Obecnie rozmawiamy o:

SEX KAMERKI

gorący temat

Randki Węgrów

godzinę temu

Randki Mrocza

dzisiaj o 18:42

Randki Łasin

dzisiaj o 18:33

Randki Biała Rawska

dzisiaj o 18:17

Depilacja laserowa

dzisiaj o 16:26

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

niezweryfikowana
Ostrzeżenia: 2/5

My jeszcze nie zaczełysmy odpieluchowywania tak na dobre, stoi sobie nocnieczek samotny wkaciku i czeka az Marcelinak naniego siadzie, czaem siadzie na chwilek nie pwoeim ale nigdy nic wniego jeszcze nie zrobiła niestety, a czasem jakc che ja posadzic jest płacz.
Mnie tez moja córcia zadziwia coraz bardziej wystarczy jej cos raz pokazac a ona juz zapamieta, wystarczy jedno slowo jej powiedziec to tez zapomieta odrazu:) teraz juz mówi zdaniami, fajna jest bo juz powie co chcwe jak jest głodna to powie ze jesc , jak cche sie jej pic tez powie tylko jak sika i kupe robi to nie mówi, tzn kupe mówi ale po fakcie

0 Mycha ja już kiedyś pisałam o tym, przeszukaj troche wstecz - podałam tam linka do super wykładu lekarza - w skrócie, lekarz zalecał aby nic tam nie ruszać, oczywiście myć wodą, ja w trakcie kąpieli lekko odsuwam skórkę i myję ale nie ściągam całej, wogóle nic staram się nie ruszać, tylko tyle na ile sama schodzi to myję. Odklejenie napletka to naturalny proces w którym nie trzeba pomagać naturze.

Znalazłam sama linka to wkleję tu tego posta którego napisałam jakiś czas temu lekarz opowiada o stulejce ale mówi też własnie dużo o pielęgnacji:

post z 29 kwietnia:
Hej,
ja sama nie wiedziałam jak to ma być z tym napletkiem, więc nie ruszałam wcale, teraz schodzi do połowy. Niedawno znalazłam taki film, jest to wykład lekarza na temat pielęgnacji napletka u chłopców.

http://www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553

warto obejrzeć. Teraz wiem że dobrze robiłam nie naciągając jak był mały.

egrewarga - ja bym lekarzowi nie pozwoliła na siłę naciągać napletka, można zrobić tym więcej krzywdy niż pożytku. Podobno tak można samemu stulejkę spowodować, naciągniesz tam się coś zrani i później powstają blizny które mogą przyczynić sie do stulejki. Obejrzyj i skup się na 14 minucie filmiku. Lekarz mówi, że jeżeli ktoś na siłę naciągnął napletek i zszedł a później znów się przykleił to znaczy że doszło do zranienia w trakcie naciągania i dlatego znów się przykleił - aby się zagoić. Lekarz mówi też o niekompetencji innych lekarzy i całkiem humorystycznie prowadzi ten wykład :)

Obejrzyj ten film w linku, tam jest dokładnie na zdjęciu pokazane jak wygląda stulejka, doktor mówi jak pielęgnować siusiaka i że napletek może się nie zsuwać nawet do 3 roku życia i że to jest norma. Mówi nawet że 1% siedemnastolatków też nie może ściągnąć napletka i że to też jest normalne. Cieszę się że znalazłam ten film - bardzo mądre rzeczy i ja w to wierze. Choć opinii o tym zsuwaniu jest od groma i wszystkie inne. Tak jak mówie, ja nie ruszałam i w tym momencie sam do połowy już schodzi. I dalej nie mam zamiaru nic robić, to natura za mnie wykona robotę :)

My nie mamy jeszcze piątek ale ręce do buzi wkłada całe... raz zwymiotował przez to :/ dlatego ciągle używamy smoka

Mimi mój syn nie mówi jeszcze pełnymi zdaniami, mówi pojedyńcze słowa i to jeszcze je sobie skraca ale moim zdaniem ma jeszcze czas więc nie martwi mnie to :) Rozumiemy się bez słów :P może powinnam troche poudawać że nie wiem o co chodzi to chętniej by rozmawiał, hehe a tak poważnie to gada jak najęty po swojemu więc wszystko jest ok :)

A jeździcie z dziećmi na rowerze? ostatnio po długiej przerwie pojeździliśmy troche sami i zastanawiam się nad kupnem fotelika na rower ale sama nie wiem...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-06-24 00:05 przez creed.

hop hop nie ma nas na pierwszej stronie nawet:)
Meldować się co tam słychać?:)

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 1/5

Dziewczyny co u was czemu juz tu nie zagladacie :(

Dawno tutaj nie zaglądałam, a to dlatego, ze miałam sporo na głowie...

Mycha gratulacje maleństwa :) taka mała kruszynka na fotkach :)

creed czemu myślisz , że na rowerek biegowy jest za wcześnie?
Mój mały od stycznia śmiga na takim rowerku, także Twój też na pewno sobie poradzi ;)

pozbyliśmy się już smoczka (jakieś 3 miesiące temu)
za to pampersy nadal są.... co chwila jakieś wyjazdy i nie opłaca mi się uczyć przez tydzień a potem przerywać i tak w koło...

Cytat
karolina554

creed czemu myślisz , że na rowerek biegowy jest za wcześnie?
Mój mały od stycznia śmiga na takim rowerku, także Twój też na pewno sobie poradzi ;)

mój syn jest wcześnieczkiem i jest dalej troche mniejszy niż rówieśnicy, co prawda nie przymierzałam go do żadnego rowerka biegowego jeszcze ale tak na oko wydaje mi się że ciężko mu będzie się odpychać, a nie chcę kupować takiego mniejszego drewnianego, wole poczekać i kupić metalowy żeby miał na pare lat. Narazie lubi jeździć na swoim aucie.

Fotelik na rower kupiłam - sprawdza się.

aaa widzisz, ja myślałam, że piszesz o tym drewnianym lub plastikowym.
Może faktycznie lepiej poczekać i mieć porządny na dłużej ;)

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 5/5

dziewczyny jak tam nauka na nocnik? ja się już dołuję bo moja Ada za nic nie chce usiąść na nocniku, mówi kiedy robi (a raczej zrobi) siku czy kupę ale jak jej tylko chcę zdjąć pieluchę to jest ryk... jak chodzi po dworzu bez pieluchy to 4 godziny potrafi nie sikać, aż jej założę pieluchę to wtedy pełna... chyba muszę jeszcze poczekać, ale tak bym chciała żeby się teraz nauczyła bo jak nie to pewnie dopiero za rok, nie wiem jak ją nauczę zimą :/

Dziewczyny chyba już rzadko na forum zaglądają bo coś ostatnio cisza.

Ja przystopowałam z nocnikiem, bez pieluchy nie ma problemu z sikaniem a środek pokoju jest dobrym miejscem na kupę, dlatego stwierdziłam że chyba za wcześnie i szkoda mi mieszkania bo zaleje wszystko...
jak za nim latam i pilnuje, przypominam o nocniku to siądzie, pobawi się np autkiem i zejdzie, pytam czy chce siku - nie, jak nie to nie a za 3 min sika koło nocnika. Czasem siada sam na nocnik ale nic do środka nie ląduje.

próbowałam też zakładać mu majtki ale mokre nie robią na nim wrażenia, a teraz to od razu jak mu założę to ściąga te majtasy :D ehh a tak ślicznie w nich wygląda :)

Jestem w tej dobrej sytuacji że nie mam ciśnienia - nie kupuje pampersów bo używamy wielorazówek więc te 2 dodatkowe prania w tygodniu jestem w stanie jeszcze akceptować ;)

Jollcia ja też chciałam małego nauczyć w to lato ale cóż, nic na siłę się nie da :P jeżeli nie wychodzi to znaczy że jeszcze za wcześnie, a ja się pocieszam tym że chłopcy później się uczą :P

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-08-18 01:29 przez creed.

zweryfikowana

U nas też nici z nocnikowania u nas podobnie jak u creed siku ląduje na ziemi

Moja mała woła już siku od 2 tygodni także mam spokój z pampersami :D Tylko na noc jej zakładam bo raz zdarzył się wypadek i już teraz ubieram.

zweryfikowana

1.11 to już 2 latka :)Dominik

Dziewczyny co tu tak cicho????

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-02-09 18:43 przez egrewagra.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Poród