Cytat
czarna1609
Mi sie wydaje ze te wyciskarki to to samo co sokowirówki.
Właśnie weszłam na all i jest tam napisane w aukcjach "Sokowirówki,wyciskarki"
Po pierwsze nie ma pojęcia dobra sokowirówka, sokowirówka może być co najwyżej dostateczna. Po drugie TYLKO wyciskarka.
Tu masz fragment z mojego bloga:
"1. Sokowirówka ma ostrza, które przecinają tkanki łączne owoca, następnie z powstałej papki odwirowywany jest sok i odpady, tzw pulpa, której sokowirówka nie jest w stanie odwirować dokładnie, co za tym idzie - odpady są dość wilgotne. Szybkie obroty sprzętu wytwarzają ciepło, co łącznie prowadzi do utlenienia zawartych w sokach enzymów i witamin.
Zatem mamy niskie możliwości, dużo odpadów i mało soku, który już na wstępie zaczyna być pozbawiony pewnych wartości odżywczych. Albo pijesz sok od razu, powiedzmy do pół godziny, albo lepiej go wylej.
Wyciskarka jak już sama nazwa wskazuje zgniata owoc nie rozcinając tkanek. Pracuje na wolnych obrotach, przez co zapewnia sokom najwyższą ilość substancji odżywczych, nie powoduje ich rozwastwiania się. Producent naszej wyciskarki posiada niezależny certyfikat, twierdzący jakoby soki z niej uzyskane zachowują swoje enzymy do 48 godzin. Nie wiem ile prawdy jest w tym, na temat soków są różne twierdzenia, ale średnio - PODOBNO - najlepszą jakość trzymają przez ok 4-10 godzin od wytworzenia.
2. Sokowirówka to ograniczenia. Ma możliwość wyprodukowania soku tylko z pewnej grupy warzyw i owoców. Można zapomnieć o przemieleniu kapusty, szpinaku, sałaty, nie mówąc już o mieleniu traw czy zbóż. Ciężko nazwać więc sokowirówkę domową apteką i mało tego - przynajmniej słabsze modele wymagają obierania ze skórki niektórych owoców.
W sokoterapii ważnym elementem jest to, że sok uzyskany z wielu warzyw i owoców jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż pogryziony produkt. Stąd ogromną zaletą jest możliwość uzyskania soku zarówno ze wszystkich owoców jak i warzyw. Im droższa wyciskarka niestety - tym większe możliwości za sobą niesie, a co za tym idzie - mamy szerszy wachlarz produktów do wykorzystania i dalej - gotowych soków do uzyskania.
Wspaniałą zaletą jest możliwość mielenia ziarna do otrzymywania mąki z grubego przemiału, niestety taki bajer przekracza cenę trzech, jak nie pięciu tysięcy złotych. Koniec końców obiektywnie mówiąc nie jest to jeszcze zbyt drogi sprzęt, Gerson, twórca sokoterapii leczącej nowotwory poleca konkretne modele. Ich cena wynosi około 10-11 tysięcy na przykład (;"
więcej na blogu w moim profilu, jeśli kogoś temat interesuje.
Ja mam wyciskarkę Green Star Elite Jumbo GSE-5000, jest to kosztu rzędy 2-2,5 tysiąca, więc wydatek spory, ale jeśli komuś zależy na zdrowym odżywianiu i prawdziwym soku niepozbawionym przeciwutleniaczy i innych ważnych minerałów oraz witamin naprawdę warto pomyśleć o zakupie. Jeśli nie takiej, to ta firma posiada też modele tańsze [ale i droższe, np z funkcją mielenia ziarna na mąkę - rewelacja], równie warte uwagi.