Obecnie rozmawiamy o:

Randki Mrągowo

gorący temat

Randki Bisztynek

2 minuty temu

Randki Mikołów

12 minut temu

Randki Dziwnów

37 minut temu

Randki Szamocin

44 minut temu

Randki Jastarnia

59 minut temu

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

cukrzyca ciazowa w 7 tyg ciazy

17 lut 2016 - 18:00:43

Odebralam dzis wyniki krwi i okazalo sie ze mam podwyzszona glukoze przy normie 5.01 ja mam 5.33 badanie robilam na czczo na wieczor jadlam tylko kolacje i pilam slodka herbate. Jutro mam badanie glukozy bede pic ten plyn i ma sie okazac czy mam cukrzyce ciazowa. Bardzo sie boje bo to dopiero 5 tydz od zaplodnienia a 7 od om. Miala ktoras z was taki przypadek boje sie o dziecko.

17 lut 2016 - 18:15:59

Proszę się nie martwić, bo stres bardzo negatywnie wpływa na rozwój ciąży.
Ja miałam cukrzycę ciążową, co prawda dopiero od 6 mc.
Też tak jak Pani miałam delikatnie podwyższony cukier. Zostałam skierowana do poradni dla kobiet ciężarnych z cukrzycą. Nauczono mnie poprawnie się odżywiać i musiałam 5 razy dziennie mierzyć sobie cukier po posiłku. Byłam pod stałą opieką lekarza i dzidziuś urodził się całkiem zdrowy. W moim przypadku obyło się bez insuliny ale w poradni spotykałam wiele kobiet które ją zażywały. Z kilkoma jeszcze mam kontakt i ich dzieci są zupełnie zdrowe.
Także głowa do góry.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

17 lut 2016 - 18:20:25

Dziekuje za odpowiedz mam nadzieje ze dobrze sie skonczy . martwie sie bo zazwyczaj cukrzyca pojawia sie wlasnie w drugim trymestrze a u mnie juz cukier podwyzszony tak wczesna ciaza 1 trymestr.

A czy u pani wczesniej w poczatku ciazy glukoza byla w normie?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-02-17 18:21 przez Byska.

18 lut 2016 - 12:39:22

U mnie po badaniu glukozy także stwierdzona została cukrzyca ciążowa. Nie musiałam na szczęście przyjmować insulinę ani być pod kontrolą poradni diabetologicznej.Wystarczyło mierzenie cukru naczczo i po każdym posiłku. Oczywiście konieczna była dieta tj. herbata bez cukru, brak słodyczy, ciemne pieczywo. Czasem pozwoliłam sobie na małe grzeszki... A maluszek urodził się cały i zdrowy (10/10). Także proszę się nie martwić bo to bardziej szkodzi maluszkowi. Wszystko będzie na pewno dobrze :)

18 lut 2016 - 14:57:51

Tak, była w normie. Myślę, że jeżeli będzie Pani przestrzegała diety to na pewno nic się dzidziusiowi złego nie stanie. Groźne są wahania cukru we krwi dla dzidziusia, a przy właściwym odżywianiu nie będzie Pani mieć wahań cukru. Proszę jeszcze spojrzeć na to z drugiej strony. Będzie Pani jeść zdrowo, dostarczać dzidziusiowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.
Ja do momentu pojawienia się cukrzycy jadłam wszystko, tłusto i to na co miałam ochotę,w konsekwencji bardzo przytyłam i źle się czułam, nie mówiąc już o fatalnych wynikach badania krwi. Jak pojawiła się cukrzyca odżywiałam się prawidłowo pod kontrolą lekarza, schudłam w ciągu ostatnich 3 mc ciąży 8 kg, czułam się lepiej niż na początku ciąży, wyniki krwi się poprawiły. Bałam się bardzo, że taka dieta i spadek wagi w ciąży zaszkodzi dzidzi,ale mały urodził się zupełnie zdrowy.
Będzie dobrze, myślę że jak zostanie Pani skierowana do poradni dla kobiet z cukrzycą w ciąży, będzie Pani cały czas pod kontrolą i spotka Pani inne kobiety z tym samym problemem to przestanie się Pani martwić.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Sierpniowe mamusie 2016