Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Słabe przybieranie na wadze

28 gru 2010 - 11:31:17

Mój 9 miesięczny synek strasznie mało przybiera na wadze. Waży zaledwie 7240:( Od września przybrał 200 g, wagę urodzeniową podwoił z trudem. Po zmianie diety na bardziej kaloryczną zaczął powolutku przybierać po czym wszystko co nam się udało przybrać w ciągu miesiąca, zgubił w 3 tygodnie. Dodam że synek ani nie raczkuje ani nie chodzi za to pełzanie wytrenował do perfekcji. Jest wesołym i dosyć ruchliwym szkrabem i ma już 5 ząbków, i raczej marny apetyt... Dostaliśmy skierowanie na mocz i morfologię, no i zapłaciliśmy za badanie IGe z krwi, bo na moje słowa że może to jakaś alergia lekarka stwierdziła że o alergię wcale nie tak łatwo (oboje z mężem jesteśmy alergikami)
Czy któraś mama miała podobną sytuację i mogłaby coś doradzić , bo zaczynam powoli wpadać w jakąś paranoję:(

28 gru 2010 - 11:36:52

napisz może co je maluszek i czy jest na piersi czy na mleku modyfikowanym...

28 gru 2010 - 11:36:01

moja córka ma rok teraz skonczyla a tez malo przybiera od urodzenia a apetyt ma i badania miala robione i wszystko jest ok lekarka powiedziala ze ma taki organizm ze bedzie drobna

28 gru 2010 - 11:40:11

Do 6 miesiąca jadł głównie pierś, teraz zjada rano pierś później kaszkę z owocami następnie 2 x zupkę bądź obiadek z kleikiem ryżowym albo sinlaciem późnym popołudniem znowu kaszkę i pierś przed snem... Ostatnio w ogóle nie ma apetytu ale wiązałam to z ząbkowaniem bo w ciągu miesiąca wyszedł mu już 3. Próbowaliśmy z mlekiem modyfikowanym (4 rodzaje wypróbowaliśmy) ale pluje i płacze. Nie pije z butelki, Herbatkę czy soczek dajemy mu z kubeczka.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-12-28 11:45 przez lamia1234.

28 gru 2010 - 12:51:32

a podajesz mu już normalnie chlebek do zjedzenia,makarony itp?bo moze jest uczulony na gluten?

28 gru 2010 - 13:08:12

Przeprowadziłam ekspozycję na gluten wg zaleceń pediatry, teraz daję mu chlebuś do rączki, dostaje też kasze i makarony. Zrobiliśmy IGe dzisiaj, więc w razie czego będzie wiadomo gdzie szukać. Ale przyznam że myśl o nietolerancji glutenu mnie przeraża

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-12-28 13:16 przez lamia1234.

28 gru 2010 - 13:41:30

Cytat
lamia1234
Przeprowadziłam ekspozycję na gluten wg zaleceń pediatry, teraz daję mu chlebuś do rączki, dostaje też kasze i makarony. Zrobiliśmy IGe dzisiaj, więc w razie czego będzie wiadomo gdzie szukać. Ale przyznam że myśl o nietolerancji glutenu mnie przeraża

Mój syn niestety ma cieliakie:/ też słabo przybiera na wadze dlatego zapytałam...od sierpnia przybył 300g :/waży nie całe 10kg a ma 17 miesiecy.
Dostaliśmy skierowanie do przychodni gastroenterologicznej w krakowie ale jak narazie to nigdzie juz nie przyjmują,albo nikt nie odbiera takze nie wiem juz sama gdzie mam szukac;/Może któraś z Was wie gdzie w Krakowie mogłabym szukać..

28 gru 2010 - 13:54:56

Cytat
Beata90
Cytat
lamia1234

Mój syn niestety ma cieliakie:/ też słabo przybiera na wadze dlatego zapytałam...od sierpnia przybył 300g :/waży nie całe 10kg a ma 17 miesiecy.
Dostaliśmy skierowanie do przychodni gastroenterologicznej w krakowie ale jak narazie to nigdzie juz nie przyjmują,albo nikt nie odbiera takze nie wiem juz sama gdzie mam szukac;/Może któraś z Was wie gdzie w Krakowie mogłabym szukać..

A jesteś pewna że to celiakia- bo poczytałam trochę i może to przejściowa nietolerancja, objawy są podobne. W jaki sposób diagnozuje się celiakię.
A twój synek nagle przestał przybierać czy stopniowo bo u nas najpierw przybierał słabiej iw końcu stanął zupełnie a ostatnio spadł

28 gru 2010 - 14:17:27

Cytat
lamia1234
Cytat
Beata90
Cytat
lamia1234

A jesteś pewna że to celiakia- bo poczytałam trochę i może to przejściowa nietolerancja, objawy są podobne. W jaki sposób diagnozuje się celiakię.
A twój synek nagle przestał przybierać czy stopniowo bo u nas najpierw przybierał słabiej iw końcu stanął zupełnie a ostatnio spadł

U mnie jest tak ze mały od urodzenia ma biegunki.Na poczatku karmilam wiec mowil lekarz ze to normalne,pozniej zeby sie wyrzynaly wiec zwalano na to ale zabki juz prawie wyszly a biegunka dalej jest.Wiec zrobilam badania kalu na pasozyty,kal na posiew,mocz,krew i wlasnie to IGe na białko mleka i na gluten i niestety wyszło na gluten.W wyniku było nie pamietam dokladnie ale cos ujemne,ujemne,dodatnie i graniczne.Lekarka stwierdzila ze to celiakia moze jeszcze nie dokonca "wykluta" bo dziecko od niedawna gluten spożywa.Skierowala nas do przychodni na biopsje jelita i szukamy.
Mały od urodzenia mało przybierał..W swój roczek wazyl 9600 i praktycznie wtedy juz zaczal wszystko jesc.Kilka dni temu ważył niecale 10kg.

28 gru 2010 - 14:34:39

Mój Michał po urodzeniu też miał biegunki, ale lekarka twierdziła że to fizjologia. Do tego okropne kolki i bóle brzuszka... Ale przybierał, przynajmniej to minimum. Ja od kilku miesięcy zwracałam uwagę na wagę Miśka ale pediatra powtarzała że wszystko ok.

28 gru 2010 - 16:09:27

Zobaczysz jakie bedzie mial wyniki IGe,byc moze poprostu tak ma.A kupki robi normalne?

28 gru 2010 - 16:14:32

Kupki robi takie gęstsze ale śmierdzą strasznie... Często z kawałkami jedzenia.... No nic- czekam na wyniki

28 gru 2010 - 16:52:49

Napisz jak już będziesz wiedziec..a narazie nie ma co wyszukiwac sie roznych chorob..napewno mały bedzie zdrowy:)

29 gru 2010 - 17:24:46

Wynik IGe całkowicie w normie:) za to martwi mnie morfologia- za mało leukocytów, neutrofili:( nie wiem- mąż pojechał do lekarki z wynikami- zobaczymy co powie

29 gru 2010 - 18:26:46

Może ma anemie...no zobaczysz i pisz..

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Dobry pediatra- Kraków i okolice