Dobra kancelaria prawna do firmy Warszawa
gorący temat
59 minut temu
godzinę temu
godzinę temu
dzisiaj o 11:09
dzisiaj o 10:45
28.11 o 11:06
17.03 o 17:05
4.11 o 14:52
29.01 o 13:58
7.04 o 11:44
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek
Dla mnie najlepsza jest hiszpańska oliwa z oliwek. Grecka wydaje mi się za ostra, a włoska...cóż, często kupowana jest od Hiszpanów, przywożona i etykietowana we Włoszech, przez co jej cena wzrasta. Ale w Polsce dostępne jest juz sporo oliw hiszpańskich, z niewielkich stowarzyszeń oliwnych, które także zaczynają się otwierac na zagraniczne rynki, oferujac intensywno zieloną i oliwkową oliwę. A jej smak jest odzwierciedleniem tego, ze jest w 100% sokiem z oliwki. Oliwy gourmet, czyli z "wyższej pólki" coraz częściej można znaleźć w przystępnych cenach poza supermarketami, gdzie ceny takowych są bardzo wysokie.
Oliwa z oliwek
masz rację ta z biedronki jest wstrętna ja do sałatek kupuję Monini a do jakiś innych rzeczy jak trzeba dodać oliwę np do ciasta na pizze to jakąś tańsza bo wtedy aż tak nie czuć tej różnicy
Oliwa z oliwek
A ja używam tylko oliwy z oliwek, mi smakuje, ale też w drugą stronę bez przesady. Mam kumpla, który pije szklankę oliwy dziennie.
Oliwa z oliwek
kacha89, masz rację co do smaku, że oliwa daje smaku, w sensie zmienia go.Ale ja osobiście nie polecam oliwy z oliwek "tańszej" bo to oliwa z wytłoczyn,czyli podgrzewane do wysokich temperatur pestki żeby jeszce coś z tego soku oliwki wycisnąc, i nie jest zdatne do spożycia,dlatego dodaje jej sie troche oliwy z pierwszego tłoczenia żeby nadała jej trochę koloru i smaku i tyle. Z oliwy onaw sobie ma niewiele, to już lepiej cyba margarynę zwyczajną :p
A co do Twojego kolegi Alicja, to ja też nie rozumiem,hehe,mój brat ma fioła na punkcie siłowni i cwiczeń i też pił "shota" oliwy z oliwek, ale długo nie wytrzymał. Ja zawsze mówię, tosty z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sól.Brzmi supeeeer dziwnie, ale na prawdę, mistrzostwo, jak ktoś spróbuje niech napisze czy mu smakuje czy nie, jestem ciekawa
Oliwa z oliwek
O widzę, że stary temat...
Teraz już wiem więcej.
I mam już swoje ulubione oliwy.
Polecam Nyssos, ale może być nieco trudno dostępna/color]
i Bertolii/color]
Oliwa z oliwek
a zdajecie sobie sprawż że olej rzepakowy ma w swoim składzie więcej omega 3 i omega 6 niż oliwa a dodatkowo ich stosunek (co jest ważniejsze niż sama zawarość) jest bardziej zbliżony do optymalnego?
niestety na rynku trudno dostać olej rzepakowy tłoczony na zimno a to juz inna sprawa.
Ps. kto trzyma olej w lodówce?
Oliwa z oliwek
hej, ja w lodówce nie trzymam, moja mama kiedys uporczywe wsadzala oliwe z oliwek do lodówki, niczym zwyczajny olej, oliwie nic sie nie dzieje, jednak w bardzo niskich temp traci witamine E.
Szcze rze powiedziawszy co do oleju lnianego, to próbowalam raz, bo moj brat mial faze na silownie i specjalne odzywianie i kupowal rózne rzeczy, ale nestety mi smak nie do konca przypasowal, ale moze rzeczywiscie zdrowsze.
Nyssos i Bartlenini nie próbowalam , ale mega jest oliwa z oliwek Sierra Solana.
Oliwa z oliwek
faktycznie ta oliwa z biedronki jest ohydna takze ja kiedys kupiłam ,ma dziwny smak ze nie da sie tego jesc,potem kupiłam w innym sklepie i była superCytat
malamigotka
Chce sie przerzucic na zdrowe odzywianie,dosc juz kfc i maca,zaczelam sobie robic duzo surowek,salatek,iii kupilam oliwe z oliwek w biedronce :casa de azeite,ta oliwa jest wstretna,myslalam ze zwymiotuje,salatke wyrzucilam,mam pytanie do was,czy sa jakies dobre oliwy z oliwek???czy wszystkie podobnie smakuja,zalezy mi na tym,bo ta oliwa mo duzo kwasow omega3...
Oliwa z oliwek
ja kupuję w lidlu, nie pamiętam nazwy, ale jak wrócę do domu mogę sprawdzić. mi bardzo smakuje.
Oliwa z oliwek
ja o tym ewłasnie takze czytałm to tak samo jak cytryna wbrew opini ma bardzo mało witaminy c ,o wiele wiecej ma jej zwykłę polskie jabłkoCytat
en144
a zdajecie sobie sprawż że olej rzepakowy ma w swoim składzie więcej omega 3 i omega 6 niż oliwa a dodatkowo ich stosunek (co jest ważniejsze niż sama zawarość) jest bardziej zbliżony do optymalnego?
niestety na rynku trudno dostać olej rzepakowy tłoczony na zimno a to juz inna sprawa.
Ps. kto trzyma olej w lodówce?