Cytat
malaankaa
Wiem że takie wątki sie przewijały na różnych forach ale chciałabym wznowić temat.
Co do jedzenia maluszkowi na diecie bez mleka jaj i glutenu?
Może któraś z was ma ten sam problem? Moja niuńka ma roczek z kawałkiem.
Mój syn ma ponad 6 lat. Od początku towarzyszy nam alergia pokarmowa, AZS. Gdy miał ponad roczek nie wiedziałam, jak wiele rzeczy go uczula. Długo karmiłam piersią, sama byłam też na diecie. Polecam nutramigen (bebilon pepti też się u nas nie sprawdził) królika,indyka,wieprzowinę, ryż,kukurydzę,kaszę jaglaną,jajka przepiórcze, mięsa pieczone zamiast wędliny, pieczywo chrupkie ryżowe i kukurydziane,chleb bezglutenowy "balwiten" -opieczony w tosterze smakuje dużo lepiej. Dania ze słoiczków HIPP i inne synek mój do tej pory chętnie podjada siostrzyczce, zupy domowe bez wywaru mięsnego tylko z dodatkiem oliwy z oliwek, do smarowania pieczywa RAMA żółta lub FLORA też żółta (niestety i tu zaczeli dodawać troszkę konserwantu)
Generalnie jak najmniej dodatków, wzmazniaczy smaku,sztucznych barwików i konserwantów.Tak na przyszłość (bo pewnie jeszcze nie je słodyczy za wiele) na słodko można kupić ciasteczka bez mleka, jaj i glutenu- są całkiem dobre
Fajne są też wafelki ryżowe SONKO oblane z jednej strony gorzką czekoladą.
Jeśli już tyle wiecie to i tak bardzo dobrze. Ja do roku nie podawałam mu glutenu potem "jedliśmy" oboje , dopiero jak skończył 4 lata okazało się ,że go nietoleruje(zaznaczam,że nie ma celiakli). Odkąd wiemy skóra bardzo się poprawiła i teraz traktuję gluten jak "truciznę", niestety mój synek chętnie by podjadał jedzonko z glutenem, bo poznał dobry jego smak.
Gdybym mogła coś poradzić jestem w miarę możliwości do usług
Powodzenia
Proszę pamiętać, że większość z tego wyrasta a póki jest z nami alergia to musimy nauczyć się z nią żyć.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-09-11 17:40 przez nutka49.