Co zrobić, gdy atak paniki się zaczyna
10.03 o 12:21
9.03 o 14:04
9.03 o 14:00
7.03 o 14:09
Kursy angielskiego dla handlowców
6.03 o 9:09
Jak skutecznie uczyć się angielskiego prawniczego
5.03 o 14:16
Najpiękniejsze smutne piosenki
8.08 o 11:52
7.04 o 12:10
domowe sposoby na zapalenie dziąseł
20.06 o 13:50
mop parowy opinie - czy warto kupić?
5.08 o 12:19
4.11 o 14:52
Słabe przybieranie na wadze
Mój 9 miesięczny synek strasznie mało przybiera na wadze. Waży zaledwie 7240 Od września przybrał 200 g, wagę urodzeniową podwoił z trudem. Po zmianie diety na bardziej kaloryczną zaczął powolutku przybierać po czym wszystko co nam się udało przybrać w ciągu miesiąca, zgubił w 3 tygodnie. Dodam że synek ani nie raczkuje ani nie chodzi za to pełzanie wytrenował do perfekcji. Jest wesołym i dosyć ruchliwym szkrabem i ma już 5 ząbków, i raczej marny apetyt... Dostaliśmy skierowanie na mocz i morfologię, no i zapłaciliśmy za badanie IGe z krwi, bo na moje słowa że może to jakaś alergia lekarka stwierdziła że o alergię wcale nie tak łatwo (oboje z mężem jesteśmy alergikami)
Czy któraś mama miała podobną sytuację i mogłaby coś doradzić , bo zaczynam powoli wpadać w jakąś paranoję
napisz może co je maluszek i czy jest na piersi czy na mleku modyfikowanym...
moja córka ma rok teraz skonczyla a tez malo przybiera od urodzenia a apetyt ma i badania miala robione i wszystko jest ok lekarka powiedziala ze ma taki organizm ze bedzie drobna
Do 6 miesiąca jadł głównie pierś, teraz zjada rano pierś później kaszkę z owocami następnie 2 x zupkę bądź obiadek z kleikiem ryżowym albo sinlaciem późnym popołudniem znowu kaszkę i pierś przed snem... Ostatnio w ogóle nie ma apetytu ale wiązałam to z ząbkowaniem bo w ciągu miesiąca wyszedł mu już 3. Próbowaliśmy z mlekiem modyfikowanym (4 rodzaje wypróbowaliśmy) ale pluje i płacze. Nie pije z butelki, Herbatkę czy soczek dajemy mu z kubeczka.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-12-28 11:45 przez lamia1234.
a podajesz mu już normalnie chlebek do zjedzenia,makarony itp?bo moze jest uczulony na gluten?
Przeprowadziłam ekspozycję na gluten wg zaleceń pediatry, teraz daję mu chlebuś do rączki, dostaje też kasze i makarony. Zrobiliśmy IGe dzisiaj, więc w razie czego będzie wiadomo gdzie szukać. Ale przyznam że myśl o nietolerancji glutenu mnie przeraża
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-12-28 13:16 przez lamia1234.
Cytat
lamia1234
Przeprowadziłam ekspozycję na gluten wg zaleceń pediatry, teraz daję mu chlebuś do rączki, dostaje też kasze i makarony. Zrobiliśmy IGe dzisiaj, więc w razie czego będzie wiadomo gdzie szukać. Ale przyznam że myśl o nietolerancji glutenu mnie przeraża
Mój syn niestety ma cieliakie:/ też słabo przybiera na wadze dlatego zapytałam...od sierpnia przybył 300g :/waży nie całe 10kg a ma 17 miesiecy.
Dostaliśmy skierowanie do przychodni gastroenterologicznej w krakowie ale jak narazie to nigdzie juz nie przyjmują,albo nikt nie odbiera takze nie wiem juz sama gdzie mam szukac;/Może któraś z Was wie gdzie w Krakowie mogłabym szukać..
Cytat
Beata90
Cytat
lamia1234
Mój syn niestety ma cieliakie:/ też słabo przybiera na wadze dlatego zapytałam...od sierpnia przybył 300g :/waży nie całe 10kg a ma 17 miesiecy.
Dostaliśmy skierowanie do przychodni gastroenterologicznej w krakowie ale jak narazie to nigdzie juz nie przyjmują,albo nikt nie odbiera takze nie wiem juz sama gdzie mam szukac;/Może któraś z Was wie gdzie w Krakowie mogłabym szukać..
A jesteś pewna że to celiakia- bo poczytałam trochę i może to przejściowa nietolerancja, objawy są podobne. W jaki sposób diagnozuje się celiakię.
A twój synek nagle przestał przybierać czy stopniowo bo u nas najpierw przybierał słabiej iw końcu stanął zupełnie a ostatnio spadł
Cytat
lamia1234
Cytat
Beata90
Cytat
lamia1234
A jesteś pewna że to celiakia- bo poczytałam trochę i może to przejściowa nietolerancja, objawy są podobne. W jaki sposób diagnozuje się celiakię.
A twój synek nagle przestał przybierać czy stopniowo bo u nas najpierw przybierał słabiej iw końcu stanął zupełnie a ostatnio spadł
U mnie jest tak ze mały od urodzenia ma biegunki.Na poczatku karmilam wiec mowil lekarz ze to normalne,pozniej zeby sie wyrzynaly wiec zwalano na to ale zabki juz prawie wyszly a biegunka dalej jest.Wiec zrobilam badania kalu na pasozyty,kal na posiew,mocz,krew i wlasnie to IGe na białko mleka i na gluten i niestety wyszło na gluten.W wyniku było nie pamietam dokladnie ale cos ujemne,ujemne,dodatnie i graniczne.Lekarka stwierdzila ze to celiakia moze jeszcze nie dokonca "wykluta" bo dziecko od niedawna gluten spożywa.Skierowala nas do przychodni na biopsje jelita i szukamy.
Mały od urodzenia mało przybierał..W swój roczek wazyl 9600 i praktycznie wtedy juz zaczal wszystko jesc.Kilka dni temu ważył niecale 10kg.
Mój Michał po urodzeniu też miał biegunki, ale lekarka twierdziła że to fizjologia. Do tego okropne kolki i bóle brzuszka... Ale przybierał, przynajmniej to minimum. Ja od kilku miesięcy zwracałam uwagę na wagę Miśka ale pediatra powtarzała że wszystko ok.
Zobaczysz jakie bedzie mial wyniki IGe,byc moze poprostu tak ma.A kupki robi normalne?
Kupki robi takie gęstsze ale śmierdzą strasznie... Często z kawałkami jedzenia.... No nic- czekam na wyniki
Napisz jak już będziesz wiedziec..a narazie nie ma co wyszukiwac sie roznych chorob..napewno mały bedzie zdrowy
Wynik IGe całkowicie w normie za to martwi mnie morfologia- za mało leukocytów, neutrofili
nie wiem- mąż pojechał do lekarki z wynikami- zobaczymy co powie
Może ma anemie...no zobaczysz i pisz..