Obecnie rozmawiamy o:

kosmetyki samochodowe

gorący temat

Syfilis?

dzisiaj o 18:41

Otwarcie własnej kawiarni

dzisiaj o 15:49

Zapalenie pęcherza

dzisiaj o 14:07

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

zweryfikowana
Moderator
Posty: 165

CIEKAWE PRZEPISY

31 gru 2009 - 12:51:21

Najciekawsze przepisy naszych szafowiczek,
zebrane w jednym miejscu.




Zapraszamy do umieszczania kolejnych
i tworzenia naszej szafkowej książki kucharskiej.




______________________________________________________________________________________________

BLOK CZEKOLADOWY
1/2 kasi
1mleko w proszku granulowane
4lyz. kakao
1/2 szklanki mleka
3 paczki herbatnmikow
1/2 szklanki cukru

Mleko w proszku i kako wymieszac w misce. Margaryne cukier i
mleko(plynne)rozpuscic w rondelku. Herbatniki pokruszyc. Plynna substancje
wymieszczac z mlekiem w proszku i kako. Wrzucic do tego herbatniki, wylać na blachę i poczekac jak zastygnie.

Autor: kitkas

_____________________________________________________________________________________________

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE
2 szk. maki, 0,75 szk. gęstej śmietany, 10 dag drożdży, 20 dag margaryny, sól- jak do mięsa. Jak chcecie na słodko dodajcie cukier. drożdże wymieszaj ze śmietaną i dodaj do reszty składników. wyrób ciasto jeśli będzie za luźne to dobijaj make aż będzie elastyczne.

Autor: emamcius

_____________________________________________________________________________________________

SERNIK NA ZIMNO

5 różnych galaretek (najlepiej: malinowa, owoce leśne, truskawka, cytryna i pomarańcza)
3 serki homogenizowane waniliowe-polecam Rolmlecz
świeże owoce (polecam: maliny, borówki amerykańskie i banany)

jedną galaretkę (truskawkową) robimy wg przepisu na opakowaniu odstawiamy do zastygnięcia

galaretkę (owoce leśne) rozpuszczamy, ale w o pół szklanki mniej wody, jak wystygnie mieszamy z jednym serkiem homogenizowanym, wrzucamy do tego borówkę amerykańską i wylewamy na tortownicę. Po stężeniu to samo robimy z galertką cytrynową i do niej wrzucamy pokrojonego banana, oraz tę pierwsz galaretke truskawkową pokrojoną w kostkę i wlewamy na pierwszą warstwę. To samo z galeretką malinową i serkiem ostatnim, do których wrzucamy maliny. Po stężeniu ostatyniej warstwy owoce, które nam zostały ładnie układamy na górze i zalewamy osatatnią pomarańczową galaretką rozrobioną już z normalnej ilości wody.

Autor: Camille

_____________________________________________________________________________________________

AJERKONIAK DOMOWY

to tak na odstresowanie do tych rogalików i bloku czekoladowego ;)

Składniki:

1/8 l spirytusu

1/8 l wódki

puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego

szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)

4 żółtka

torebka cukru waniliowego

Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (tzn. kogel-mogel),
dodajemy mleko i miksujemy dalej,
dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę.
wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki.

Autor: paolka06

_____________________________________________________________________________________________

GOŁĄBKI POZNAŃSKIE

1 kg kapusty białej
1 kg mięsa mielonego
sól pieprz
2-3 cebule
koncetrat pomidorowy
1,5-2 szklanki kaszy mannej
2 rosołki

Kapuste siekamy albo trzemy na tarce na drobne, cebule na drobno, mieszamy to z mięsem i kaszą manną na papke, doprawiamy do smaku, formujemy kotlety.

kotlety delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju na mały ogniu tylko do momentu az będa zarumienione,

w garnku duzym wlewamy wode i kruszymy 2 rosolki, jak sie roztopia wrzucamy kotlety tylko aby pyrkały ok 40-60 minut, na oleju na którym smażyłas kotlety podsmaz koncentrat pomidorowy i jak kotlety bedą dochodzic (będą miękkie) wlej do gara koncentrat jakzrobisie ciągnący wyciągaj kotlety, pychotka:D:D:D

Autor: kinnkaa

_____________________________________________________________________________________________

KLOPSY

1/2 kg mięsa mielonego
2 jajca
bułka tarta,
bułka pszenna
cebulka,

bułkę pszenną namaczam w wodzie
mięso mielone do miski, cebula pokrojona drobno również i dwa jajka (surowe), sól pieprz i wyciśnięta bułka pszenna, wsio mieszasz na jednolita masę, dodajesz troszkę buły tartej dla zwiazania mięska i wrzucasz do sosu czy wody:)

Autor: kinnkaa

_____________________________________________________________________________________________

BLOK CZEKOLADOWY NR 2

Składniki:
1 szklanka cukru (w zależności od upodobań)
1 kostka masła (250 g)
1/2 szklanki wody
2 - 3 łyżki kakao
400 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
suche wafle lub herbatniki
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas (wg uznania)

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.


Autor: kitkas

_____________________________________________________________________________________________

DOMOWE MALIBU

Składniki

wiórki kokosowe, 25 dkg

wódka czysta dowolna, 1/2 l

mleko skondensowane słodzone, 1 puszka

mleko skondensowane niesłodzone, 1 puszka

wiórki koksowe wsypać do dużego słoja ( ok 1l ) i zalać wódką.
Odstawić w ciemne miejsce na 24 godz.
Po tym czasie położyć na sitko gazę i przelać do miski odcedzając wiórki kokosowe. Dobrze odciskamy, bo wiórki wchłonęły nam trochę prcencików ;)
Do tego ekstraktu wlać mleko niesłodzone i zmiksować mikserem a na końcu dolewamy mleko słodzone .
Wlewamy co jakiś czas próbując bo nie każdy lubi bardzo słodkie.
Ja czasem wlewam tylko 1/2 puszki słodzonego mleka żeby nie było za słodkie.

Autor: paolka06

____________________________________________________________________________________________

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ

Ugotować 30 dkg makaronu świderki lub muszelki, odcedzić, na patelni przysmażyć kiełbasę, wymieszać ją w naczyniu żaroodpornym z makaronem, dodać trochę startego żółtego sera i szklankę keczupu, wymieszać i pozostawić na jakiś czas. Potem przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku.

Autor: wiolik

______________________________________________________________________________________________

MAKARON RURKI Z MIĘSEM MIELONYM

Ugotowany makaron przekładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, doprawionym mięsem mielonym, na wierzch polewam roztrzepanymi jajkami lub pod koniec zapiekania wyjmuję i posypuję startym żółtym serem

Autor: wiolik

_____________________________________________________________________________________________

CIASTO Z RABARBAREM (może być również ze śliwkami)

Składniki
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka lub inne)
Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.
Polecam smacznego

Autor: aandzik86

_____________________________________________________________________________________________

CIASTO Z "KUBUSIEM"

Biszkopt: (chyba, ze masz przepis na swoj biszkopt - to zrób po swojemu)
5 jajek
łyżka oleju
1 szkl. cukru
łyżka gorącej wody
szkl mąki
2łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku
Upiec

Dodatkowo: 0,75l soku "kubuś" (najlepiej z malinkami)
2 op. budyniu śmietankowego
łyżka cukru
3p. herbatników szkolnych
0,5 l śmiet. kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa

Na soku ugotować budynie z łyżką cukru
Tak pzrygotowany gorący budyń wylać na biszkopt
Na wierzch ułożyć herbatniki i odstawić do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w
3\4 Szkl wody- wystudzić. śmietanę ubić na sztywno dodając tężejącą galaretkę i
wyłożyć na herbatniki. Na wierzch zetrzeć tabliczkę białej czekolady.

Autor: maggi79

_____________________________________________________________________________________________

AJERKONIAK KAWOWY

szkl.spirytusu,szkl.wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2-3 łyżki kakao.
Wymieszać i porcjami dokładać mleko regulując słodycz ajerkoniaka ;)))
Koniecznie trzymać w ciepłym miejscu gdyż włożone do lodówki zastyga na kamień :)))) i wtedy zostaje jedzenie łyżeczką

Autor: malgos19

_____________________________________________________________________________________________

CIASTO KRÓWKA

* Biszkopt z 4 jaj
* 3 białka +3/4 szkl. cukru +1 op.wiórek ubić,upiec
* budyń ugotować w 1/2 lita mleka ,wystudzić, ukręcić z 1/2 kostki margaryny
* 1/2 szkl. cukru+1/2 kostki margaryny+3 łyżki mleka+10 krówek kruchych, zagotować

Przekładamy: biszkopt - masa budyniowa - placek wiórkowy - orzechy (mogą być) - polewa z krówki

Autor: wiolik

_____________________________________________________________________________________________

SHREEK

Biszkopt z 5 jaj
1 pysio zielony O,7L do tego dwa budynie śmietankowe,1/2 szkl. cukru, ugotować, wylać gorący na ciasto, ułożyć dwie paczki delicji czekoladą do góry, ubić 2 śnieżki w 1 szkl. mleka i dodać 1 galaretkę zieloną rozpuszczoną w 1 szkl. wody, wylać na delicje, ciasto zalać zieloną galaretką.

Autor: wiolik

_____________________________________________________________________________________________

SKRZYDEŁKA W SOSIE MIODOWO - CZOSNKOWYM

Skrzydełka kurczaka (ok 2kg)solimy i zalewamy sosem
sos:
5 łyżki miodu
5 łyżki ketchupu
5 łyżki maggi
5 łyżki oliwy (albo oleju)
5 duże wyciśnięte ząbki czosnku (5 kosek mini knorr )
1 duża cebula starta na tarce
ostra papryka w proszku(wede uznania, ja lubię sporo)
Odstawiamy na kilka godzin (chyba, że nie ma na to czasu)
Pieczemy w piekarniku (30-40 min 200st)!!!
rewelacja

Autor: maggi79

_____________________________________________________________________________________________

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

2zupki chinskie - zalac szklanka wody z tymi przyprawami,
kilka ogorkow kiszonych, - pokroic w kosteczke.
kielbasa - zwyczajna lub jakas inna pokrojona w kostke,
por - w kostke lub paski,
jajka - z 5.. jak kto woli ile....
majonez.
wymieszac i przyprawic :) wychodzi baaardzo pyszna :)


JAJKA Z SOSEM KECZUPOWYM

jajka ugotowac,
majonez wymieszac z kechupem,
ogorki kiszone pokroic w drobniutka kosteczke.
cebule rowniez w drobna kosteczke. wymieszac z sosem majonezowym.
zalac tym jajka :)

Autor: kitkas

_____________________________________________________________________________________________

PYSZNA SAŁATKA

8 jajek
1 sloik selera (kupuje w biedronce)
1 sloik pieczarek marynowanych (rowniez z biednronki)
3-4 filety z kurczaka
3-4 zabki czosnku
majonez
sol pieprz


jajka ugotować i pokroić drobno
filety z kurczaka również ugotować (ja gotuje z 1 kostką rosołową) i drobno pokroic
pieczarki i seler rowniez drobno pokroic
zabki czosnku wycisnąc do salatki przez wyciskarke
majonez (koronny z biedronki)
sol pieprz do smaku, wsio wymieszac

Autor: kinnkaa

_____________________________________________________________________________________________

SZYBKA SAŁATKA (na wypadek gości)

słoik selera, por, jajka, groszek
mieszamy, przyprawiamy i dodajemy majonez

Autor: aandzik86

_____________________________________________________________________________________________

SAŁATKA GYROS Z KURCZAKA

składniki:

1 duża pierś z kurczaka

słoik ogórków konserwowych

puszka kukurydzy

1 duża cebula

ketchup pikantny i łagodny mały

0.5 l majonezu Winiary

0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej)

1 przyprawa gyros (ostatnio odkryłam, że jest jeszcze taka przyprawa o nazwie kebab-gyros i wg mnie jest jeszcze lepsza)


Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros lub kebab-gyros.
Usmażoną pierś przełożyć do naczynia, w którym juz będzie podawana na stół i kolejno układamy warstwami:
ogórek pokrojony w kostkę,
na to ketchup + majonez
cebulę,
ketchupy oba na raz,
kukurydzę,
majonez + ketchup
i posiekaną drobno kapustę pekińską na wierzch, kapuchy duuuuuużo :)


Po 24 godzinach jest najlepsza, ale pekińską kroimy bezpośrednio przed podaniem na stół :)

Autor: paolka06

_____________________________________________________________________________________________

SAŁATKA ??? ŚLEDZIOWA

Składniki:
8 płatów śledzi
2 cebule
3 granaty
cukier puder, pieprz, jogurt naturalny, majonez

Śledzie moczymy przez 1,5 godziny w zalewie (1 szkl. wody, 1 szkl. octu)

Cebulę kroimy w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru i odstawiamy na 1,5 godziny

Układamy warstwami:
śledzie pokrojone
cebula granat
i zalewamy to sosem (jogurt naturalny + majonez + pieprz - 1 łyżeczka.)

Autor: anna1258

_____________________________________________________________________________________________

SZARLOTKA NA LANYM CIEŚCIE

ciasto: 1szkl mąki wrocławskiej
1/2szkl mąki krupczatki
1/2szkl mąki ziemniaczanej
1szkl cukru
25dag margaryny kasi
1/2szkl mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
masa jabłkowa:
1 kg antonówek lub innych kwaśnych jabłek
1/2szkl cukru
2 łyżki bułki tartej
10 dag rodzynek
mielony cynamon i utłuczone gożdziki do smaku
tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta
cukier puder do posypania.

wszystkie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.margarynę z mlekiem i cukrem podgrzej na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą . ostudż. dodaj jajka i ubij mikserem na jednolitą i puszystą masę . stopniowo dodawaj mąkę cały czas ucierając . połowę ciasta przelej do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy . piecz 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 160*c . przygotuj masę jabłkową: jabłka obierz, pokrój i stale mieszając rozgotój na małym ogniu . gdy masa będzie gładka, dodaj cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon z tłuczonymi gożdzikami. na lekko zrumienione ciasto nałóż masę jabłkową, a na nią wylej reszte ciasta . wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min . zimne ciasto posyp cukrem pudrem
ja cukrem nie posypuje ale i tak jest palce lizać:)

Autor: aandzik86

_____________________________________________________________________________________________

KURCZAK MIODOWO - MUSZTARDOWY

• 1/2 szklanki miodu

• 5 filetow z kurczaka

• musztarda

• bazylia

• pietruszka

• olej


PRZYGOTOWANIE:

1. 1/2 szklankji miodu mieszamy z 1/2 szklanki musztardy dodając do tego kilka płaskich lyzek oleju, bazylie i świeżo pokrojona pietruszkę. Wszystko razem mieszamy na jednolita masę.

2. Opłukane filety z kurczaka okładamy z żaroodpornym naczyniu ( nie rozbijamy ich )

3. Polewamy je wcześniej przygotowanym sosem miodowo musztardowym.

4. Pieczemy ok 45 minut po 20 na każdej stronie.

Autor: paolka06

_____________________________________________________________________________________________

PRZEPIS NA PIZZE (sprawdzony - super !!!)

-3 szklanki mąki
-4 łyżki oleju
-1 szklanka letniej wody
-ok. łyżki drożdży (tak mniej więcej 1/3 kostki)
-płaska łyżeczka soli
-przyprawy do pizzy
-keczup
Mąkę, olej, sól wrzucamy do garnka. W szklance wody rozpuszczamy drożdże i wlewamy do tegoż garnka. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok. godzinki). Rozkładamy na blaszce (nie takiej wielkiej, ale też nie zupełnie malutkiej), nakłuwamy widelcem, rozsmarowujemy po cieście keczup i posypujemy lekko startym żółtym serem. Na to pieczarki lekko podsmażone z cebulką, jakaś wędlinka, szyneczka, co kto ma. Posypujemy dość grubo żółtym, startym serem i przyprawą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni) i pieczemy ok. 35, 40 minut. Żółtego sera kupuję zazwyczaj 50 dkg.


Autor: grasob

_____________________________________________________________________________________________

BANANY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

banany pokroic na plasterki o grubosci ok 1 cm ,cisto zrobic jak na nalesniki tylko sporo gęstsze do tego wrzucic banay wymieszac tak aby sie obtoczyly w ciescie,nakladac duza łyzka ciasto razem z kawalkiem banana i wrzucac na gleboki olej(w garnku)smarzyc az sie lekko zrumienia
podawac na cieplo z cukrem pudrem .pycha !


ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

ja podsmarzam ok pol kg miesa mielonego z roznymi przyprawami jak kto lubi zdejmuje z patelni ,potem podsmarzam osobno pieczaki cebule papryke ,potem wszystko mieszam z miesem i kukurydza z puszki,gotuje makaron swiderki pol kg mieszam z ugotowanym makaronem zasypuje serem na pol godziny do nagrzanego piekarnika

Autor: paulusia301

_____________________________________________________________________________________________

STRACIATELLA LUB PTASIE MLECZKO Z GALARETKAMI

Składniki:
- różne galaretki (czerwona, zielona, żółta - z dużym kontrastem),
- 1 duża śmietana 18% (0,5 l),
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 duża żelatyna (potrzebne są 2 łyżki stołowe),
- owoce: mogą być banany, mandarynki, winogrona, mrożone borówki, maliny, brzoskwinie z puszki ( byle nie kiwi i ananasy - bo galaretka nie stężeje)- JA ROBIE BEZ OWOCÓW
- , 1/2 a czasami prawie całą tabliczka czekolady.
- bakalie- jak ktoś lubi -


Gotujemy mleko z cukrem - niech ostygnie.
Każda galaretkę osobno przygotować wg przepisu ale w jednej szklance wody - wylać na płaski talerz do wystygnięcia - jak będą twarde - pokroić nożem w różnej wielkości kostkę. (najlepiej zostawić na noc )
żelatynę wsypać do szklanki, dolać zimnej wody, aby pokryła żelatynę, wymieszać, aż zacznie pęcznieć, a gdy wchłonie wodę dopełnić wrzątkiem - wymieszać do całkowitego rozpuszczenia - ostudzić.

Śmietanę zmiksować około 3 minuty (najlepiej żeby była zimna- prosto z lodówki), dolać mleko z cukrem - miksować 2-3 minuty.
Zanim wlejemy zimna żelatynę, przygotować (pokroić) owoce, czekoladę zetrzeć na tarce i pokrojone galaretki.
Do śmietany zmiksowanej z mlekiem wlać żelatynę - miksować około 2 minut - następnie wrzucić wszystkie "śmieci" (dodatki: owoce, czekoladę, galaretki, bakalie), wymieszać łyżką, wlać do tortownicy - im więcej dodatków, tym będzie wyższe smaczniejsze i bogatsze.

Od razu włożyć do lodówki- po około 30 minutach można jeść.

Autor: maggi79

_____________________________________________________________________________________________

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki:
-1 kg ziemniaków
-200 gram kiszonej kapusty
-kminek
-50 gram masla lub margaryny
-1 cebula
-2 jajka
-3-4 lyzki maki
-2-3 zabki czosnku
-sol, pieprz
-olej do smazenia

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Kiszona kapustę posiekać, poddusić pod przykryciem z dodatkiem kminku, dwóch łyżek masła i niewielkiej ilości wody. Pod koniec duszenia kapustę odkryć i odparować nadmiar płynu. Cebule posiekać i zeszklić na reszcie masła. Do ziemniaczanego piure dodac kapuste, podsmażona cebule, jajka oraz make. Dodac czosnek, wycisniety przez praske, doprawic pieprzem i sola. Mase dokładnie wymieszać. Uformowac z niej niewielkie placuszki. Na patelni rozgrzac olej i smazyc placki z obu stron na zloty kolor.
Mozna podawac ze smietana lub sosem grzybowym

Autor: maggi79

_____________________________________________________________________________________________

SAŁATKA Z RYŻEM Izły/b]

3 woreczki ryżu
2 filety z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
(to jest wersja łagodniejsza, żeby było ostrzej można dodać ogórka konserwowego i czerwoną cebulę)
sól, pieprz, majonez

Ryż ugotować, filety przyprawić-dobre wychodzą z przyprawą do kurczaka, usmażyć(albo podgrzać w mikrofalówce). Ryz wymieszać z resztą składników, filety pokroić w kostkę, ew. ogórki i cebulę też. Doprawić.

SAŁATKA Z RYŻEM II

2 woreczki ryżu
30 dkg schabu pieczonego
garść rodzynek
garść płatków migdałowych
majonez

Ryż ugotować, schab pokroić w kostkę, wymieszać z resztą składników.

RYŻOWY MISZ - MASZ

2 woreczki ryżu
2 jajka
sól, pieprz
reszta na zasadzie, co kto ma w lodówce, np. kiełbasa, parówki, podsmażone pieczarki, ogórek konserwowy, papryka, cebula, kukurydza itd...

Ryż gotujemy, studzimy, dodajemy pokrojone pozostałe składniki, mieszamy, wbijamy jajka, dokładnie mieszamy. Smażymy krótko(1-2 minuty), cały czas mieszając, żeby tylko jajka się ścięły.

Autor: pretty_woman

_____________________________________________________________________________________________

DOMOWE BURITO .

Jadlam kiedys w meksykanskiej knajpce ale to sama wymyslilam.
Na podobienstwo tamtego hehe.

NALESNIKI: tego juz nie bede pisac jak sie robi hehe :)

FARSZ:
-mieso mielone (jakie kto chce, a ilosc w zalezonosci na ile osob)
-przecier pomidorowy, ketczup
-papryka
-cebula
-czosnek
- przyprawy ( daje jakie mam - papryka slodka, papryka ostra, przyprawa do miesa mielonego, do wieprzowego, zawsze daje troche do kurczaka zmienia smak, jarzynka, sol, pieprz najlepiej swierzo zmielony, oregano nie za duzo, pietruszka suszona tez szczypte)

SAŁATKA
- kapusta pekinska
- cebula
- papryka

SOS do sałatki
- majonez
- smietana
- czosnek
- cebula
- przyprawy (sol, pieprz)

MIESO:
Na samym poczatku daje mieso mielone na olej przyprawiam sola pieprzem i przyprawami do miesa- smazymy az mieso zrobi sie sypkie w miedzy czasie kroje cebule i papryke w cienkie piorka i dodaje do miesa, nastepnie przecisniety czosnek. Chodzi o to zeby cebule dac poznij niz mieso. W razie potrzeby podlewamy troszke woda. Gdy mieso zrobi sie sypkie dodajemy pol sloiczka przecieru i troche ketchupu do smaku - zrobi sie slodsze. Dodajemy papryke slodka i ostra w zaleznosci czy ktos lubi ostre potrawy. Burito powinno byc bardzo ostre - ale to kwestia smaku. No i reszte przypraw oregano i pietruszke. Dusimy jeszcze chwilke i miesko gotowe. Czas przygotowania ok 20 min

SAŁATKA:
Siekamy kapuste pekinska dosyc cienko. DO tego papryka i cebula w piorka. Mieszamy doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do lodowki zeby nie zwiedla.

SOS:
Pol szklanki majonezu i pol szklanki smietany lub jogurtu. Mieszamy ze soba. Przeciskamy czosnek - ilosc zabkow dowolna jak kto lubi ale powinno byc czuc. Doprawiamy sola i pieprzem. Odastawiamy do lodowki.

JAK PODAWAC!
Mozna kupic juz zrobione nalesniki do tortilli ale ja robie zwykle. O srednicy duzego taleza. Zrobiony nalesnik dajemy na talerz - nakladamy na polowe mieso i skladamy na pol mozna polac sosem i posypac fasola lub kukurydza. Obok Nakladamy salatke i polewamy sosem dosyc obficie.

Autor: nataluskaaa

_____________________________________________________________________________________________

RISOTTO

-40 dag pieczonego kurczaka
-2 cebule
- po strąku czerwonej i zielonej papryki
-10 dag pieczarek
- 20 dag ugotowanej zielonej fasolki
- 3 łyżki oleju
- 20 dag ryżu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka sproszkowanego chili
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 600 ml bulionu mięsnego
- 8 dag zielonych oliwek
- sol
Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć i oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać kurczaka, chwilę smażyć. Włożyć ryż i mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Dodać paprykę, pieczarki, fasolkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić chili, tymiankiem i solą. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15-20 minut, stale mieszając

Autor: nataluskaaa

_____________________________________________________________________________________________

ŻEBERKA W MIODZIE

Składniki:
- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.
- przyprawa do zeberek z miodem (w proszku)

Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.

Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego

Kochane ja zamiast octu daje sok z 3 cytryn. Moj maz mi doradzil hehe - ocet strasznie "smierdzi" a w domu czuc go jeszcze caly nastepny dzien. chociaz tez wychodzi bardzo dobre. Z cytrynami wiele sie nie rozni.



LASAGNE

Skladniki
-Makaron Lasagne - płaty np z lubelli
- mieso mielone - dosyc duzo zalezy od ilosci osob (ja robie zazwyczaj z ok70 dag)
-cebula
- pomidory w puszce
- przecier, ketchup
- czosnek
- przyprawy (sol, pieprz, do miesa wieprzowego, jarzynka - jakie kto ma)
- oregano
- bazylia


Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Najpierw podgotowywujemy makaron okolo 3 minut (ja gotuje kazdy plat osobno bo lubia sie sklejac a pozniej ciezko jest je odkleic aby byly w calosci)
Kroimy cebule (jak kyo chce ja kroje zawsze w piorka) Podsmazamy aby sie zeszklil.
Dajemy mieso i przyprawy, czosnek. Po ok 5 min dodajemy pomidory z puszki. Nastepnie przcier i ketchup. Mozna dodac tabasco. Jezeli ktos lubi ostre potrawy. Dodajemy oregano i bazylie. Dusimy az mieso bedzie dosyc miekkie.

Naczynie zaroodporne smarujemy maslem i wykladamy platy makaronu obok siebie na makaron wykladamy mieso i przekladamy raz mieso raz makaron. Za kazdym warstwe miesa przesmarowac sosem beszamelowym. (nie jest to konieczne ) tak aby powstaly 3-4 warstwy

Tez bardzo dobre. Ja nie robie z sosem beszamelowym. Za kazdym razem miesko przesmaruje tylko cienka warstwa smietany. Warstwy powinny sie konczyc makaronem i na kakaron sypiemy zolty ser. Ktory tez troszeczke podlewamy smietana. A raczej robimy na nim pare kleksow z smietany.

Autor: nataluskaaa

_____________________________________________________________________________________________

RYŻAKI

2 torebki ryżu
ok 400gr szynki/mielonki/kiełbasy-cokolwiek
ok.400 gr sera (ja lubie dużo sera)
1 jajko
troszeczkę bułki tartej
koperek lub szczypiorek


Ryż ugotowany mieszamy z startym serem i wędliną,wbijamy jajo,dodajemy koperek i bułki tartej troszeczkę aby masa była zwięzła jak na kotlety mielone.Solimy i pieprzymy:))
Formujemy kulki,spłaszczamy je i smażymy na oleju jak placuszki na złpoty kolor.POdajemy z sosem czosnkowym lub do Hamburgerów



SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKA

*torebka ryżu
*2 piersi
*3 ogórki konserwowe
*3płaty papryki konserwowej
*kukurydza
*2-3 jaja
*oliwki(można bez)
*majonez
*sól,pieprz

Gotujemy ryż,gotujemy piersi i jajka.Ogórki i paprykę siekamy w kostkę.
Wszystko mieszamy jak to w sałatce bywa,doprawiamy ,odstawiamy w chłodne miejsce



KROKIETY Z PASZTETEM

*Naleśniki(smażymy kilkanaście naleśników)
*pasztet ok 700 gr
*pieczarki ok 500gr
*jajko
*bułka tarta

Pieczareczki smażymy(można z cebulką)studzimy,dodajemy do pasztetu i mieszamy.Masę taką nakładamy na naleśnika zawijamy jak krokieta
,moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor .Podajemy z Ketchupem




3 BIT

*7op.herbatników
*puszka mleka słodzonego
*krem do karpatki
*500ml śmietany kremówki 36%
*2 śmietan-Fix
*tabl,czekolady

Mleko gotujemy 3 godz,na wolnym ogniu(cały czas puszka przykryta wodą)
Krem robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(krem można zastąpić budyniami ,ale ja wole krem karpatkę)
śmietanę kremówkę ubijamy z śmietanFixem(tylko nie mikserem,bo ja ostatnio zrobiłam masło hehehh!)

NOi tak:herbatniki,masa krówka,herbatniki,karpatka krem,herbatniki,bita śmietana(bez cukru!)i polewamy roztopioną czekoladą(najlepiej gorzką)
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin po czym palce lizać :)

Kaloryczne heheh i przepyszne.Uwaga!Uzależnia!!!!



MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM

Makaron
mieso mielone
mieszanka meksykańska
sos do spagethi
ser

mielone smażymy,dodajemy warzywka,sos i tak na wolnym ogniu gotujemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.(ja przeważnie kupuje świderki,albo rurki)
Na makaron,nakładamy nasz sos zmięskiem i posypujemy starty serem:)

Kilka minut i gotowe!!!

Autor: Milena84

_____________________________________________________________________________________________

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliow

Zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę, łącznie ze ściankami. Ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się formuje palcami.

Masa serowa:
1 kg sera
2 i 1/2 szklanki zimnego mleka
2 budynie śmietankowe [bez cukru]
4 żółtka
2 całe jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 puszka brzoskwiń

Zmiksować mikserem bardzo dokładnie (blenderem), dodać pokrojone w kostke brzoskwinie i wymieszac całość łyżką.
Jak ktos lubi to do masy mozna dodac 1 cukier migdałowy - wtedy ładnie pachnie

Masa serowa będzie płynna więc nie badzcie zaskoczone

Masę serową wlac do blaszki wyłożonej ciastem i piec w temp 150 stopni ok 50-60 min.

Po wyjeciu z piekarnika na gorący sernik wykładamy pianę.

Piana:
Ubić 4 białka na sztywno, utrwalic 4 łyżkami cukru i do tego dodac 4 łyżki wiosek kokosowych

Jeszcze raz wkladamy do piekarnika na 10 min. Piana powinna miec brazowo-zloty kolor




PYSZNY PLACEK Z JABŁKAMI

2 całe jajka
2 żółtka
3 szklanki maki tortowej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru [bardzo drobny kryształ lub cukier puder]
20 dkg margaryny Palmy
1 łyzka octu
1 kg jablek

Mąke wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac margaryne i posiekac ja nozem bardzo drobno. Potem dodać pozostale skladniki i wyrobic ciasto.

Ciasto podzielic na 3 czesci. Ciasto którym wyklada sie blaszke powinno byc troszke grubsze. Wykleic nim tez brzegi blaszki do polowy.
Na ciasto wylozyc polowe pokrojonych na plasterki jablek, jablka posypac cynamonem i bulka tarta. NIE SŁODZIĆ
Przykryc rozwalkowana druga czescia ciasta i znow dac jablka, nastepnie przykryc 3 czescia.

Blacha powinna byc dobrze wysmarowana tluszczem

Piec w tem 150 stopni przez godzine


Autor: nusia83

_____________________________________________________________________________________________

SAJGONKI

około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięsa
kilka chińskich grzybów
kilka sporych pieczarek
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia

Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyc na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykac, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.

Autor: kitkas

_____________________________________________________________________________________________

SAJGONKI NR 2

na nadzienie:

grzybki MUN TAO TAO niby 5 szt tuych grzybkow ale ja daje wiecej(to firma z ktorej najlepiej kupowac wszystkie rzezcy do sajgonek dostaniecie je czy w tesco czy w inetrmarche,nieraz w biedronce)
50 g makaronu chinskiego
duza marchewka
cebula
z 4-5 lisci kapusty pekinskiej
200 g miesa mielonego
2 lyzki sosu sojowego TAO TAO
jajko
sol
pieprz
papier ryzowy TAO TAO

Grzybki moczyc przez 20 min w goracej wodzie.Wyjac i pokroic w cienkie paseczki.
Makaron chinski wrzucic do wrzatku zostawic na 3 min pod przykryciem ocedzic pokroic na paski ok 3-4 cm.
Drobno pokroic srednia marchew,cebulke,i liscie kapusty pekinskiej.
Wszystko wymieszac ,dodac mieso mielone,jajko,2 lyzki sosu sojowego,sol,pieprz

Ja wczesniej podsmazam lekko bez przypraw mieso a pozanij droobno siekam bo mam pewnosc ze sie dosmazy pozniej.

Nadzienie kladziemy na papier wczesniej zamoczony na sekunde w wodzie(wtedy zmieknie) i zamykamy najpierw skladamy boki a pozniej w rulon cos jak na golabki.

Smazywmy w woku w glebokim tluszczu ale ja nie mam akurat woka i smaze na patelni i wyszly rewelacyjnie

Ja podaje je z sosem ze sliwka z WINIAR oraz z ryzem

Autor: hawanka81

_____________________________________________________________________________________________

MASA MARSHALLOWzły/b] (nie jest trudna, a cuda z niej można robić)

200 g pianek marshallow albo jojo
1/2 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Masa marshallow:
pianki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę, połowę cukru wsypać, resztę na stolnice, wyjąć masę i dokładnie wgnieść całość cukru, przy wałkowaniu dobrze podsypać pudrem, ponieważ masa bardzo się klei

ja pianki zamawiałam na allegro, ale drugi tort robiłam z pianek jojo


Autor: salatka

_____________________________________________________________________________________________

JAPOŃSKI MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Składniki:
1 puszka maku z bakaliami, 8 jaj, ½ szkl. cukru, ½ kostki masła, 12 łyżek kaszy manny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek

Jak przyrządzić?
Z żółtek i cukru ukręcić kogel–mogel. Do masy dodać masło, wymieszać, dodać mak, kaszę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka grubo zetrzeć, wymieszać z pianą z białek
, dodać do masy. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy. Piec 45 min do 1 godz. w 180°C.

Autor: CHRUPEK

_____________________________________________________________________________________________

PLEŚNIAK

4 szklanki mąki krupczatki
2 margaryny palmy
8 jajek
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik powideł
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
kakao
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały i co kto lubi)

Wykonanie:
Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia i żółtka zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dać kakao (tak na oko, ale nie za duzo zeby nie było bardzo czarne i nie spowodowało, że ciasto "siądzie";)
i wraz z jedną jasną częścią włożyć do zamrażalnika, żeby stwardło (ja dziele na kilka mniejszych kawaleczków wtedy duzo szybciej twardnieją).
Drugą jasną część rozwałkować ile się da (taz jest to ciasto kruche, wiec tak tylko zeby bylo mniej wiecej jednej grubości) i wyłożyć na posmarowaną brytwanne. Ciasto posmarować powidłami (cały słoik) oraz posypać bakaliami. Na wierzch utrzeć ciasto ciemne , ubić pianę z białek (pozostałych od żółtek) i cukru puderu, a następnie wylać na ciasto. Na pianę utrzec pozostalą czesc jasnego ciasta. Piec w temp 180 stopni przez 45 min

Ja czesto robie tak że trę troche czarnego i troche białego, zarówno do srodka jak i na pianę, wtedy jest bardziej kolorowy




ZEBRA

5 jaj
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
szklanka wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek zapachowy


Ubić pianę z bialek, a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wodę gazowaną i olejek zapachowy (jaki kto lubi - ja daje migdałowy lub rumowy) i wszystko wymieszac. Podzielić ciasto na dwie czesci (ciasto będzie plynne), do jednej wsypać kakao, do drugiej 2 łyzki mąki. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta blaszki wlewa sie na przemian biale i ciemne ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Ja to robie na dwoch waskich brytwankach, ale można tez w tortownicy.


Autor: nusia83

_____________________________________________________________________________________________

PLACEK CYGAŃSKI (niektorzy mowią na niego węgierski)

podaje przepis :
na placki :
Kilka ziemniakow
1 cebula
3-4 lyzki maki
1 jajko
2 zabki czosnku
sol, pieprz
zolty ser do posypania
na sos:
mieso wieprzowe
kolorowa papryka
cebula
pieczarki
maka i smietana do zageszczenia
2 zabki czosnku, sol, pieprz, maggi, papryka i chili w proszku

Wykonanie :
Mieso pokroic w kosteczke podsmazyc na oleju, dodac pokrojone w kostke cebule i papryki, starty czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawy. Dolac wody i dusic do miekkosci. Nastepnie zagescic smietana i maka.
Ziemniaki i cebule zetrzec na drobnej tartce, dodac starty czosnek, jajko, make, przyprawy. Dobrze wymieszac.
Na patelnie sredniej wielkosci wlozyc troche masy, obsmazyc najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Na placka nalozyc troche sosu z miesem ( nie moze byc rzadki ) i albo placek zlozyc na pol, albo przykryc drugim plackiem, co jest latwiejsze. Placek posypac startym, zoltym serem.

Autor: kitkas

_____________________________________________________________________________________________

DANIE Z CZASÓW STUDENCKICH

Gotujemy makaron ( najlepiej swiderki lub inny duży w ilości jaką uważamy, że zjemy ), na patelni podsmażamy cebulkę i boczek pokrojony w kostkę. Gdy już makaron bedzie ugotowany, dodajemy go do boczku i cebulki, mieszamy i chwilę jeszcze podsmazamy. Następnie dzielimy na porcje i każdą posypujemy białym serem. Jak ktoś lubi mozna dodać pieprzu. Szybkie i dobre w "kryzysowych sytuacjach"

Autor: nusia83

_____________________________________________________________________________________________

SKRZYDEŁKA A'LA KFC

Składniki:
- 4 skrzydełka kurczaka
- jedno jajko, - łyżka masła
- sól, curry, ostra papryka
- mąka, mleko, olej
- bułka tarta, płatki kukurydziane
Sposób przygotowania:
Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli
W między czasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąką i bułką tarta w proporcji 1:3 z łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody, Następnie w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką Pamiętaj!! Aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki!! Następnie w wysokim naczyniu (Np. Patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła (nada to aromatu) I gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj!! Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone!! Smażyć do uzyskania złotawego koloru.



SHAKE WANILIOWY

2 szklanki lodów waniliowych
1 ½ szklanki odtłuszczonego mleka
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zmiksować i rozlać do szklanek

Autor: maggi79

_____________________________________________________________________________________________

BUDYŃ NA MLEKU MODYFIKOWANYM

PRZEPIS 1: (MLEKO GOTUJEMY)

Składniki:
150ml mleka modyfikowanego
żółtko jaja
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier


Zagotować 100 ml mleka modyf. z żółtkiem, w 50 ml. rozpuścić mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki cukru i wlać doi wrzącego mleka z żółtkiem.

Do 50ml można dodać kakao lub trochę soku wtedy budyń będzie miał jego smak trzeba jednak odpowiednio mocniej wtedy zagęścić go mąką ziemniaczaną.

PRZEPIS 2: (BEZ GOTOWANIA MLEKA)

Budyń na mleku modyfikowanym bez gotowania:

120 ml wody przegotowanej
4 miarki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
żółtko lub pół (w zależności od wieku dziecka)
W 20 ml wody rozpuszczamy mąkę i żółtko. Gotujemy osobno 80 ml wody. Do ugotowanej wody dodajemy mąkę z żółtkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Przestudzić.
Mleko rozpuszczamy w pozostałych 20 ml ciepłej wody i dodajemy do budyniu. Polać sokiem lub deserkiem.

Autor: nusia83

_____________________________________________________________________________________________

HOT DOG po polsku

Smażymy naleśniki smarujemy koncentratem i zwijamy w nie parówki. Następnie zawijamy w folie aluminiową i na kilkanaście minut do gorącego piekarnika.

Autor: emamcius

_____________________________________________________________________________________________

TROCHĘ INNE NALEŚNIKI


naleśniki- robisz jak zawsze tylko dodaje sie sporo papryki
pierś z kurczaka
sałata lodowa lub kapusta pekińska- tańsza
pomidor
papryka
ogórek kiszony


pierś z kurczaka wrzucasz na dwie godziny (minimum) do marynaty - 2 łyżki musztardy wrzucasz do miski, do tego powolutku wlewasz olej i cały czas mieszasz, aż uzyskasz konsystencje majonezu, dodajesz ząbek czosnku, przyprawę do kurczaka, mieszasz i gotowe

warzywa pokroić w niezbyt drobne kawałki, tak żeby ładnie wyglądały, wrzucasz do miski, mieszasz

naleśniki smażysz jak zawsze :), przewracając na drugą strone, można posypać sezemem, ale bez też są dobre

na naleśniki nakładasz warzywa- dużo, na to kurczak, składasz na pół- tak jak placki po węgiersku,a na wierzchu polewasz sosem czosnowym-

kilka łyżek śmietany+ wyciśniety przez praskę czosnek, wg upodobania i smaku :)

Autor: salatka

_____________________________________________________________________________________________
NALEŚNIKI Z PIECZARKOWYM FARSZEM

Nalesniki robie normalnie..a farsz robie tak:

•pieczarki posiekaj razem z cebulą
i usmaż, dodaj sól i dużo pieprzu
•usmażone składniki przełóż do innego naczynia, dodaj żółtko oraz ser, wymieszaj
•na wystudzone naleśniki nakładaj po czubatej łyżce farszu, rozsmaruj
i zawiń
•smaż na małym ogniu pod przykryciem na złotobrązowy kolor z dwóch stron...

Autor: karola81

_____________________________________________________________________________________________

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

25 dkg maku
1/2 margaryny
1 łyżka smalcu
1,5 szklanki cukru pudru
40 dkg kwasnych jablek
1 łyzeczka proszku do pieczenia
6 jajek
6 łyżek grysiku
1 łyżka kakao
olejek migdalowy i bakalie

Mak sparzyć, przemlec przez maszynkę 2 razy.
Margarynę, cukier, żółtka, smalec utrzec na pulchna masę. Do utartej masy dodac mak, jablka utarte na grubej tarce, grysik, proszek do pieczenia, bakalie, kakao, olejek i wszystko dobrze wymieszac.
Na końcu dac ubita piane z bialek i delikatnie wymieszac. Wylać na dużą brytwanne.
Piec 45 minut w 180 stopniach i można podawać!


Autor: nusia83

_____________________________________________________________________________________________

PRZECIERAKI

- dowolna ilość ziemniaków,
- sól,
- mąką pszenna,
- 40 dag boczku wędzonego,
- 1 - 2 cebule.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (lub przez sokowirówkę). Odcisnąć z nich trochę soku (nie cały sok), przełożyć do miski. Dodać tyle mąki, aby ciasto było w miarę gęste. Kłaść cisto na przykrywkę-deskę i łyżką odrywać małe części wrzucając na gotująca się, osoloną wodę. Gotować 10 minut od wypłynięcia.

Autor: emamcius

______________________________________________________________________________________________

PROZIAKI

mąka ok 1/2 kg,kefir lub maślanka ok.3/4 szklanki,1 żłtko,1 łyżeczka cukru,1/2 łyżeczki soli,3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,zarobić ciasto,ma być miękkie,rozwałkować dość grubo ok.1 cm i smażyć na patelni na małej ilości oleju.

Autor: goska12321

_____________________________________________________________________________________________

ORZECHOWY PRZEKŁADANIEC

Ciasto
8 białek
3 żółtka
1,5szklanki cukru
łyżka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzechów mielonych (ja mielę wszystkie)
10 dag orzechów siekanych
10 dag rodzynek
10 dag wiórek kokosowych
(ostatnich dwóch nie dawałam)
galaretka


Krem
1,5 kostki masła
3 łyżki cukru
kieliszek spirytusu(wódki)
łyżka mąki
5 żółtek
łyżeczka kawy/kakao/czekolady
2budynie śmietankowe
puszka brzoskwiń
2 paczki delicji

Ciasto:
Białka ubić dodać cukier i żółtka. Ubijać dodając mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto podzielić na dwie części i każdą piec na papierze pergaminowym w temp. 170 stop. przez 35 min.

Krem:
Brzoskwinie osączyć, sok zagotować z trzema łyżkami cukru. Budynie rozpuścić w 1,25 szklanki wody. Następnie dodać łyżkę mąki oraz żółtka. Wymieszać i wlać do gotującego soku. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Przygotować napar z kawy i spirytusu, moczyć w nim przez sekundę delicję. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Układać:
Ciasto/Krem/Delicje/Ciasto /Krem/Owoce układać jak dachówkę/Galaretką smarować owoce żeby nie wyschły

Autor: emamcius

_____________________________________________________________________________________________

PULPETY Z CHLEBA

chleb, 4 kromki
mleko, szklanka
jajo, sztuka
czosnek, zabek
parmezan, 50gram
sol pieprz pietruszka zielona, do smaku
bulka tarta i olej, do smazenia


Opis przygotowania:
chleb namaczamy w mleku na okolo 20minut,nastepnie odciskamy i przekladamy do miski.Dodajemy jajo,ser,sol pieprz,drobno posiekana pietruszke zielona i czosnek przecisniety przez praske.Wszystko dokladnie mieszamy i formujemy male pulpety.Obtaczamy w bulce tartej i smazymy na zloty kolor.
CHLEB SIĘ NIE ZMARNUJE...
ja robię z mniejsza ilością pietruszki a z większa ilościa czosnku,przyprawy każdy moze dodac jakie chce( ja robiłam tez z uduszonymi peczarkamiz cebulką)- MOŻNA KOMBINOWAC!

Autor: gato30

_____________________________________________________________________________________________

ZAWIJASKI Z POLĘDWICZKI

Polędwiczkę kroję jak na kotleciki ok 1cm. Ubijam jak na schabowe posolę z dwóch stron, z jednej popieprzę delikatnie. ugotowaną marchewkę i ogórka kiszonego kroję w słupki cebulkę w piórka.
Po kawałku marchewki, ogórka i cebulki zawijam w przygotowane kotleciki i spinam wykałaczką. Smażę na patelni często obracając. Jeśli zostaną jakieś skrawki polędwiczki też dorzucam je na patelnię. Jak zraziki są miękkie wrzucam jeszcze pokrojoną w półplasterki ugotowaną marchewkę i drobniutko pokrojonego ogórka kiszonego i posiekaną cebulkę. Wszystko podlewam wodą doprawiam np: wegetą lub kostką rosołową i jeszcze chwilę duszę pod przykryciem. Jeśli nie dodamy ogórka małe dziecko też będzie mogło zjeść z nami bo polędwiczka jest mięciutka.
2. Jeśli chodzi o 'dewolaj' to filecika z piersi kurczaka też kroję i ubijam jak na schabowe. Następnie w to zawijam np: kawałek sera żółtego szynki i cebulki. (można terz włożyć wcześniej ugotowaną marchewkę) Dewolaje dodatkowo lepiej obtoczyć w panierce - jak schabowe aby ser nie wypłynął i smażyć na nie za dużym ogniu.

Autor: jolab26

_____________________________________________________________________________________________

SAŁATKA "GYROS"

1 duża cebula
1 torebka ryżu
puszka kukurydzy
ogórki konserwowe
papryka czerwona świeża
2 podwujne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
przyprawa "Gyros"
ketchup pikantny
majonez

Ryż ugotować, pierś z kurczaka pokroić, usmażyć w przyprawie "Gyros",ogórki,paprykę, cebulę pokroic w kosteczkę. Każdą warstwę chlapać ketchupem wymieszanym z majonezem.Na góre pokroić kapustę pekińską.
Układać najlepiej w przeźroczystej misce (ładnie wygląda) warstwami składniki:

1.ryż
2.pierś
3.cebula
4.ogórek
5.pierś
6.kukurydza
7.papryka
8.kapusta pekińska

Autor: tuska19

______________________________________________________________________________________

TORT RAFAELLO

Okrągły biszkopt(ja kupuję w piekarni)przekroić przez połowę,jedną część skropić alkocholem(ja używam Malibu).
3szkl.kremówki 36% ubić,dodać roztopione i ostudzone 2 białe czekolady,dodać do tego całą paczkę kokosu
i 1/2 paczki płatków migdałowych,skruszyć do tego drugą część biszkopta,wymieszać. Gotową masę wylać do formy,posypać wiórkami kokosowymi i pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki.

Autor: anchel2

_______________________________________________________________________________________

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM I SELEREM

Składniki:
1 zupka chińska
1 puszka kukurydzy
seler konserwowy (średni słoik)
2 puszki tuńczyka
4 jajka
20 dag ogórków konserwowych
6 łyżek majonezu
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać ¾ szklanki gorącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż makaron ostygnie. Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyki osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół i oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i żółtka na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

Do przezroczystej miski wyłożyć połowę makaronu z zupek chińskich, kukurydzę, na nią rozsmarować 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, na to seler konserwowy, tuńczyki, białka jajek, ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pozostały makaron z zupek chińskich i na wierzch sałatki starte żółtka jajek. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.


OWOCOWA SAŁATKA DLA DWOJGA

Składniki:
1 galaretka wiśniowa
7 plastrów ananasa
2 banany
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.

Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności: ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa. Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną.

Smacznego.


CIASTO SMERFETKA


Na biszkopt:jajka, 4szt.
cukier, 1szkl.
Mąka pszenna, 1/2szkl.
mąka ziemniaczana, 1/2szkl.
proszek do pieczenia, 1łyżeczka
woda, 2łyżki
Masa budyniowa:mleko, 2szkl.
cukier waniliowy, 1opakowanie
mąka, 1szkl.
żółtka, 3szt.
cukier kryształ, 1szklanka
margaryna, 1szt.
barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli
Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt.
galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody
Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody,
delicje jagodowe (lub inne), 2paczki

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min

1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę
na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką
Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać
stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika.

2. Masa śmietanowa:2 śnieżki
2 niepełne szkl. mleka
2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody
Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące
galaretki.
Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.
Wykonanie placka:
biszkopt
masa budyniowa
delicje jagodowe(lub inne)
masa ze śnieżki
galaretka

Autor: anioleeek22

_________________________________________________________________________________________



Zmieniany 7 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-01-07 10:45 przez nusia83.

zweryfikowana
Moderator
Posty: 165

CIEKAWE PRZEPISY

07 sty 2010 - 11:01:15

POST POD POSTEM, ALE NIE DALO SIĘ INACZEJ, GDYŻ W JEDNYM SIĘ NIE ZMIEŚCIŁO !!!
_________________________________________________________________________________________-
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

10 dag płynnego miodu
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 jajko
25 dag mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej

Do rondelka wlać miód, dodać masło, cukier i szczyptę soli.
Podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia.
Ostudzić, przelać do miski. Dodać jajko, mąkę, kakao, proszek i przyprawę.
Mikserem wyrobić gęste ciasto.
Miskę szczelnie owinąć folią i włożyć na 3 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na kilka części,
rozwałkowywać na cienkie placki, foremkami wycinać pierniki.
Posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec około 10 minut. Wystudzić.

LUKIER: białko, 20 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny.
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier. Polukrować zimne pierniki.
Można posypać kolorowymi wiórkami, posypkami itd.
Można też wystudzone pierniki ozdobić pisakami cukrowymi.

Autor: pretty_woman

_____________________________________________________________________________________

SAŁATKA PRZEKŁADANA

-5 jaj (żółtka zetrzeć na tarce najmniejsze oczka) (białka drobno pokroić)
-szynka najlepiej konserwowa lub podobna 400g (drobno pokroić)
-1 średni por (drobno pokroić)
-ogórki konserwowe (pół dużego słoja) drobno pokroić
-żółty ser ok180g (zetrzeć na tarce najmniejsze oczka)
-puszka kukurydzy (odsączyć na sitku)
-średni majonez

Układamy do średniej miski (głęboka) jajka ugotować i rozdzielić zółtko z białkiem.
Białko drobno pokroić i ułożyć
na dnie naczynia następnie szynka, por,przesmarować majonezem tak aby nie było widać pora
następnie kukurydza ogórki i znowu przesmarować majonezem
no i ostatecznie przetarty ser i żółtka KONIEC!!!
sałatkę najlepiej zrobić ok1-2godz. przed podaniem żeby żółtko nie zeschło
bardzo dobra POLECAM
można też szynkę zastąpić tuńczykiem a ogórki konserwowe kiszonymi
jak kto woli obie wersję mam wypróbowane

Autor: ania1981

________________________________________________________________________________________

JABŁECZNIK BEZ JAJ

SKŁADNIKI:
- 1 SZKLANKA CUKRU
- 1 SZKLANKA MĄKI
- 1 SZKLANKA KASZY MANNEJ
- PÓŁ OPAKOWANIA PROSZKU DO PIECZENIA

- pół kostki margaryny
MASA DO PRZEŁOŻENIA :
- OK 1,5 KG JABŁEK
- TROCHE CYNAMONU
- 2 ŁYZECZKI CUKRU

PRZYGOTOWANIE :
mąke, cukier, kasza manne i proszek wymieszac łyzka - nazwijmy to mieszanka :).
Jabka utrzec na tarce o duzych oczkach, dodac cynamon i cukier i wymieszac.
Teraz tak szklanke naszej mieszanki wysypac na blaszke
( blache wysmarowac margaryna i obsypac bulka tarta)
na to kladziemy warstwe jablek, znow posypujemy szklanka naszej mieszanki
i ponownie wykladamy jablka.
Na koniec wysypujemy nasza mieszanke.
Margaryne roztapiamy w rondelku schladzamy i polewamy nasze ciasto.
Wkladamy do piekarnika
Pieczemy w temp 180 stopni przez ok.45 minut

Autor: pbmarys

__________________________________________________________________________________________

COŚ DLA MIŁOŚNIKÓW FASOLKI

2 puszki fasolki białej
5 małych papryk (3 czerwone, 1 żółta, 1 zielona)
1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego
przyprawa do gulaszu (1 łyżka)
3 śląskie kiełbaski lub inna kiełbasa

Dusimy papryke (pokrojona w male kostki), gdy jest juz miekka dodajemy
pomidory/przecier - chwile dusimy.
dodajemy pokrojona kielbase, fasolke, przyprawe, mieszamy.
doprowadzamy do wrzenia,
zmniejszamy "ogien" i dusimy. PYCHA!

Autor: arvona

_______________________________________________________________________________________

cos na kinderbal

ZEGAR Z WARZYWzły/b]
potrzebne:
1 mała sałata, 3 pomidory, kawałek ogórka, 2 twarde naci selera ,2 jajka na twardo ,
1 gotowana botwinka
co masz zrobić:
porwij sałatę na małe kawałki i ułóż na półmisku, pokrój jajka na twardo,
na brzegu półmiska pookładaj
na przemian plasterki ogórka i pomidora jeden plaster pomidora połóż na samym środku,
12 plastrów jajka pookładaj w miejscach godzin,
wskazówki zegara zrób z twardych kawałków naci selera
wysusz botwinkę pokrój na krótkie kawałki
i ułóż godziny na jajku


SEROWE MOTYLKIzły/b]
potrzebne:
3 duże kawałki ciemnego chleba, 1 pojemnik sera homogenizowanego ,1 pomidor
co masz zrobić:
foremka do ciasta wytnij 12 kawałków chleba, 6 kawałków chleba posmaruj serkiem ,
pozostałe kawałki chleba przekrój na pol i wetknij je w serek jak skrzydła ,
pomidorami udekoruj półmisek


MARCEPANOWE PSZCZOŁYzły/b]
potrzebne:
200g cukru pudru, 1 łyżeczka esencji migdałowej ,100 g zmielonych migdałów ,
1 jajko ,1 łyżeczka kakao ,
1 pudełko drażetek porzeczki
co masz zrobić:
włóż zmielone migdały do miski i przesiej przez sito cukier puder dodaj esencje migdałową
i dobrze wymieszaj,
wbij jajko do filiżanki i roztrzep, roztrzepane jajko wlewaj stopniowo do miski
cały czas mieszając
aż powstanie gęsta pasta, rozdziel pastę na 20 części i zrób z każdej kulkę,
lekko je spłaszcz z jednej strony
i ułóż na półmisku, posyp kulki kakao, ostrożnie weź każda kulkę do reki i widelcem
zrób na niej poprzeczne paski,
w każda pszczółkę wetknij po 2 drażetki (to będą skrzydła)
każdej pszczółce zrób oczy z porzeczek

Autor: maggi79

_________________________________________________________________________________________

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

kupujemy warzywa na patelnie obojętnie jakie i z czym chcemy
smażymy tak jak jest opisane na opakowaniu ,
przygotowujemy naleśniki i rozkładamy na dużej blaszce posmarowanej margaryną.
Do każdego naleśnika wkładamy dużą łyżkę farszu i składamy naleśnika na pół
góre posypujemy startym
żółtym serem i do piekarnika na 10min w temperaturze 150stopni.
Pilnujemy żeby ser się rozpuścił i obiad gotowy.
Można polać sosem czosnkowym lub ketchupem.
Ja przed podsmażeniem warzyw smażę mięso z kurczaka,
pojedyncza pierś z przyprawą gyros lub do kurczaka.
Jedna taka pierś i paczka ważyw na patelnie
np. Hortex starcza mi na 8 naleśników.

Autor: mloda165

_____________________________________________________________________________________

NALEŚNIKI Z PARÓWKĄ ZAPIEKANE

Składniki:

Ciasto:
po ok. pól szklanki wody i mleka, mąka, jajko, sól.

Nadzienie: cienkie parówki (tyle, ile kto zje:-), cebula (po 1 na każdy naleśnik),
kilka plasterków żółtego sera + pół kostki startego, pieprz, inne zioła wg gustu

Jak przyrządzić?
Mąkę, jajko, wodę i mleko miksujemy razem, aż ciasto nabierze lejącej konsystencji.
Doprawiamy solą.
Smażymy naleśniki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni.
Tak przygotowaną cebulkę rozkładamy na każdym naleśniku.
Na jednej połówce układamy po dwa plasterki sera, cienką parówkę
(jeżeli ktoś woli, to może przekroić parówkę wzdłuż
na pół) i posypujemy ziołami.
Taki naleśnik zwijamy i układamy w formie żaroodpornej (jeden obok drugiego).
Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut, aż ser się rozpuści.
Inna wersja to taka, że możemy już takie pozawijane naleśniki obtoczyć w jajku,
później w bułce tartej, na rozgarzany olej i też jest mniam ;)

Jak podawać?
Najlepiej chyba smakuje z keczupem, ale każdy inny sos na pewno też będzie pasował.

Autor: paolka06

_______________________________________________________________________________________

KOTLECIKI PO AZJATYCKU

składniki:
2 piersi z kurczaka
2 żółtka łyżki kolendry
pół czerwonej papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki imbiru
sól,pieprz,sezam

Jak przyrządzić:

Mięso przepuścić przez maszynkę lub pokroić w drobną kosteczkę
wymieszać z żółtkami i kolendrą przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni obsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę z papryką i imbirem i czosnkiem.
Ostudzić dodać do mięsa wymieszać przykryć i na jakięś 25-30 minut włożyć do lodówki.
Z zimnej masy formujemy kotleciki obtaczamy w sezamie i smażymy z obu stron.

Autor: motyl180

______________________________________________________________________________________

MAKÓWKI

2 szklanki maku
2 lyżki miodu
pół kostki masła
bakalie
jedna duża chałka lub dwie małe

mak sparzyć wrzątkiem i zostawić na noc, rano odsedzić i zmielić dwa razy
w maszynce do mielenia mięsa, do zmielonego maku dodajemy miód,
masło i bakalie, zalewamy wodą i gorujemy
układamy w saleterce chałke pokrojoną na kromki i zalewamy makiem,
nastepnie znowu warstwa chałki i znowu mak itd

Autor: kessy_3105

______________________________________________________________________________________

ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM

2 opakowania śledzi matiasy w oleju (ja kupuje w biedronce ok 6zł op.)
2 duże cebule
1 cytryna
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 natka pietruszki
1 przecier pomidorowy w słoiczku dudliszki
ok szklanki oleju tych ze śledzi

Wyjmujemy śledzie i pozwalamy im obcieknąć z oliwy najlepiej do miski,
gdy śledzie obciekną układamy je
na dużym talerzu,oliwę z opakowań też przelewamy do miski.
Śledzie skrapiamy sokiem z cytryny z obydwóch stron i zostawiamy do nasiąknięcia,
kroimy cebulę w kostkę dodajemy do oliwy,wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich,
pietruszkę siekamy i dodajemy do sosu dodajemy przecier pomidorowy
i wszystko dokładnie mieszamy (można opcjonalnie dodać trochę pieprzu)
odstawiamy na 2godz.
Śledzie kroimy w poprzeczne paski i układamy w słoiku
zalewamy sosem mieszamy zakręcamy słoik
i zostawiamy w lodówce na 24godz.
Żeby było wygodniej można wszystko wymieszać w misce i przełożyć do słoików.
Z wyżej wymienionych składników otrzymujemy 1litrowy i 1 pół litrowy słoik.



RYBA PO GRECKU

Składniki:

kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,

4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,

mały seler ,

4 cebule ,

wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego,

1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,

sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,

olej do smażenia,

1/2 szklanki wody , cukier

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki.
Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler)
Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę
i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy.
Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.
Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor .
Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni.
Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody,
dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.
Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą.
Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba.
Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.
Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.

Autor: smysia

__________________________________________________________________________________________

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

2 łyżki cukru kryształ
5 łyżek wody
300 g białej czekolady
3 jajka
300 ml smietanki kremowki (30%)

Folią spozywcza wyłożyć okolo 18 cm. dł. foremke.
W garnuszku z grubym dnem podgrzewac na malym ogniu
wode z cukrem, mieszajac az cukier sie rozpusci.
Doprowadzic do wrzenia i gotowac 1-2 min az powstanie syrop.
zdjac garnek z ognia. Czekolade polamac na male kawalki,
wlozyc do syropu i rozpuscic mieszajac.
Odstawic aby lekko ostygla. Dodac do masy zoltka, utrzec
i odstawic do calkowitego wystygniecia.
Ubic lekko smietanke, dodac do masy i dokladnie wymieszac.
Ubic piane z bialek, dodac do masy i wymieszac.
Przelozyc do foremki i na noc umiescic w zamrazalce.
wyjac z zamrazalki na 10-15 min przed podaniem.
wyjac mus z formy i pokroic w plastry.
Pyszny z sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem pudrem :)

Autor: arvona

____________________________________________________________________________________________

TORT PANI REJENTOWEJ

1 warstwa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
czubata łyżka bułki tartej
sok z połowy cytryny
piana z 4 białek ubitych na sztywno ze szczyptą soli
10 deko mielonych orzechów


2 warstwa:
te same składniki co w pierwszej warstwie tylko zamiast orzechów dajemy zmielone migdały
(sparzone wcześniej i obrane ze skórki)

3 warstwa:
o samo co w pierwszej wartwie tylko zmaiast orzechów 1/2 szklanki suchego maku.
Nalezy go sparzyc, odsączyć i dwa razy zmielić.

4 warstwa:
to samo co w pierwszej tylko zamiast orzechów 10 deko wiórków kokosowych


ponadto potrzebujemy:

tłuszcz do wysmarowania tortownic
szklanke mielonych orzechów do posypania tortu (moga być dobrze pokruszone biszkopty)

Krem:

szklanka cukru
czubata łyżka mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki mleka
2 kostki masła
kieliszek wódki
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
suszone daktyle (moga być inne owoce np figi, morele, wiśnie)
czekolada do polania tortu
sloik dżemu morelowego(lub jakiegoś innego pasującego do reszty)
kieliszek koniaku lub rumu (albo wódki)


sposób przygotowania:

ciasto:
żółtka z cukrem pudrem nalezy utrzeć a następnie dodać sok z cytryny,
tartą bułkę i orzechy
(kokos, mak lub migdały w zależności od tego którą warstwę robimy)
wszystko mieszamy.
dodajemy piane z białek delikatnie mieszamy z resztą składników.
wylewamy na rozgrzaną blache i pieczemy 20 minut w temp 160 stopni
(ciasto sprawdza się zapałką lub wykałaczką- wbija sie zapałkę w ciasto
i jeśli ciasto się nie obiera- zapalka jest czysta to znaczy że placek jest upieczony)

Powinniśmy otrzymać 4 placki- każdy o innym smaku:
orzechowy, migdalowy, kokosowy i makowy


KREM:

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem.
Dodajemy obydwa rodzaje mąki rozprowadzone w 1/3 szklanki
zimnego mleka.Gotujemy stale mieszając przez 3 minuty.
Odstawiamy do ostudzenia

Masło ucieramy na puch. Stale ubijając dodajemy po łyżce zimną mase mleczną.
kiedy składniki dobrze sie połacza dodajemy malymi partiami spirytus i kawę.

Dżem lekko podgrzewamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i łączymy z alkoholem
(koniakiem rumem lub wódką).


Na paterze kładziemy placek makowy. Smarujemy go dżemem i 1/5 masy mlecznej
Nastepnie kladziemy warstwe orzecową i znów smarujemy dżemem i 1/5 masy mlecznej
potem warstwa kokosową, dżem, 1/5 masy
warstwa migdałowa dżem , masa

reszta masy smarujemy boki rotu

na wierzch dajemy daktyle, morele lub wiśnie i polewamy roztopioną czekoladą.

Tort odstawiamy w chłodne miejsce.

Najlepszy jest następnego dnia kiedy składniki się "przegryzą"


wiem ze z tym sporo zabawy ale jak ktoś lubi to myślę że sprawi mu to przyjemność.

Życzę smacznego :)

Autor: MaMani

____________________________________________________________________________________________

CIEKAWE PRZEPISY

22 paź 2009 - 07:50:46

A ja dodam zdjęcie,mój pierwszy w życiu tort,niski bo taki urósł biszkopt ;p ale zamierzam się szkolić :) i dojść do wprawy,żeby wyglądały tak jak powinny wyglądać.Miał być w stylu angielskim.Zrobiony wczoraj-na dzisiaj(24 urodziny brata).


[embed_image 7e567d06b75ff03795dca5e18b063fbf]


[embed_image 749df78163696844bc5a240869d295d9]

zweryfikowana
Posty: 475
Ostrzeżenia: 1/5

CIEKAWE PRZEPISY

22 paź 2009 - 13:00:41

Cytat
malwinus221
A ja dodam zdjęcie,mój pierwszy w życiu tort,niski bo taki urósł biszkopt ;p ale zamierzam się szkolić :) i dojść do wprawy,żeby wyglądały tak jak powinny wyglądać.Miał być w stylu angielskim.Zrobiony wczoraj-na dzisiaj(24 urodziny brata).


[embed_image 7e567d06b75ff03795dca5e18b063fbf]


[embed_image 749df78163696844bc5a240869d295d9]



kupilas czy zrobilas te figurki?
[embed_image 0648de2b0f2ab6850e6659375a6cee3f]
[embed_image bf30b9bb5b1acab7d62b85b6e72e99d0]

CIEKAWE PRZEPISY

22 paź 2009 - 13:53:25

Cytat
kitkas
Cytat
malwinus221
A ja dodam zdjęcie,mój pierwszy w życiu tort,niski bo taki urósł biszkopt ;p ale zamierzam się szkolić :) i dojść do wprawy,żeby wyglądały tak jak powinny wyglądać.Miał być w stylu angielskim.Zrobiony wczoraj-na dzisiaj(24 urodziny brata).


[embed_image 7e567d06b75ff03795dca5e18b063fbf]


[embed_image 749df78163696844bc5a240869d295d9]



kupilas czy zrobilas te figurki?
[embed_image 0648de2b0f2ab6850e6659375a6cee3f]
[embed_image bf30b9bb5b1acab7d62b85b6e72e99d0]


Oczywiście robiłam ale to pierwszy raz i nie wyszły tak jakbym chciała...

CIEKAWE PRZEPISY

22 paź 2009 - 18:28:33

Cytat
malwinus221
A ja dodam zdjęcie,mój pierwszy w życiu tort,niski bo taki urósł biszkopt ;p ale zamierzam się szkolić :) i dojść do wprawy,żeby wyglądały tak jak powinny wyglądać.Miał być w stylu angielskim.Zrobiony wczoraj-na dzisiaj(24 urodziny brata).


[embed_image 7e567d06b75ff03795dca5e18b063fbf]


[embed_image 749df78163696844bc5a240869d295d9]

ALE JAZDA HEHEHHEH SUPERRRRR!
A mnie się podoba nawet taki nie ozdobiony i tylko świeczki w jakimś cukierkowym różu-fajnie:) (ale dla dziewczyny)

Dużo pracy przy takim torcie?Ta masa marcepanowa jest kupna czy samemu się nią robi?:)

Fajnie,podoba mi się!

CIEKAWE PRZEPISY

22 paź 2009 - 21:47:45

Cytat
Milena84
Cytat
malwinus221
A ja dodam zdjęcie,mój pierwszy w życiu tort,niski bo taki urósł biszkopt ;p ale zamierzam się szkolić :) i dojść do wprawy,żeby wyglądały tak jak powinny wyglądać.Miał być w stylu angielskim.Zrobiony wczoraj-na dzisiaj(24 urodziny brata).


[embed_image 7e567d06b75ff03795dca5e18b063fbf]


[embed_image 749df78163696844bc5a240869d295d9]

ALE JAZDA HEHEHHEH SUPERRRRR!
A mnie się podoba nawet taki nie ozdobiony i tylko świeczki w jakimś cukierkowym różu-fajnie:) (ale dla dziewczyny)

Dużo pracy przy takim torcie?Ta masa marcepanowa jest kupna czy samemu się nią robi?:)

Fajnie,podoba mi się!


To masa cukrowa nie marcepanowa.Bardzo prosty do zrobienia ,no gorzej z jakimiś ozdobami ,ale mam nadzieję ,że da się to opanować.Wszystkie przepisy(na ciasto,krem i masę cukrową) miałam z internetu :) Hmm pracy jest pełnoooo zmywania to na pewno :) ja robiłam praktycznie przez cały dzień-wiadomo jak to z dzieckiem.

CIEKAWE PRZEPISY

28 lis 2009 - 03:11:14

Widzę że malwinus221 też się bawi z masą cukrową :) A to moje pierwsze wypociny tak na niedziele ;)


Kolejny to był prezent dla Taty:)
[embed_image 9f804c2f123cb965e2d94a2e09825e40]


CIEKAWE PRZEPISY

28 lis 2009 - 10:44:33

Cytat
olsonek
Widzę że malwinus221 też się bawi z masą cukrową :) A to moje pierwsze wypociny tak na niedziele ;)

Kolejny to był prezent dla Taty:)
[embed_image 9f804c2f123cb965e2d94a2e09825e40]


no naprawdę super :) a kolorki -barwisz barwinkami? i czym przekładałaś w środku ciasto?


Milena84 masa jest jak najbardziej zjadliwa :) u mnie większość domowników ją jadła ,ja nie bo dla mnie za słodko :) wszystko jest robione z jadalnych składników

a może masz gdzieś przepis na pierogi ?? i może jakaś mamusia ma na uszka?do barszczyku
tak mi się marzy barszcz z uszkami ale wytrwam do świąt chyba mmmm :)

CIEKAWE PRZEPISY

29 lis 2009 - 02:55:16

Cytat
malwinus221
no naprawdę super :) a kolorki -barwisz barwinkami? i czym przekładałaś w środku ciasto?


Dzięki za dobre słowo:)
Co do kolorków to pełna improwizacja :) ogólnie ciasto jest improwizowane i już przyznaję się co i jak :D
Zaczynając od ciasta to biszkopt kupiłam, jakoś nie mam ręki do pieczenia chociaż jak się postaram to czasami wychodzi, tym razem zależało mi na czasie, przekładam zazwyczaj takim kremem z Delekty Tiramisu albo Krówka, szybko i bezboleśnie ;)
Co do barwników to jeszcze nie nabyłam, albo ja ślepa albo nie ma w marketach (ostatnio nie szukałam przyznaje), na różnych forach czytałam że najlepiej to spożywcze u bab na targu - wydajne i nie drogie:) A moje barwniki w pierwszym przypadku to kakao, a drugi 4 kolorki to z pisaków do ozdoby ciast i ciasteczek, wycisnęłam i wymieszałam z masą. I nie skromnie stwierdzę że kolorki wyszły całkiem całkiem :)

Co do masy to jest słodka i nie ma co się czarować, zjadliwa ale nie w dużej ilości. U mnie zazwyczaj wszyscy z nieśmiałością odkładają na bok talerzyka i zerkają na mnie bo to takie ładne, ale za słodkie. A że ja też tak robię to rodzince lżej. Jedynie to mój R zawzięcie pałaszuje:)

Co do cudów jakie można stworzyć z tej masy i nie tylko to jest taki portal: garnek, i na głównej stronie w dole pisze użytkownik, wpiszcie sobie najpierw: ancia76, jak się napatrzycie to potem: etorcik - te panie to moje guru :) polecam.

CIEKAWE PRZEPISY

07 sty 2010 - 16:00:44

O fajny wątek! :)
Dla laików jak ja he he :)

CIEKAWE PRZEPISY

07 sty 2010 - 16:31:20

Mój ulubiony przepis na przepyszną zupę:)

ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH

Składniki

* marchew 3 szt
* mięso mielone 0,5 kg
* pieczarki 0,5 kg
* sos pieczarkowy w proszku 1 szt
* zupa pieczarkowa w proszku 1 szt
* woda 3 litry
* por 1 szt
* serki topione pieczarkowe 2 małe
* serki topione paprykowe 2 małe
* rosołki 2 szt

Sposób przyrządzenia

Zagotować wodę, dodać rosołki. Na patelni poddusić pieczarki, marchew starta na tarce i pół pora. Z mięsa robimy pulpeciki (dodajemy wszystko tak jak do kotletów mielonych. Wrzucamy kulki pomału do zupy żeby się nie porozpadały. Wrzucamy warzywa.W jakimś naczyniu rozrabiamy sos i zupę pieczarkowa wg opakowania (razem na 0,5 l wody) Dodajemy do garnka i niech się gotuje. Na koniec dodajemy serki najlepiej troszkę rozrobione w wodzie cieplej żeby grudek w zupie nie było. Doprawiamy wg. uznania. Zupa jest przepyszna. POLECAM!!!

CIEKAWE PRZEPISY

17 sty 2010 - 22:47:46

Słuchajcie dzisiaj, po raz pierwszy zrobiłam placuszki,,PANCAKES,,-Rewelacja!Niestety nie udało mi się kupić syropu klonowego,ale wcinalismy z miodem,marmoladą truskawkową,sosem toffi,twarożkiem z rodzynkami:o)Polecam Tanio,szybko i Pysznie


Przepisów jest pełno,ja robiłam tak:
2 jajka
2szkl mąki
1/3 szkl,oliwy(lub oleju)
3 łyżeczki proszku do pieczenia(ale za drugim razem dam mniej bo za mocno czuć proszek)
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 1/2 szkl maślanki
szczypta soli


Wszystko zmieszac do kupy,zamiksować,smażyć jak naleśniki
Smażyć bez oleju!
Smacznego!

CIEKAWE PRZEPISY

17 sty 2010 - 22:51:56

O rany jeśli wyszły tak jak na zdjęciu to muszą być pyszne.

CIEKAWE PRZEPISY

18 sty 2010 - 07:42:53

A ja dodam coś od siebie przepis na
LIKIER CYTRYNOWY

  • 5 cytryn
  • 1/2 l spirytusu
  • 900 g cukru
  • 1 l mleka 3,2 %
  • cukier waniliowy
cytryny dokładnie szorujemy i sparzymy 5 cytryn przy czym 4 cieniutko obieramy ze skórki tak żeby jak najmniej było tej białej powłoczki i bierzemy te skórki i wrzucamy do spirytusu 5 cytrynę nakłuwamy i dodajemy tez do spirytusu zamykamy w szczelnym pojemniku( świetnie sprawdza sie litrowy słoik) codziennie przez 7 dni potrząsamy po 7 dniach zagotowujemy mleko z cukrem studzimy odrobinę dodajemy przelany przez gazę spirytus ja dodatkowo wyciskam tą jedna cytrynę mieszamy i dodajemy cukier waniliowy.
Polecam jak mąż albo teściowa was wkurzy mi pomaga

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Torty urodzinowe dla dzieci