moderator (25-08-2015 20:14) |
Spam.
|
Zupa albo krem jak kto woli z dyni - pycha
Składniki:
1 kg dyni
0,5 litra bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka masła
2 łyżki płatków migdałowych
sól
pieprz
słodka papryka
Przygotowanie:
Dynię umyj, obierz ze skóry
Cebulę obierz, miąższ dyni pokrój w kostkę
Wstaw do piekarnika pokrojoną dynię oraz całą cebulę na 40 minut w temp 180 stopni
Na roztopionym maśle podsmaż upieczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek
Dodaj upieczony miąższ dyni oraz pomidory
Zalej bulionem i gotuj 10 minut
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
Na suchej patelni podsmaż płatki migdałowe posyp nimi zupę tuż przed podaniem
znalazłam na przepisach ancymonki - http://przepisy.ancymonki.pl |