11 minut temu
dzisiaj o 13:59
POMOCY BARDZO ZNISZCZONE WŁOSY
dzisiaj o 13:47
Jak skutecznie radzić sobie z łuszczycą skóry głowy
dzisiaj o 13:34
dzisiaj o 13:33
Perspi block. Opinie o lekach na pocenie! Help!
12.02 o 11:57
27.03 o 8:51
14.01 o 21:11
30.01 o 21:06
Jakie domowe sposoby na ból zatok?
7.03 o 10:53
22.11 o 7:02
PIERWSZE KOLCZYKI - WĄTEK ZBIORCZY
moja kolezanka przebila uszy swojej niespelna rocznej core i taka byla duma mowila do mnie czemu ja jeszcze tego nie zrobilam po jakims czasie przyszla do nas z mala bez kolczyków - okazało sie ze uszy jej sie zaczela ostro paprac i po co bylo to wszystko.... ja bym nie ryzykowala bo sama wiem jak mam - nawet srebrne kolczyki potrafia mnie uczulać uszy ropieja i puchna! nie zafundowala bym tego kilkumiesiecznemu dziecku..........
zapewne juz pisaøam) alicji uszka przebiøam jak miaa 9 miesiecy, teraz ma 2.5 roku i zadnego problemu z uszkami nie mamy, na poczatku oczywiscie nosiøa kolczyki lecznicze które zaøoæyøa jej kosmetyczka przy przebijaniu, pozniej nosila srebrne a od niedawna ma zalozone zlote kolka.
co do kolczykow biglow na motylku to byl problem bo sciagala i gubila, tyle co ona miala juz kolczykow to sklep jubilerski moglabym otworzyc.
ale teraz sa kolka i nie sciaga bo nie ma jak
i slicznie wyglada
)
w aparcie sa piekne zlotekolczyki cena rowniez piekna) nazbieram i kupie, zlote z biedronka, kwiatuszkiem sloneczkiem)
Cytat
barbi1
Moja córcia miała 14miesięcy jak jej przekułam uszka.Bardzo jestem zadowolona z fachowości w gabinecie kosmetycznym.Przekłucie było za jednym płaczem i szybciutko zapomniała.Pani kosmetyczka mówiła że najlepszy moment na taki zabieg jest wiosna i rzeczywiście uszka nie ropiały i nic ją nie bolało.Od czasu do czasu przemywałam jej spirytusem salicylowym żeby nie zabrudzić.A kolczyki są specjalne do pistoletu w gabinecie sterylne.Pozdrawiam!!!
popieram, rowniez czekalam do wiosny z przekluciem jak juz czapek nie ma, niema sie o co haczyc
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-02-16 15:14 przez kinnkaa.
Cytat
Ika202
moja niunia w prezencie na 4 ur chciała zrobić sobie kolczyki w uszkach i tak się stało zawsze byłam zdania że dziecko musi samo o tym zadecydować
Ja także tak uważam i ciesze sie , ze nie jestem sama ...
Najpierw nalezy sie zastanowić dlaczego mamy w tak młodym wieku przekuwaja dzieciom uszka ... Wiece po co ??? Bo są egoistkami ... bo ich lalunia ładnie wygladać bedzie ... śmieszy mnie to !!!
Dlaczego decydujecie za dziecko ??? Przecież mała powinna byc na tyle świadoma iż powinna powiedzieć ze CHCE lub NIE CHCE mieć kolczyki czyż nie ?
Cytat
szafamajulki
Cytat
Ika202
moja niunia w prezencie na 4 ur chciała zrobić sobie kolczyki w uszkach i tak się stało zawsze byłam zdania że dziecko musi samo o tym zadecydować
Najpierw nalezy sie zastanowić dlaczego mamy w tak młodym wieku przekuwaja dzieciom uszka ... Wiece po co ??? Bo są egoistkami ... bo ich lalunia ładnie wygladać bedzie ... śmieszy mnie to !!!
Dlaczego decydujecie za dziecko ??? Przecież mała powinna byc na tyle świadoma iż powinna powiedzieć ze CHCE lub NIE CHCE mieć kolczyki czyż nie ?
W taki razie jestem mega egoistką, bo nie dość, że zadecydowałam za małą w spawie kolczyków, to do tego jak jesteśmy na zakupach i chce coś wziąść to też decyduję za nią, też decyduje o tym co założy i zje, czy pójdzie sie kąpać jak będzie miała ochote czy wtedy kiedy mi pasuje. Czy pomaluje ściany w jej pokoju na żółto czy niebiesko. Czy wyjdziemy na spacer kiedy jej sie podoba. Świetne podejście- mnie ono śmieszy!
Najlepiej niech dziecko decyduje samo we wszystkim. Jak napluje komuś w twarz to też będzie jego decyzja
Cytat
kamilak86
Cytat
szafamajulki
Cytat
Ika202
W taki razie jestem mega egoistką, bo nie dość, że zadecydowałam za małą w spawie kolczyków, to do tego jak jesteśmy na zakupach i chce coś wziąść to też decyduję za nią, też decyduje o tym co założy i zje, czy pójdzie sie kąpać jak będzie miała ochote czy wtedy kiedy mi pasuje. Czy pomaluje ściany w jej pokoju na żółto czy niebiesko. Czy wyjdziemy na spacer kiedy jej sie podoba. Świetne podejście- mnie ono śmieszy!
Najlepiej niech dziecko decyduje samo we wszystkim. Jak napluje komuś w twarz to też będzie jego decyzja
Zgadzam się z kamilak86 w 100%.
Ja także zgadzam się z kamilak86 w 100%!!! Dobrze ujęte! Pozdrawiam:-)
Cytat
annarusinek5
Ja także zgadzam się z kamilak86 w 100%!!! Dobrze ujęte! Pozdrawiam:-)
wiec moze drogie mamusie mi odpowiedza DLACZEGO przebiłyście takim maluszkom uszka ???
i kiepskie to dla mnie porównanie dziecko i jego uszka do pokoju
Jak dla mnie każda z mam sama decyduje o swoim dziecku i sama baardzo dobrze wie co jest najlepsze. Dla mnie kolczyki przekute w wieku niemowlęcym czy do 1,5 roku jest najlepszym rozwiązaniem. Dziecko póżniej nie ma niemiłych wspomnień, poza tym pisanie, że dziecko samo powinno decydować jest infantylne conajmniej. Wg tego założenia dzieci nie powinno się chrzcić bo samo powinno sobię wiarę wybrać( a to byłoby jak dla mnie skrzywdzeniem dziecka!) zakładając, że rodzina jest wierząca. Sprzeczne argumenty. Każdy robi jak uważa. Nikogo nie krytykuję, ale egoistka bo malutkie dziecko kolczyki ma? PRZESADA
Każda mama ma swoje zdanie na ten temat i to jest normalne!
Myślę że każda mama chce też jak najlepiej dla swojego dziecka!
Ja przebiłam uszka mojej córci dlatego żeby nie miała złych wspomnień jak będzie starsza i mądrzejsza no i żeby ją potem nie stresować!!!
Nie uważam się za żadną egoistkę dlatego że przebiłam córeczce uszka!!!!!!!! Zdecydowałam że tak będzie najlepiej i mam do tego prawo!
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-02-16 19:45 przez annarusinek5.
ej a zastanowiłyście się, czy to fair przebijać uszy Bogu ducha winnemu dziecku? (no chyba, że Cyganki jesteście )..przecież to nie jego decyzja. Po co uszczęśliwiać na siłę. Dorośnie to samo zadecyduje
Cytat
kamilak86
Cytat
szafamajulki
Cytat
Ika202
nie widzisz subtelnej różnicy między przemalowaniem pokoju, a dziurawieniem dziecka na stałe? no to masz problem....Myślenie nie boli Poza tym malutka, biała dziewczynka z kolczykami wcale moim zdaniem, nie wygląda elegancko. Dla mnie kolczyki w jej uszach to tylko nienajlepsze świadectwo dla matki. Zostawmy te zwyczaje Hindusom, Cyganom itp.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-02-16 19:24 przez shaoma.
Może jestem jakaś z kosmosu, ale nie podzielam ożywienia na hasło przebijania uszu niemowlęciu, a mówienie o tym jak o rutynowym szczepieniu nawet mnie nieco denerwuje (np:.Powinno sie przekłuwać najpóźniej do 10miesiąca). Uważam to za szczyt głupoty. Dziecko przede wszystkim ciągle macha łapkami, wierci się, zaraz pójdzie do piaskownicy, będzie się tarzać z innymi dziećmi w przedszkolu i szkole. Tak łatwo o to, żeby zahaczyło tym kolczykiem o coś i rozerwało sobie dziurkę po fanaberii mamusi.Po co to maluchowi? Czy ono jest świadome swojego wyglądu? jemu wszystko jedno czy jest chłopcem w różowych rajstopkach, czy dziewczynką z fryzurą na chłopca. To nawet nie wygląda na dziecku. Te wszystkie małe dziewczynki z kolczykami wyglądają jak stare malutkie... to niemal zamach na wolną wolę dziecka i na jego bezpieczeństwo w przyszłości przedszkolno-szkolnej. Dlaczego nie poczekać aż samo o to zawoła, a wtedy bez protestu zrealizujecie jego/wasze marzenie. Jak chcecie kolczyki to noście same i pozwólcie zdecydować o tym w przyszłości świadomemu dziecku.
Cytat
annarusinek5
Ja przebiłam uszka mojej córci dlatego żeby nie miała złych wspomnień jak będzie starsza i mądrzejsza no i żeby ją potem nie stresować!!!
Matko dawno nie słyszałam tak durnej wypowiedzi ... przebiłam uszka , żeby zaoszczędzić dziecku tego czy tamtego buahahahahhaaa....
Czyli przebijanie uszu w/g Ciebie jest obowiazkiem ??? <wow> ??? bo tak można wywnioskować z twojej wypowiedzi ....
Tak jak powiedziałam mamuśki przebijają uszka dla samych siebie i dla innych chyba zeby to sie zachwycały małymi damami ....
TYLKO CIĘZKO WAM SIE DO TEGO PRZYZNAĆ ;D taka jest prawda !!! bo gdybyście myślały o tym czego chce , czy bedzie chciało wasze dziecko poczekały byście aż same zdecydują , az same powiedza mamo chce ....... a tu BIEDNE DZIECKO postawione jest przed faktem dokonanym MASZ KOLCZYKI , MASZ PRZEBITE USZKA BO MAMUŚIA MIAŁA widzimisie :]
Skoro dziewczynka mając rok , dwa lub mniej ma juz kolczyki aż strach pomysleć co wpadnie matce do głowy jak dziecko bedzie miało kilka lat więcej ...... pewnie łańcuchy kg bedzie juz nosiło :] ........
Cytat
bernii2
Jak dla mnie każda z mam sama decyduje o swoim dziecku i sama baardzo dobrze wie co jest najlepsze. Dla mnie kolczyki przekute w wieku niemowlęcym czy do 1,5 roku jest najlepszym rozwiązaniem. Dziecko póżniej nie ma niemiłych wspomnień, poza tym pisanie, że dziecko samo powinno decydować jest infantylne conajmniej. Wg tego założenia dzieci nie powinno się chrzcić bo samo powinno sobię wiarę wybrać( a to byłoby jak dla mnie skrzywdzeniem dziecka!) zakładając, że rodzina jest wierząca. Sprzeczne argumenty. Każdy robi jak uważa. Nikogo nie krytykuję, ale egoistka bo malutkie dziecko kolczyki ma? PRZESADA
moja religia ( mimo że chrześcijańska ) nie dopuszcza do chrztu dzieci, gdyż ma to być świadomy wybór czy chce uczestniczyć w tej wierze czy nie oraz duchowe, świadome przeżycie tego sakramentu i bynajmniej nie uważam aby było to krzywdzenie dziecka ( ochlapanie malucha wodą, co dla niego znaczy tyle samo co polanie główki kubkiem w wannie ... )
zanim zaczniesz porównywać przebijanie uszu do religii proponuję najpierw zaznajomić się z podstawowymi nurtami religijnymi i ich zasadami panującymi na świecie
Cytat
szafamajulki
Cytat
annarusinek5
Matko dawno nie słyszałam tak durnej wypowiedzi ... przebiłam uszka , żeby zaoszczędzić dziecku tego czy tamtego buahahahahhaaa....
Czyli przebijanie uszu w/g Ciebie jest obowiazkiem ??? <wow> ??? bo tak można wywnioskować z twojej wypowiedzi ....
Tak jak powiedziałam mamuśki przebijają uszka dla samych siebie i dla innych chyba zeby to sie zachwycały małymi damami ....
TYLKO CIĘZKO WAM SIE DO TEGO PRZYZNAĆ ;D taka jest prawda !!! bo gdybyście myślały o tym czego chce , czy bedzie chciało wasze dziecko poczekały byście aż same zdecydują , az same powiedza mamo chce ....... a tu BIEDNE DZIECKO postawione jest przed faktem dokonanym MASZ KOLCZYKI , MASZ PRZEBITE USZKA BO MAMUŚIA MIAŁA widzimisie :]
Skoro dziewczynka mając rok , dwa lub mniej ma juz kolczyki aż strach pomysleć co wpadnie matce do głowy jak dziecko bedzie miało kilka lat więcej ...... pewnie łańcuchy kg bedzie juz nosiło :] ........
Nie wiem kim Ty jesteś kobieto ale chyba pokrzywdzoną przez los!!!!!
Chyba każdy ma prawo do swojej wypowiedzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cytat
bajeczny_ciuszek
Cytat
bernii2
moja religia ( mimo że chrześcijańska ) nie dopuszcza do chrztu dzieci, gdyż ma to być świadomy wybór czy chce uczestniczyć w tej wierze czy nie oraz duchowe, świadome przeżycie tego sakramentu i bynajmniej nie uważam aby było to krzywdzenie dziecka ( ochlapanie malucha wodą, co dla niego znaczy tyle samo co polanie główki kubkiem w wannie ... )
zanim zaczniesz porównywać przebijanie uszu do religii proponuję najpierw zaznajomić się z podstawowymi nurtami religijnymi i ich zasadami panującymi na świecie
Problem w tym, że inne religie mnie nie obchodzą. To był zwykły przykład na to, że pewne decyzje podejmuję się ZA dziecko. A! I jesteśmy w POLSCE gdzie procentowa większość to chrześcijanie Rzymsko-Katoliccy. A poźniej żal dziecka dlaczego cała klasa idzie do komunii a ono nie. Znam taki przypadek. I znajoma wysyłała swoje dziecko z koszyczkiem na święta do kościoła tylko po to żeby mu przykro nie było. I jeszcze jedno chrzest to nie ochlapanie tylko wodą, jeśli dla Ciebie to ok Dla mnie nie Ale wątek nie o tym więc nie zaśmiecajmy forum