Obecnie rozmawiamy o:

Ładna biżuteria

gorący temat

Prostowanie włosów

godzinę temu

hurtownia elektryczna

wczoraj o 22:38

szkoła nauki jazdy

wczoraj o 22:37

Angielski

wczoraj o 19:33

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Przepis na pączki i faworki ??

18 lut 2009 - 15:04:55

Chciałabym na jutro zrobić jakieś pyszne pączki i faworki ;) znacie jakieś dobre sprawdzone przepisy ??

Przepis na pączki i faworki ??

18 lut 2009 - 15:09:56

1 kg mąki
10 żółtek
10 dkg drożdży
1 puszka piwa
15 dkg masła
4 łyżki cukru
3 łyżki spirytusu

żółtka z cukrem wymieszać delikatnie
wyrośnięte drożdże
masło miękkie nie topić
wszystkie składniki wymieszać
Są super :)

Przepis na pączki i faworki ??

18 lut 2009 - 15:23:12

piwo ? słyszałam o spirytusie :P może spróbuje;)

ktos jeszcze ma ?

Przepis na pączki i faworki ??

18 lut 2009 - 15:40:12

NA faworki sprawdzony przepis;
20dkg mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
łyżka spirytusu
szczypta soli wszystkie składniki wymieszać zagnieść na godzinę do lodówki.Rozwałkować piec na gorącym oleju,posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zweryfikowana
Posty: 334
Ostrzeżenia: 1/5

Przepis na pączki i faworki ??

19 lut 2009 - 14:07:34

pączki robiłam wczoraj w/g tego przepisu (znalazłam na blogu ninalive.blox.pl mam nadzieję ze autorka się nie pogniewa )

Przepis na pączki:

1 kg mąki
2 paczuszki drożdży instant Dr.Oetkera
1 szklanka cukru
10 jaj (żółtek)
1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
50 ml spirytusu

marmolada do nadziewania
olej do smażenia
cukier puder
sok z 1 cytryny

Do mąki wsypać suche drożdże, żółtka utrzeć z cukrem, a margarynę rozpuścić z mlekiem i ostudzić, żeby była ciepła. Składniki połączyć, dodać spirytus i wyrabić najlepiej mikserem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki, nadziewając marmoladą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju.

Lukier: cukier puder rozpuścić z sokiem z cytryny i odrobiną wody tak, żeby miał leistą konsystencję. Obtaczać pączki jak są jeszcze gorące - wtedy lukier nie odchodzi.

A wyglądały tak



Przepis na pączki i faworki ??

19 lut 2009 - 20:02:21

czy pączki się udały - o ile robiłaś (czy robiłaś wg mojego przepisu) dziś w TVN robili faworki na piwie podobno również b.dobre pozdrawiam

Przepis na pączki i faworki ??

17 kwi 2009 - 18:11:26

Podam Ci przepis na oponki :) Szalenie szybko się je robi, jeszcze szybciej w brzuszkach znikają :)

OPONKI

50 dag mąki
50 dag sera białego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany (raz zrobiłam bez śmietany i też wyszły super)

Całe jajka ubić z cukrem (mikserem), dodać sodę, mąkę i śmietanę.
Wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na ok 4 mm, wyciąć szklanką kółka (jak na pierogi), a w tych kółkach wytnij naparstkiem dziurki. Smażyć obustronnie na złoty kolor :)

SMACZNEGO :)

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 12:49:39

Zbliża się Tłusty Czwartek, może znacie przepisy na faworki, którymi możnaby zadziwić nawet teściową :)

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:03:37

dołączam się do tematu!! Chłopak chce bym pączki zrobiła, ale totalnie nie umiem, a z faworkami to chyba łatwiej jest!

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:06:47

Przygotuj

50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia.

Będą ci też potrzebne: naczynie z grubym dnem - duży płaski rondel lub głęboka patelnia, spora miska, stolnica, wałek do ciasta, nóż, dwa widelce lub jeden widelec i metalowa dziurkowana łopatka, papierowe ręczniki, kilka bawełnianych lub lnianych ściereczek, sitko, talerze lub patera na gotowe faworki.

Zagnieć ciasto

Najpierw przesiej mąkę do miski, trochę (3-4 łyżki) odsyp na spodek - wkrótce przyda ci się do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki wymieszaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę skąpo oprószoną mąką.

REKLAMY GOOGLE

* Ciasta
Przepisy na sukces. Hity kulinarne z polskich blogów
zPierwszegoTloczenia.pl
* Schudnij 7 kg w 14 dni
Teraz spala tłuszcz z jeszcze większą siłą i skutecznością.
SchudnijSkutecznie.com
* Schudnij skutecznie
7 kg w 14 dni Wybierz naprawdę skuteczny preparat
SchudnijSzybko.com

Porządnie zbij ciasto, a potem pozwól mu odpocząć

Teraz przydałaby ci się pomoc męża. Możesz mu powiedzieć, że los waszych faworków spoczywa w jego rękach. I nie będzie w tym przesady! Daj mu wałek i poproś, aby uderzał nim dość mocno raz za razem w zagniecione ciasto. Może też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę trzeba zwijać lub składać i znów zbijać. Takie "znęcanie się" nad ciastem ma głęboki sens - służy wtłoczeniu w nie jak największej ilości powietrza, dzięki czemu faworki będą odpowiednio kruche. Aby rzeczywiście tak się stało, zbijanie musi trwać do czasu, aż wewnątrz powstaną pęcherze powietrza, czyli przynajmniej przez kwadrans. Potem ciasto powinno około godziny odpoczywać, jakby dojrzewać, w chłodnym (8-10°C) miejscu. Włóż je więc do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychało, i wstaw do lodówki. Tymczasem możecie sobie trochę odpocząć, np. przy filiżance dobrej kawy.

Rozwałkuj ciasto na cienkie placki

Wyjmij schłodzoną kulę ciasta z lodówki i pokrój na 4-5 mniej więcej równych kawałków. Jeden przełóż na stolnicę, a pozostałe włóż do miski i przykryj ściereczką. Teraz trzeba będzie po kolei je rozwałkowywać. Zadanie to wymaga krzepy, więc pomoc męża znów będzie niezbędna. Musisz wiedzieć, że od stopnia rozwałkowania ciasta w dużej mierze zależy smak chrustu. Jedno jest pewne - im ciasto cieniej rozwałkowane, tym wykwintniejszy chrust. Idealnie rozwałkowane powinno mieć nie więcej niż milimetr grubości. I jeszcze jedna bardzo ważna rada: stolnicę i placek (lub wałek) posypuj mąką, ale jak najoszczędniej i tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne, gdyż podczas smażenia nadmiar mąki opada na dno rondla i tłuszcz szybko zaczyna się przypalać.

Potnij placki na paski i uformuj faworki

Kiedy mąż wałkuje pierwszy placek, ty rozłóż, gdzie się da, czyste ściereczki. Będziesz na nich układała cieniuteńkie placki, a potem - uformowane, gotowe do smażenia faworki. Kiedy mąż skończy, pokrój cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. Prawda, że wespół w zespół robota poszła wam szybko i sprawnie? Gdyby jednak okazało się, że nikt nie będzie mógł ci pomóc w wałkowaniu ciasta, gotowe cieniutkie placki układaj na lekko zwilżonej ściereczce i przykrywaj drugą, żeby za bardzo nie obeschły, czekając na pokrojenie.

Usmaż ciasteczka

Zbliżasz się do finału. Do rondla lub patelni włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej, powinien mieć 160-180°C. To naprawdę ważne, bo faworki włożone do słabo rozgrzanej frytury nasiąkną tłuszczem, a jeśli będziesz je smażyła w zbyt wysokiej temperaturze, szybko się przypalą. Zanim więc rozpoczniesz smażenie, koniecznie sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący. Wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat. Jeśli natomiast ciasto błyskawicznie zbrązowieje, musisz trochę przestudzić tłuszcz, zestawiając go na moment z ognia lub wkładając do niego na kilka minut 2-3 kawałki surowego obranego ziemniaka. W pobliżu naczynia do smażenia postaw duży talerz lub paterę wyścieloną trzema warstwami papierowego ręcznika, a obok - półmisek na gotowe faworki. W osobnej miseczce przygotuj posypkę - cukier puder starannie wymieszany z cukrem waniliowym. Od tej chwili już ani na moment nie wolno ci odejść od kuchni, musisz stale mieć na wszystko oko. Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, szybko wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj posypką z miseczki. Co tu dużo mówić - wasz pierwszy egzamin ze smażenia faworków zdaliście na szóstkę!

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:07:06

w sumie i ja moglabym sie podpiac, w tym roku chce zrobic, ale zalezy mi na sprawdzonym przepisie
i latwym
:D

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:07:22

w internecie mozna wszystko znalesz , jagby to moge znalesc

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:11:57

Cytat
anmirmag
Zbliża się Tłusty Czwartek, może znacie przepisy na faworki, którymi możnaby zadziwić nawet teściową :)

Jezu że wy o takich rzeczach pamiętacie :D podziwiam ja staram się pamiętać jaki dzień tygodnia dzisiaj he he he

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:13:24

PĄCZKI

Oto przepis na paczuszki:500g maki(ok 3szklanek)
-100ml mleka
-250ml smietanki 30%
-8jajek
-25ml spirytusu(zeby nie byly suche)
-100g cukru
-op.cukru waniliowego
-150g masla
-60g drozdzy
-szczypta soli
-ok 250 gr konfitury do nadziewania
-cukier puder lub lukier,
-olej lub smalec do smazenia:)
Najpierw mieszamy letnie mleko z drozdzami,lyzka cukru i 100g maki.odstawiamy rozczyn do wyrosniecia.Zoltka ucieramy z reszta cukru,smietanke podgrzewamy.Laczymy rozczyn z maka,smietana,cukrem wan.,dodajemy stopione i schlodzone maslo,spirytus i sol.Casto wyrabiamy dosc dlugo i odstawiamy je potem przykryte sciereczka w cieplejsze miejsce.gdy caisto rosnie nabieramy rowne porcje,formujemy w kulki,nadziewamy,kladziemy na stole oproszonym maka i czekamy az podwoja swoja obietosc,potem na rozgrzany tluszcz.Polac lukrem lub posypac cukrem pudrem.Smacznego:)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2009-02-16 13:14 przez Nikoletka1983.

Przepis na pączki i faworki ??

16 lut 2009 - 13:14:27

Cytat
gdansk_23
Cytat
anmirmag
Zbliża się Tłusty Czwartek, może znacie przepisy na faworki, którymi możnaby zadziwić nawet teściową :)

Jezu że wy o takich rzeczach pamiętacie :D podziwiam ja staram się pamiętać jaki dzień tygodnia dzisiaj he he he

Ja też dopiero teraz sprawdziłam, że w ten czwartek to już Tłusty:D

następna dyskusja:

Program do zdjęć.?