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Z ciasta powycinać serduszka, a w każdym z nich zrobić na środku niewielki otwór (można przewlec przez nie wstążeczki i powiesić na Bożonarodzeniowej choince). Serduszka ułożyć na blachach i piec przez 10 minut. Wyjąć i odstawić na 5 minut, następnie przełożyć na metalową podstawkę.
Aby przygotować lukier, należy ubić jajka na pianę. Dodać sok z cytryny oraz cukier i mieszać aż masa stanie się gładka. Dodac barwnik, wymieszać i udekorować serduszka lukrem.
36 pierniczków
Jeśli masz jakieś pytania odnośnie przepisu, to pisz
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-12-22 14:26 przez Autumn_Rain.