Zapiekane piersi z kurczaka z pieczarkami.
SKŁADNIKI:
30 dag żółtego sera (obojętnie jakiego)
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1 śmietana 30% (duża)
1 łyżka majonezu
po szczypcie oregano i papryki ostrej
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka skroić w kostkę i można albo odgotować , albo obsmażyć na patelni według uznania. Pokrojoną cebulę usmażyć, pieczarki również. Wykładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy oregano i papryką po czym mieszamy wszystko dokładnie, aby się składniki połączyły. A wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy to do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temperaturze 180oC. Po 20 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem i ponownie zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180oC.
Taką zapiekankę podajemy według uznania z ryżem, makaronem. Smacznego!
Jeśli ktoś marzy o własnej hodowli pieczarek proponuje www.gadar.pl. Mają gotowe zagrzybione podłoże, także ja zawsze mam świeże grzybki
Polecam sama sprawdziłam.