gorący temat
dzisiaj o 14:15
PSYCHOLOG PSYCHOTERAPEUTA WARSZAWA
dzisiaj o 12:52
dzisiaj o 9:14
wczoraj o 19:04
wyjazdy do krajów egzotycznych !
wczoraj o 18:00
23.03 o 21:30
22.02 o 13:10
domowe maseczki na zniszczone włosy
23.02 o 10:02
Scholl velvet smooth? - opinie o pilnikach
22.03 o 8:57
jak malować paznokcie? pomocy!
15.01 o 17:44
Pomocy! Ból zęba - domowe sposoby
16.11 o 13:39
Podróżowanie autem w piątkę - jak się pomieścić?
Planujemy sprzedać naszą Zafirę i kupić auto pięcioosobowe, zastanawiamy się jednak jak się pomieścimy w aucie z trójką dzieci w fotelikach? Jak to rozwiązaliście u siebie?
U mnie dzieciaczki już większe więc zgodnie z przepisami stosuję dwa foteliki, a trzecie dziecko siedzi w środku zapięte pasami pomiędzy fotelikami. Taki sposób przewożenia dzieci jest oczywiście zgodny z przepisami.
Może jednak większy samochod? Np 7 osobowy, wygodnie, przestronnie, jeszcze pies by sie zmieścił
U mnie dzieci mają już po 15kg i mogłam zastosować urządzenie dopasowujące pasy bezpieczeństwa w aucie do wymiarów dziecka. Wcześniej jeździliśmy z mężem na dwa auta.
Co to za urządzenie? Moje dzieci mają po 18 kg więc może również mogłabym to rozwiązanie zastosować.Cytat
Dagmita
U mnie dzieci mają już po 15kg i mogłam zastosować urządzenie dopasowujące pasy bezpieczeństwa w aucie do wymiarów dziecka. Wcześniej jeździliśmy z mężem na dwa auta.
Jest to Smart Kid Belt, pas z klamrami, którymi dopasowujesz pasy do wymiarów dziecka. Rośnie on razem z dzieckiem i można go stosować od 15-36 kg. Projektował go spec, który zajmował się projektowaniem fotelików samochodowych więc jest w pełni bezpieczny co potwierdzają crash testy oraz homologacja pozwalająca go użytkować w całej Unii Europejskiej. Idealnie sprawdzają się również na wycieczkach w autobusach. Cała grupa przedszkolaków naszych dzieci ich używa.
ups ciezko będzie w 5 osobowym aucie z 3 fotelikami
Myslę że lepiej kupić 7 osobowe jak Zafira ....
a ile dzieciaczki mają lat? ja postawiłabym jednak na 7 osobowe auto i na pewno nie rezygnowała z fotelika nawet jeśli dziecko ma 15 kg(czasami roczne dzieci tyle ważą!). Bezpieczeństwo to nr 1. Pamiętaj, że jakby cokolwiek się stało z powodu braku fotelika czy źle dobranego fotelika nie wybaczysz sobie tego do końca życia. Także.. 7 osobówka- 3 foteliki i to jak najdłużej RWF(jazda tyłem).
Większe ato to większy komfort ale pamiętajmy że autorka wpisu może z różnych powodów takiego nie chcieć. W końcu z jakiegoś powodu sprzedają Zafirę, która jakby nie patrzeć jest duża.
RWF to dobre dla najmłodszych. Bardzo polecam ale starsze już nie do końca. U mnie najstarszy chce patrzeć do przodu, chce się czuć dorosło. Dagmita spojrzałam na to co piszesz. Smart Kid Belt. Dla takiego starszego dziecka, które samo potrafi się zapiąć i raczej jest duże, to całkiem fajne rozwiązanie. A do tego można to mieć zawsze w torebce. Teraz jak zmienili przepisy to kierowcy taxi nie muszą mieć fotelików i czasami bywa to problematyczne a taki gadżet mógłby się sprawdzić.
@nowak63 też uważam że RWF najlepsze i nie tylko dla najmłodszych bo i dla 4,5,6 latków także. Roczniak też chce patrzyć w przód.. ale wybacz, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to nie przemawia do mnie argument, że dziecko chce patrzyć w jakimś kierunku. Chyba jego życie i bezpieczeństwo jest ważniejsze niż widzimisię? na szczęście moje dziecko nie będzie w takich kwestiach decydować samodzielnie
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2018-01-23 18:13 przez luliviton.
Oczywiście. Zgadzam się w zupełności. Tylko należy pamiętać o tym, że musimy stosować się do prawa. A obecnie nasze prawo jest absurdalne. Nie wiem czy wiesz, ale dziecko (czyli do 18 lat) jeżeli ma wzrost do 150 cm musi być przewożone w odpowiednim foteliku lub innym urządzeniu. Różne sytuacje (zdrowie) może spowodować, że taki 12-sto latek, a nawet 15-sto czy 17-stolatek ma te 149 cm. I wyobrażasz sobie go w foteliku? Ja nie. Jakie widzisz legalne rozwiązanie dla 11-12 latka?Cytat
luliviton
@nowak63 też uważam że RWF najlepsze i nie tylko dla najmłodszych bo i dla 4,5,6 latków także. Roczniak też chce patrzyć w przód.. ale wybacz, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to nie przemawia do mnie argument, że dziecko chce patrzyć w jakimś kierunku. Chyba jego życie i bezpieczeństwo jest ważniejsze niż widzimisię? na szczęście moje dziecko nie będzie w takich kwestiach decydować samodzielnie
W moim Citroenie mieszczą się 3 foteliki z tyłu
Citroen citroenowi nie równyCytat
bulimek
W moim Citroenie mieszczą się 3 foteliki z tyłu

Może przy zakupię po prostu się sprawdzi. Też każdy fotelik ma trochę inne wymiary. ALe chociażby zmierzyć je wszystkie i zmierzyć fotel z tyłu to raczej nie wyzwanie.
Oczywiście. Innej opcji nie biorę pod uwagę. Obecnie zostaliśmy przy opcji dwóch fotelików dla najmłodszych i wspomniany pas dla starszego, siedzącego w środku. Jest to bezpieczny sposób i w 100% zgodny z przepisami. Nie wyobrażam sobie wciśnięcia trzeciego fotelika albo podróży z wykorzystaniem oryginalnego pasa z środkowego fotela.Cytat
marcianna
Może przy zakupię po prostu się sprawdzi. Też każdy fotelik ma trochę inne wymiary. ALe chociażby zmierzyć je wszystkie i zmierzyć fotel z tyłu to raczej nie wyzwanie.