gorący temat
wczoraj o 22:20
wczoraj o 14:56
wczoraj o 14:42
wczoraj o 14:33
wczoraj o 14:15
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
Aerobiczna 6 Weidera - zbiorczy
27.01 o 18:56
7.05 o 22:15
9.07 o 2:34
27.01 o 19:01
Jestem w ciazy:) pytanie o USG
Czesc dziewczyny Jestem w 6 tygodniu ciazy ostatnio bylam u takiej pani ginekolog ktora zlecila badania oraz usg poszlam zrobilam sobie badania wyniki maja byc u niej w gabinecie a w piatek mam badanie usg i wlasnie tutaj mam dylemat czy pojsc na to badanie poniewaz ta pani mi sie nie spodobala nie założyla mi jeszcze karty ciazy i chcialabym aby inny lekarz prowadzil moja ciaze.Bylam wczoraj u innego ginekologa ktory przypadl mi do gustu lecz on dopiero badanie usg wykona mi miedzy 11 a 14 tygodniem ciazy, a ja juz chcialabym zobaczyc moje malenstwo poradzcie co mam zrobic?? isc na to usg?? czy pozniej bede mogla spokojnie zrezygnowac z tamtej ginekolog bez zadnych problemow??
Nie założyła Ci karty pewnie dlatego, że to bardzo wczesna ciąża i na nastepną wizytę odłożyła.
Ja na Twoim miejscu poszłabym do tego lekarza który Ci najbardziej przypadł do gustu. pamiętaj, że masz z nim spotkania przez najbliższe 9 m-cy a najgorsze co może być to nie mieć zaufania do ginekologa
Kartę ciąży zakłada się dopiero koło 10 tyg, a na usg w 6 tyg to tylko pęcherzyk zobaczysz, i może usłyszysz serduszko ja akurat usłyszałam
A tak to najlepiej iść do takiego lekarza który w gabinecie na sprzęt do usg i co miesiąc będzie mógł ci zrobić, jakoś nie wyobrażam sobie aby mieć tylko 3 razy w całej ciąży (w 11-13 tyg, 20-23 tyg i ok 36 tyg) a tak jest na NFZ i u niektórych ginekologów.
A lekarza możesz zmienić zawsze, a także możesz chodzić do dwóch na raz jednego na nfz, a drugiego prywatnie, z nfz masz badania za darmo, a krew i mocz robi się przynajmniej raz na miesiąc, a od gina na nfz dostaniesz skierowanie, a ten prywatnie na każdej wizycie zrobi ci usg.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-11-13 13:17 przez agajaaga.
wlasnie do obu lekarzy bylam na nfz. napewno moim lekarzem prowadzacym bedzie ten drugi u ktorego bylam wczoraj. jednak zastanawiam sie czy pojsc w piatek na usg na ktore skierowala mnie pani ginekolog. jestem ciekawa czy beda bic dwa czy jedno serduszko bo jest duze prawdopodobienstwo ze bedzie to ciaza blizniacza
Zgadzam się z poprzedniczkami że to za wczesna ciąża aby zakładać kartę ciąży, jeśli chodzi o lekarza to powinnaś wybrac masz zaufanie,
jeśli ciąza przebiega bez problemów to poczekaj na usg aż lekarz prowadzący napewno takie ci zrobi no chyba że coś się dzieje i USG jest konieczne
skoro masz już wyznaczone usg o idź a na następną wizytę umów się do lekarza który ci odpowiada
Cześć
Ja jestem teraz w 9tyg ciąży i też miałam problem z ginekologiem jeden chciał na mnie tyko zarobić i nie zrobił mi usg ani nic tylko powiedział że mogę prywatnie przyjść i poszłam do innego i byłam w 7tyg ciąży i zrobił mi usg badania i idę w 11tyg ciązy i dopiero założy mi kartę ciąży. Też musisz patrzeć na to czy chcesz becikowe bo jak tak to do 10tygodnia ciąży musisz być zbadana i mieć papiery ja niestety mam tylko Usg ale jak pójdę do niego teraz to musi mi wystawić zaświadczenie że byłam u niego w 7tyg ciązy bo becikowego nie dostane. I radzę chodzić do tego lekarza który ci przypadł do gustu bo będziesz się z nim trochę spotykać Pozdrawiam
idź teraz na to usg,a późnej wex tą wizytę na 14 tydz. Ciązy i nie mów że miałas usg to zrobi Ci 2 raz,będziesz miała większą pewność czy bedą 2 serduszka czy 1 :-)))
hej dziewczyny i bylam na usg widzialam nasze malenstwo w sumie to jeszcze nie malenstwo bede chodzic do tego lekarze ktory mi sie spodobal i mam zaufanie do niego macie jakies objawy dziewczyny??;p bo ja to mam ciagle mdlosci nie wymiotuje ale mnie mdli..
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-11-18 15:58 przez marta11222.
Dobrze ,że poszłaś do tego lekarza który jest fajny i dobry ja tak jak pisałam jestem w 9tyg i nic mi nie dolega oprócz ,że wiecznie głodna jestem Pozdrawiam
Szanowni Państwo,
USG – jeśli ciąża przebiega prawidłowo – wykonuje się zwykle dwa-trzy razy i łącznie ocenia się w ten sposób kilkadziesiąt parametrów. Możemy np. sprawdzić, jak umiejscowione jest łożysko i skontrolować ilość wód płodowych. Za pomocą ultrasonografu można przeprowadzić także badanie Dopplera. Obrazuje ono ukrwienie poszczególnych struktur płodu i przepływ krwi, także w mniejszych naczyniach, niewidoczny podczas standardowego USG. Badania prenatalne już w trakcie ciąży pozwalają z dużą dokładnością ocenić, czy maluszek jest zagrożony wystąpieniem chorób genetycznych lub wad wrodzonych. Takie badania są ważne u każdej kobiety bez względu na wiek.
Med Polonia
dobry ginekolog, z którym świetnie się dogadujemy i mu ufamy to podstawa, ja chodze do dr Zawadzkiej z Cenrum Vita MEdica w Warszawie, bardzo ciepła i kompetentna pani doktor
To ja słyszałam że teraz można fajnie bo bez kolejek zrobić USG w tej klinice http://www.medintel.com.pl/ dopiero co sie otworzyli wiec pewnie dlatego kolejek nie ma a warto spróbować teraz niż później czekać.
pamietaj tez ze zeby dostac becikowe musisz miec u lekarza zalozona karte ciazy od 10 tc.
Cytat
Ihwe
pamietaj tez ze zeby dostac becikowe musisz miec u lekarza zalozona karte ciazy od 10 tc.
Nie musisz mieć karty ciąży,nie wiem skąd taka informacja.
Wystarczy zaświadczenie od położnej/lekarza,że byłaś pod opieką lekarską od 10 tygodnia ciąży. Mnie akurat wystawiali to zaświadczenie już po porodzie,na kontrolnej wizycie.