ja juz jestem po 38 tc wiec lada dzien moge urodzić i wybieram sie wlasnie do tucholi mam do wyboru swiecie albo tucholę, jednak wszyscy polecają tucholę podobno położne są milsze, są lepsze warunki, i wogole ten szpital jest jakis taki bardziej przytulny slyszalam tez ze w bdg jest tez tam jakis dobry szpital co maja wszystkie aparatury i wogole ale ja od poczatku myslalam o tucholi, wiec sie tam wybieram mozesz podejsc sobie do szpitala w tygodniu miedzy 9 a 14 do oddzialowej i ona Cie oprowadzi po szpitalu i pogada poza tym znam ordynatora (był kiedyś ginekologiem w mojej miejscowości i jest on ok)
a to co znalazlam w necie o szpitalu:
Można obejrzeć oddział położniczy przed porodem. Nie ma golenia i lewatywy. Sale jednoosobowe, do dyspozycji rodzących: worek sako, piłka, materace, prysznic.Możliwy poród z osobą towarzyszącą. Osoba towarzysząca może zostać ile chce.Po porodzie zdrowy noworodek kładziony jest matce na piersi i pozostaje z nią w nieprzerwanym kontakcie minimum 2 godziny. W tym czasie odbywa się pierwsze karmienie. Ojciec może przeciąć pępowinę. Matki przebywają z dziećmi przez całą dobę, ale mają możliwość oddania dziecka na parę godzin pod opiekę personelu (na wyraźną prośbę matki). Pobyt w oddziale trwa średnio 2 doby po porodzie drogami natury, 3 doby po porodzie zabiegowym, 3 doby po cesarskim cięciu. Na prośbę kobiety jest możliwy szybszy wypis ze szpitala. Odwiedziny o każdej porze, w salach w których leżą matki.Na dyżurze obecni są zawsze: lekarz, położna i pielęgniarka noworodkowa. Oddział posiada usługi ponadstandardowe: Indywidualny wybór położnej do obsługi porodu - 500 zł.Przedłużenie pracy położnej na życzenie rodzącej - za jedną godzinę 20 zł.W oddziale położniczym znajduje się 18 łóżek położniczych oraz trzy sale porodowe. Wszystkie sale położnicze wyposażone są w łazienki.
Chcialabys rodzić ze znieczuleniem? bo ja nie robiłam badań, zobaczymy jak to bedzie bez a wiesz moze co trzeba zabrac tam do szpitala dla maluszka? bo mi sie wydaje ze ubranka oni dają swoje ale nie jestem pewna, wiesz coś moze na ten temat???