Co zrobić, gdy atak paniki się zaczyna
10.03 o 12:21
9.03 o 14:04
9.03 o 14:00
7.03 o 14:09
Kursy angielskiego dla handlowców
6.03 o 9:09
Jak skutecznie uczyć się angielskiego prawniczego
5.03 o 14:16
6.09 o 13:33
18.01 o 12:29
Domowy sposób na mocne paznokcie
6.03 o 17:19
29.01 o 13:58
Najpiękniejsze smutne piosenki
8.08 o 11:52
MÓJ sposób na trądzik! skutkuje
6.04 o 10:19
Becikowe nie dla wszystkich
Hej kobitki, mamusie i przyszle mamusie. Wczoraj wysłychałam w telewizji, ze nasz 'cudowny' rząd znowu robi cięcia kosztem nas, przyszłych mam, kosztem naszych dzieci i rodzin. Rząd chce becikowe dawac TYLKO TYM MATKOM, NA DZIECKO, GDZIE W RODZINIE DOCHÓD NA 1 CZLONKA NIE PRZEKRACZA 850 ZŁ. To jest jakis koszmar co sie teraz dzieje w Polsce. Wszystko to, co dał nam wcześniejszy rząd, obecny rząd na czele z panem Tuskiem chce nam zabrac i zabiera. Pogrzebowe obcięli, becikowe tez juz obcięli, bo bylo 2000 tysiace, teraz jest 1000, a bedzie ten 1000 zl teraz nie dla wszystkich, a dla wybranych. Mam nadzieje, ze to nie przejdzie, albo dojdzie do jakichś protestów czy skłądania podpisów bedacych przeciwko tej "CUDOWNEJ" reformie "UZDRAWIANIA" rodzin. WYdłużyli nam macierzyński i co... niektóre mamuśki juz muszą pożegnać sie z praca. Pracownik po tak długiej przerwie jest oczywiscie mniej efektywny, wiec sie go juz z powrotem nie opłaca przyjmowac. A teraz co nam pozostaje...nic. MY- mauski,nasze dzieci ( te jeszcze nienarodzone) nie maja żadnych perspektyw, jak nas panstwo nie wspomoze.
Ja wiem, nie rodzi sie dzieci dla pieniedzy, jak niektore oburzone mogą stwierdzic, ale ten 1000 zł to ogromna pomoc dla rodziny dziecka, na ktorego jak liczylismy z męzem trzeba wydac przed przyjciem na swiat ok. 5000, nie mówiac juz potem o mleku, zupkach, pampersach, kremach itd.Mam tutaj na mysli głownie specjlalne kremy, dla dziecka, które zwykłego nie moze stosowac
Państwo wcale nam nie pomaga, abysmy 'siedzieli' w Polsce. Wręcz przeciwnie, zachęca do emigracji za granicę, życia tam, pracowania i równiez rodzenia dzieci
I co o tym sądzicie?
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-27 18:58 przez aguska9216.
Nie mam jeszcze dzieci, ale czas sie zastanowic, czy mne bedzie stac na dziecko
No faktycznie, ta polityka pseudo prorodzinna to śmiech na sali. Mnie co prawda to nie dotyczy bo dostałam te 1000 zł + 1000 z mopsu. Więc nie mam co narzekać bo też cała wyprawka nie przekroczyłam nam 2000zł. Więc może zamiast wydawać 5 tys. na wiele niepotrzebnych i markowych rzeczy utnijcie trochę koszty. Z doświadczenia wiem że wiele rzeczy się nie przydaje
Ten 1000zł to kropla w morzu potrzeb i z chęcią wymieniłabym go choćby na darmowe szczepienia.. Ale zgadzam się z tobą. W czym moje dziecko jest gorsze od tego z "biedniejszej" rodziny że oni są zachęcani do produkcji następnych a my wręcz przeciwnie (sorry, ale droższe i trudniej dostępne przedszkola, płatne nowoczesne szczepienia, płatne zajęcia dodatkowe, wyższy vat na ubranka i puszczanie dziecka od 6 lat do szkoły średnio zachęcają)? Dziecko to dziecko i świadczenie powinno się należeć.
Jakie 2000zł? Przecież zawsze był 1000zł,ten drugi był dla osób,które nie przekraczały jakiegoś tam dochodu,ale raczej mało kto się na to łapał.
I nie przesadzaj,że koszt wyprawki to 5000zł,chyba,że kupujesz wszystko najdroższe.
Ja tam nie kupowałam wózka za 2 koła,tylko taki za 400zł i też był dobry.
Co do reszty wypowiedzi się zgadzam,trzeba się głęboko zastanowić zanim zdecyduje się na dziecko.
No wlasnie ten drugi 1000 byl uwarunkowany od dochodow wiec to samo jest teraz ja sie lapalam 4lata temu i sadze ze teraz tez sie lapie skoro rodzinne mi przysluguje .
A co do wyprawki za 5000tys to szok no ale jak nie ktorzy kupuja wozek za 2tys itd to fakt wyprawka wyjdzie pewnie tyle co dla mnie glupota bo jak sobie pomysle ze za te pieniadze ludzie auta kupuja a tu dziecko wozi sie wozkiem ...
No ale skoro kogos stac na taki wozek i taka wyprawke to po co upomina sie o ten drugi tysiak .Nie chce nikogo urazic ale to tylko moje odczucia i moje zdanie
becikowe w 2013 przyznawane jest gdy dochód rodziny w przeliczeniu na osobę za poprzedzający rok rozliczeniowy nie przekracza kwoty 1.922 zł.
więc pułap całkiem wysoki
macierzyński - są kobitki które walczyły o przedłużenie i jeszcze niedawno z brzuszkami na fb postulowały że są dyskryminowane bo urodzą wcześniej niż ustawa zakłąda- więc nie rozumiem pretensji
5000 tys na wyprawkę ??????? hooooooo znam ludzi któzy za tysiąc zł obkupili dzieciaka i jeszcze reszta została
bo MUSIELI i dzieciątko czysćiutkie pachnące zadbane -śpi tak samo spokojnie jak dziecko w wózku za 2 koła
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-27 09:25 przez incognito82.
incognito82 i co? Uważasz że jak ktoś ma te niecałe dwa koła na osobę (na dwie osoby to dochód 4000zł, liczone przed kredytem i opłatami, czyli realnie nieraz ponad połowę mniej) to rodzi inne dziecko niż ten kto nie ma tej kasy i mu się nie należy? No i daj mi kontakt do tych ludzi co to za tysiąc złotych dziecko obkupili, bo mi pomimo tego że wózek i łóżeczko miałam za darmo to jednak tysiąc na wyprawkę nie wystarczył.. chętnie się oszczędności (bez szkody dla dziecka oczywiście) poduczę
4 tys uważasz że to mały dochód????????????
aha to rzeczywiście nie zrozumiesz nawet jakbym wykład zrobiła jak kupić dziecku wyprawkę za 1000 zł
4tys no jak dla kogos to malo to szacuneczek !!! ja majac jeszcze kiedys jedno dziecko i maz stracil prace potem cos dorwal i zarabial 700zl co mialam powiedziec ?? zylam zyje teraz mam sie calkiem fajnie tzn nie mam 4 tys ale zyje i jestem zadowolona a wyprawka to 1000 spokojnie -
wszystko zależy jaką się ma rodzinę ,mi np. 4.000 zł nie wystarcza na utrzymanie 6 osobowej rodziny ,gdzie dziewczyny już mogę liczyć jako dorosłe .Co do tych 2000 becikowego ,to pierwsze słyszę ,ja się cieszyłam,ze jest chociaż ten tysiąc złotych ,przy poprzednich dzieciach nie dostałam nawet złamanej złotówki ,więc cieszmy się ,ze jest cokolwiek ,bo tysiąc złotych to już cos
Naprawdę dużo się zmieniło ,zobaczcie lepiej dobre strony ,polityka pro rodzinna jest beznadziejna w naszym kraju ,ale ja mam porównanie do tego co było wcześniej ,kiedyś to była beznadzieja ,teraz to chociaż jest becikowe, zmienili czas urlopu macierzyńskiego ,można sobie dzieci odliczyć od podatku ,czyli chociaż raz w roku jest ciut większy zastrzyk pieniążków ...i wiele innych -dla dużych rodzin zniżki na sieciówki z czego ja korzystam i jestem bardzo zadowolona ,bo za sieciówke na jedno dziecko płacę 6 zł ,a nie 60 zł .Zmienili również to ,ze osoby rezygnujące z pracy na rzecz opieki nad dzieckiem z orzeczeniem tez dostają pieniążki ,nie duże ,bo w morzu potrzeb to jest kropla wody ,ale każda mama czy tata dostanie w tej chili taki zasiłek(zależy oczywiście od komisji lekarskie) ,kiedyś to tez było uwarunkowane zarobkami .
Jedynie co mi się nie podoba i mogę narzekać -to słuzba zdrowia i szkolnictwo
No to laseczki jazda, napiszcie mi tu co wchodzi w skład takiej wyprawki bo serio serio jestem ciekawa.
PEPUSZEK - sorry, ale miesięcznie 600zł to ja płacę za mieszkanie (czynsz, światło, gaz, woda - szału nie ma, zwykłe trzypokojowe mieszkanie), więc raczej za 700zł to bym nie wyżyła, nie mówiąc już o tym że nie stać by mnie było na komputer i neta.
natuska35 - ulgę na dzieci mają zlikwidować (jak już nie zlikwidowali).
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-27 10:52 przez Deirdre.
Uwierz że 1 tys. zł wystarczy na wyprawkęCytat
Deirdre
(...)No i daj mi kontakt do tych ludzi co to za tysiąc złotych dziecko obkupili, bo mi pomimo tego że wózek i łóżeczko miałam za darmo to jednak tysiąc na wyprawkę nie wystarczył.. chętnie się oszczędności (bez szkody dla dziecka oczywiście) poduczę

Przykładowo:
wózek - 300 zł
łóżeczko z materacem i pościelą - 300 zł
kosmetyki, wanienka, pieluchy, pampersy - 200 zł
ubranka - 100 zł (z sh bo dzieci i tak szybko rosną)
I jeszcze stówa na inne pierdoły zostaje. Także jak się chce to się moze. Chyba ze chcesz mieć wszystko nowiutkie i drogi
ja tam na ulice protestowac nie pójdę, jak mnie nie będzie stac to drugiego dziecka planowac poprostu nie będziemy choć uważam że wyprawka to nie jest koszt rzędu 5000zl mojemu dziecku nigdy nic nie brakowało i nigdy nie będzie tak samo jak następnemu jak kiedyś się zdecydujemy bo my zrobimy WSZYSTKO zeby tak było niepatrząc na rzad lub czy nam ktokolwiek, cokolwiek da
a jak kupisz dziecku 5 bodziaków nie 10 to tez nic sie niestanie
ile mamusiek tyle opini i szanujcie moja tak jak ja szanuje wasza
powodzenia
elokwentna - dzięki Choć startową paczkę dla dziecka za 100zł to chyba na lato (kiedy nie trzeba kombinezonu i ciepłych a co za tym idzie ciężkich pajacyków kupować, o kocykach nie wspomnę). No i pominęłaś parę rzeczy które u nas okazały się minimum absolutnym potrzebnym od pierwszego dnia.
PastwaLosu - powodzenia, mój jak ma dobry dzień trafi załatwić 5 bodziaków w jedno popołudnie (jak zły to bodziak starcza na cały dzień - ale różnie to bywa).