gorący temat
dzisiaj o 20:27
dzisiaj o 18:31
dzisiaj o 16:27
Gdzie szukać w Opolu pomocy przy planowaniu rozwodu
dzisiaj o 15:28
Gdzie szukać w Opolu pomocy przy planowaniu rozwodu
dzisiaj o 15:18
27.01 o 19:01
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
9.07 o 2:34
Aerobiczna 6 Weidera - zbiorczy
27.01 o 18:56
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
14.01 o 21:11
Leasing czy najem długoterminowy
Aktualnie zastanawiam się nad nowym autem. Muszę pożegnać się z moim starym bo niestety ale coraz trudniej się nim jeździ i z powodu licznych napraw jest to coraz bardziej kosztowne No i co jest lepsze:
leasing samochodu
a może najem długoterminowy?
Jestem totalnym laikiem w temacie.
Rozumiem, ze nie chcesz kupować używanego?
Nie ponieważ mam włąsną firmę, tak więc ratę będe mogła sobie wliczyć w koszty Tak więc leasing czy wynajem są dla mnie bardziej opłacalne pod kątem finansowym, ale tak jak piszę nie miałąm z tym nigdy doświadczenia, jestem totalnym laikiem i dlatego pytam się na forum.
Pamiętaj, ze rata leasingu może się wydawać niższa niż rata najmu, ale często są to jedynie pozory. W wielu przypadkach leasing oznacza zwiększone koszty ubezpieczenia auta - raz że leasing narzuca warunki na jakich ma być auto ubezpieczone, dwa towarzystwa za hasło leasing każą sobie dopłacić. W przypadku raty najmu masz w jednej racie wszstko, ubezpieczenie oraz inne opłąty tak wieć z góry wiesz ile będzie Cię to kosztowało (w przypadku leasingu jest wiele dodatkowych opłat). NIe wiem na jakie auto chcesz się zdecydować ale często najem jest bardziej opłacalny, zobacz sobie w Masterlease/Master1. Na stronie możesz zobaczyć sobie przykładowe opłaty za wynajem. I sama zdecydować czy Ci to odpowiada czy nie. Czy jesteś płatnikiem vat?
No to tym bardziej bym polecała najem długoterminowy. Nie wiem ile prowadzisz firmę, ale często w przypadku firm istniejących krócej niż rok jest problem z uzyskaniem leasingu. Umowa najmu długoterminowego jest zwykle łatwiej podpisywana.
Dużo czynników ma wpływ na wybór pomiędzy leasingiem a wynajmem. Jeśli po okresie leasingu chcesz auto wykupić i dalej użytkować, to Leasing. W leasingu trzeba pamiętać ze będzie konieczne wykupienie pełnego ubezpieczenia, w przypadku auta używanego dodatkowo wchodzą w grę koszty wyceny plus ograniczenie długości okresu leasingu w zależności od firmy.
Wynajem z kolei ogranicza Cię co do liczby kilometrów rocznie, ale za to nie interesuje Cię ubezpieczenie, masz w cenie serwis, opony itp. W wynajmie sprawdzają się najlepiej auta z wyższej półki, nowe.
Czy w przypadku najmu mozna zrezygnować w trakcie?
Jak najbardziej można, wszystko jest w umowie. Nie wiem na jaką firme się zdecydujesz ale jeśli na Master1, to umowa powinna być przejrzysta (jak i w przypadku innych dużych firm). . Często jednak o wiele bardizej opłacalne jest wykonanie cesji najmu.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2023-02-08 06:59 przez jumkaa.
Dziękuję, zorientuję się. Jakie swoją drogą polecicie autka?
Według mnie lepszym rozwiązaniem jednak będzie leasing jak masz firmę, taniej wyjdzie niż najem. No i też się zastanów jakie ubezpieczenie samochodu będzie odpowiednie bo w sieci ofert jest dość dużo.
Wynajem długoterminowy może być korzystny. Trzeba tylko poszukać wypożyczalni, która ma konkurencyjne ceny. Tutaj https://beep.rent/oferta/wypozyczalnia-samochodow-krakow/ masz ofertę wypożyczalni Beep Rent dla Krakowa. Ale oni udostępniają auta w wielu miastach. Rzuć okiem - konkurencyjne ceny, wszystkie formalności online, to ogromna wygoda.
Z własnego doświadczenia polecam wszystkim wizytę w salonie samochodowym https://dyszkiewicz.dacia.pl/ Ich oferta jest imponująca.
Myślę że w salonie porsche centrum sopot podpowiedzą Ci jaka opcja finansowania będzie dla Ciebie korzystna, mają tam specjalną ofertę leasingową godną uwagi
Jedną z firm która posiada bardzo bogatą ofertę nowych samochodów jest https://dyszkiewicz.renault.pl/