Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Ja sie dziwie co Ty w domu jeszcze robisz?Ja bym jechala od razu do lekarza dla swietego spokoju..takie dzieci sie strasznie szybko odwadniaja nie ryzykowalabym...

A masz nifuroksazyd w syropie bo mogłabys jej podawać .....

u nas było tak samo wymioty i biegunka lekkie odwodnienie na granicy już była i 4 dniowy pobyt w szpitalu, było to rok temu jak miała 14 miesięcy i okazało się że to jest wirus

pamietaj przy takich objawach przy małym dziecku dobrze jest od razu jechac na pogotowie i matka spokojniejsza i dziecku mozna podać od razu leki.
pamietaj gdy dziecko ma biegunke lub wymioty nelezy podac płyny nawadnijące np. orsalit i nie dawac dziecku zadnych serków ani mleka.

moja córka tak miała tzn jeszcze do tego gorączka bardzo trudna do zbicia i niestety to był rota i skończyło się szpitalem;(
trzeba uważać z tak małymi dziećmi bo bardzo szybko się odwadniają mimo ze moja piła dużo w szpitalu stwierdzili ze jest już lekko odwodniona:(

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 2/5

my mielismy ostatnio jednodniówkę, strasznie lalka sie meczyla podalam orsalit do nawodnienia i smecte, na szczescie przeszło,

zweryfikowana
Moderator

Cytat
starla77

U nas bardzo się sprawdza, ale jest na receptę.

wydaje mi sie ze ROTAWIRUS

tak samo to wygladalo u mojej coreczki jak miala 2 miesiace.

biegunka, brak apetytu i wymioty...
na drugi dzien bylysmy w szpitalu dziecko zaczelo sie odwadniac od razu dostala kroplowke
(dobrze ze nie czekalam dluzej) oczywiscie byl to rotawirus

Cytat
netka_an
jak wystąpi gorączka to macie grypę zołądkową czyli popularnego wirusa rota - niech pije jak najwiecej - prawdopodobnie nie bedize ci jeść:(

naszykuj sobie czopki (bo kazde lekarstwo podane doustnie moze ci zwrócić, a czopek ładnie poradzi sobie ze zbyt wysoką gorączką) oraz telefon do najbliższej przychodzi przyszpitalnej z oddziałem dziecięcym - w razie co na noc, gdyby sie coś dzialo zeby sie obyło bez paniki

pozwodzenia

u tak malych dzieci goraczka nie musi wystepowac u mojej coreczki nie bylo goraczki

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-01-04 02:17 przez thundercat1985.

Wystapila u córki wczoraj goraczka ale juz ja zbilam, biegunka juz prawie ustala, wymiotow juz nie ma w ogole, mala jest dzisiaj o niebo lepsza ale i tak jest trszke zmierzona, Doktorka mi powiedziala ze to typowy wirus i mam jej wprowadzic diete, mam nadzieje ze za jakies 2 dni juz bedzie wszystko dobrze :)

Cytat
kaplenz
Cytat
starla77

U nas bardzo się sprawdza, ale jest na receptę.

My też polecamy- dla dorosłych w tabletkach, dla dzieci w syropku, ale chyba jest bez recepty jakieś 3 tygodnie temu cała nasza rodzinka miała grypę żołądkową i mąż kupił bez problemu ten lek w aptece!

niezweryfikowana
Ostrzeżenia: 2/5

Poczytaj sobie w necie na temat alergii pokarmowej. Czasami biegunka towarzyszy właśnie alergii. Zobacz sobie tutaj: http://kontakt24.tvn.pl/artykul,kraj-rodzice-zwiekszaja-czujnosc-w-obawie-przed-alergia,164547.html?print=1 opublikowano właśnie raport z sondażu wśród rodziców dzieci z azs.

Nasz Antoś (11 m.ż) złapał Rota dwa tygodnie przed Świętami, wymiotował dwa razy wieczorem, od razu pojechalismy na pogotowie, dostaliśmy skierowanie do szpitala na oddział pediatryczny, dostał kroplówkę a chwilę potem zaczęła sie biegunka, zrobili badania kału krwi i siusiu i wyszedł rota ! apetyt miał ale co zjadł to zwymiotował podobnie z piciem dlatego dostawał kroplówki ( w sumie 6) po dwie dziennie. Leżał w szpitalu od niedzieli wieczór do środy rano, zalecono diete lekko strawną głównie marchwiankę, siemię lniane do picia, gorzką herbatkę, orsalit, ponieważ Antonio ma skazę nie mielismy problemu z mleczkiem ale wiem że przy biegunkach u niemowląt należy wykluczyć nabiał, owoce, soki, słodycze chodzi o to by wyeliminowac laktozę i cukry. No i posiłki muszą być temp. pokojowej nie ciepłe ani letnie bo to prowokuje wymioty. Nie podaje sie smecty ani żadnych wstrzymywaczy żeby wirus szybciej wyszedł z dzieciatka. Wskazane jest podawanie lakcidu, di-erolu lub pochodnych najlepiej z probiotykiem. Jest jeszcze taki kleik ryzowo marchwkowy z hippa mozna dostac w aptece - uzupełnia płyny - polecam !

ja powiem od siebie - na własnym przypadku : Grypa żołądkowa

mój mały miał dolegliwości ponad tydzień - rozwolnienia po 7-8 wypróżnień na dobę, wymioty czasem dosyć obfite.

po 3 dniach udaliśmy się na kontrolę do lekarza - nie odkryto nic nowego a zalecenia dosyć znane :

- poić
- uzupełniać w elektrolity ( orsalit )
- podawać kaszę ryżową ( zrezygnować na kilka dni z mleka )
- marchwianka
- przegotowana marchewka - nie surowizna a więc podawać np. obiadki z marchwią

po kilku dniach kłopoty przeszły a mały odzyskał już apetyt :)

jeśli sama biegunka i wymioty to może być i rota wirus...ale też raz córka lekko gorączkowała by po 4-5dniach takiego stanu dostać wymioty i biegunkę(która trwała całą noc)...pod komisariatem stała karetka pogotowia-zapytałam wówczas lekarza co to może być podając objawy-lekarz zasugerował że gdyby wymioty się powtarzały koniecznie trzeba na ostry dyżur ale gdyby jednak trochę się uspokoiły zaleca wizytę u lekarza pierwszego kontaktu gdyż nawet do tygodnia rozwija się zapalenie górnych dróg oddechowych przy takich właśnie objawach....i tak właśnie było ...choć muszę przyznać rację wcześniejszym komentarzom że przy wymiotach dziecko bardzo szybko się odwadnia...moja młodsza wymiotowała dosłownie dwa razy by potem na ostrym dyżurze usłyszeć że dziecko jest odwodnione...a na moją argumentację iż mała piła BARDZO dużo usłyszałam iż-trzeba dawać po łyżeczce w małych odstępach czasu..a nie dużo naraz bo wtedy dziecko nie przyswaja a płyn przelatuje:(((
a przy biegunce często podaję ORSALIT...

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-09 14:23 przez iv37.

Kup małej syrop NIFUROKSAZYD HASCO ma on smak bananowy ale dasz jej 3-4 łyżeczki i jej do jutra przejdzie.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Napadowy kaszel u dziecka