Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

niezweryfikowana
Ostrzeżenia: 1/5

problem z 5cio latką

26 mar 2013 - 21:04:36

Zastanawiam się jak do tego wszystkiego podejśc..
Jestem bardzo młodą mamą prawie 5cio latki.
Córcia nigdy nie sprawiała kłopotów, problemów - jest naprawdę dobrym dzieckiem.
Ale od pewnego czasu się zmieniła.. Krzyczy, płaczę gdy coś jej zakazuje mówi ze mnie nie kocha..
Czy ktoś takie etap w swoim życiu przechodził.
Kobietki proszę o pomoc bo jestem u pragów wytrzymałości..

problem z 5cio latką

26 mar 2013 - 21:59:23

Nie przejmuj się tym - mam syna też niedługo skończy 5 lat i też ma teraz różne "fochy" mówi mi że mnie nie lubi, nie kocha jak mu nie chcę czegoś dać czy kupić, obraża sie o byle co, pokazuje język, robi dziwne miny, i tak przeokropnie się drze że słychać go chyba na całym osiedlu:) wrzeszczy wrzeszczy wychodzi obrażony do swojego pokoju a ja poprostu mówie mu że jak mu przejdzie to żeby do mnie przyszedł no i spokojnie czekam :) Rozmawiałam z Panią w przedszkolu i powiedziała że dzieci przechodzą bunt 5-latka i że to przejdzie więc trzeba się uzbroić w cierpliwość:)

problem z 5cio latką

26 mar 2013 - 21:59:38

haha to chyba ten etap tak ma moja skonczyla w marcu 5 lat i od pewnego czasu tez sie obraza o wszystko krzyczy pyskuje a no i co chwile nas nie kocha i sie wyprowadza z domu albo jednemu z nas kaze sie wyprowadzic w zaleznosci kto ja sprowadza do poziomu,dzwoni żalić sie do babci to sa takie fale jest ok bawi sie rozmawia tuli a za chwile tajfun normalnie szatan w nia wstepuje ... ja jestm juz czasem u kresu wytrzymalosci ....

problem z 5cio latką

26 mar 2013 - 23:18:58

ignorować, nie wdawac się w "dyskusje", być NIEUGIENTYM nawet jak wyje godznę, nie dawać nawet klapsa bo dziecko nauczy się że to sposób na rozwiązanie sytuacji gdy nie ma argumentów:) no i karać i nagradzać słownie za dobre zachowanie:) u nas największa karą jest nieogladanie pingwinów z madagaskaru pół godz dziennie i zakaz słodyczy:)
nagroda jest np zabawa w paint-cie 10 min albo zabawa z mamą ("bo mama sie nie bawi z dziećmi ktore na nią krzycza";)... no i gadać, gadać i gadac:) dzieci to chyba w kazdym wieku mają bunt hehe:) u nas np jak córa mówi że np "nie lubię kasi bo kasia się ciągle obraża" siadamy sobie i dyskutujemy na temat dlaczego ktos się obraza, że czlowiek czasami ma prawo się obrazić, że ty tez się czasami obrazasz lub masz gorszy dzień itd... najprościej jak się da a 5 latek wg mnie już bardzo dużo rozumie, czasami az sie dziwie jak mądrze gada:)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Becikowe nie dla wszystkich