Firany, zasłony, zazdrostki - szycie na wymiar. Tekstylia domowe oraz dekoracje do domu.
wczoraj o 8:46
wczoraj o 8:41
Oryginalne urządzenia w domu :)
wczoraj o 8:37
9.06 o 19:03
9.05 o 10:47
9.05 o 10:46
7.05 o 22:15
jak malować paznokcie? pomocy!
15.01 o 17:44
Oczyszczająca czarna maska na wągry
26.07 o 13:36
LANCOME La Vie Est Belle Opinie
1.07 o 15:20
13.10 o 14:29
Przeprowadzka a pies
Przeprowadzka a pies
Witajcie
Od jakiegoś czasu mieszkam sama za granicą i po świętach moi rodzice chcą tam pojechać razem ze mną, znaleźć mieszkanie pracę itp.
I tu moje pytanie odnośnie psa. Mam kundelka 13-letniego i nie chcę go zostawiać tutaj. W Polsce mieszkamy w domku jednorodzinnym i on ma swój ogród i miejsce do biegania, tam prawdopodobnie wynajmiemy coś w bloku.
Czy ktoś wie jakie papiery musiałabym załatwić żeby go przewieźć np. paszport i coś jeszcze?
Czy taki pies "wiekowy" zniesie dobrze zmianę zamieszkania i inny teren?
Kto miał taką sytuację piszcie.
Przeprowadzka a pies
Mam to samo z kotem musisz iść minimum 21 dni przed wyjazdem do weterynarza i go zaszczepić przeciw wściekliźnie i zrobić paszport i czip. Ja tak zrobiłam z kotem. Zależy też do jakiego kraju wyjeżdżasz. Ja biorę kota do Niemiec i takie tam są przepisy. Poczytaj na necie o tym.
Podobno pies przyzwyczaja się do ludzi a kot do miejsca także na pewno dobrze zniesie przeprowadzkę skoro będzie z wami
Przeprowadzka a pies
Jeśli samolotem to musisz znaleźć specjalne linie które organizują przewóz zwierząt a jak np jedziecie samochodem to spokojnie możesz w samochodzie go przewozić bez niczego
Moi znajomi jeżdżą z pieskiem i nic nie załatwiali tylko go pakują do samochodu i ok a przyjeżdżają ok 5 razy w roku do rodziców do Polski a mieszkają w niemczech
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-27 12:09 przez malwina-kocaj.
Przeprowadzka a pies
a nie ma opcji oddać psa komuś w rodzinie 13 lat jak na psa to dość dużo bo lata psie liczą się inaczej niż ludzkie więc się zastanów czy chcesz mu fundować dodatkowego stresu ;p
Przeprowadzka a pies
Nasluchalam sie strasznych rzeczy odnosnie przeprowadzki zwierzatek za granice podobno jest to kosztowne, a (nie wiem ile w tym prawdy), pieska trzeba na jakis czas oddac do jakiegos schronu czy czegos takiego na badania, obserwacje i trwa to okolo miesiaca. Oczywiscie wlasciciel musi pokryc koszt tego "hotelu". Nie wiem czy nadal to obowiazuje i jak to wyglada w praktyce, ale mieszkam za granica i nie zdecydowalam sie na podroz mojego czworonoga.
Przeprowadzka a pies
Mój psiak emigrował do Norwegii, musiał być szczepiony przeciwko wściekliźnie 4 miesiące wcześniej (taki jest okres wymaganej kwarantanny, a przynajmniej taki był wtedy), później musiałam robić mu badania krwi na obecność przeciwciał. Miał wtedy 7 lat i dość dobrze zniósł podróż samolotem, chociaż był w lekkim szoku (podróżował niestety w luku bagażowym), raczej szybko zaaklimatyzował się w nowym otoczeniu, czasem tylko zastanawiam się, jak porozumiewa się z norweskimi psami
Cytat
chelsea23
pieska trzeba na jakis czas oddac do jakiegos schronu czy czegos takiego na badania, obserwacje i trwa to okolo miesiaca. Oczywiscie wlasciciel musi pokryc koszt tego "hotelu".
Kwarantannę zwierzę może odbyć w Polsce, koszty są spore, w moim przypadku (jakieś 5 lat temu) to było: szczepionka + 400zł badania + ok. 700zł klatka do transportu lotniczego + ok. 50zł bilet dla pieska.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-27 12:12 przez aska86.
Przeprowadzka a pies
Musisz sprawdzic przepisy jakie obowiazuja odnosnie wwozu zwierzecia w danym kraju i je spelnic po prostu
13 lat to nie jest jakos masakrycznie duzo, a pies przyzwyczaja sie do czlowieka - wiekszym stresem bedzie dla niego oddanie niz podroz i przeprowadzka.
Przeprowadzka a pies
Cytat
dziefczynka
a nie ma opcji oddać psa komuś w rodzinie 13 lat jak na psa to dość dużo bo lata psie liczą się inaczej niż ludzkie więc się zastanów czy chcesz mu fundować dodatkowego stresu ;p
Sama nie wiem, czy byłoby dobrze dla psa na stare lata (bez względu na to, jak się je liczy), oddać go komuś i wyjechać. Ja bym tak nie umiała i uważasz, że lepiej zniesie przeprowadzkę, gdy i po niej będzie razem z właścicielami od zawsze.
Przeprowadzka a pies
Cytat
aska86
Mój psiak emigrował do Norwegii, musiał być szczepiony przeciwko wściekliźnie 4 miesiące wcześniej (taki jest okres wymaganej kwarantanny, a przynajmniej taki był wtedy), później musiałam robić mu badania krwi na obecność przeciwciał. Miał wtedy 7 lat i dość dobrze zniósł podróż samolotem, chociaż był w lekkim szoku (podróżował niestety w luku bagażowym), raczej szybko zaaklimatyzował się w nowym otoczeniu, czasem tylko zastanawiam się, jak porozumiewa się z norweskimi psami![]()
Ja właśnie też do Norwegii. Jeżeli już zdecydowałabym się go zabrać, to raczej nie wybiorę samolotu, lecz samochód + prom. A jeszcze jakby miał podróżować w luku bagażowym to chyba bym tam siedziała z nim

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-27 12:15 przez ParadiseJo.
Przeprowadzka a pies
Zadzwon do weterynarza lub napisz do niego email, zeby Ci dokladnie powiedzial co trzeba robic,i to juz, nie odciagaj bo to troche potrwa.Pies dostanie bedzie zaczipowany, szczepiony przeciw wsciekliznie i inne tam takie sprawy. Najwazniejsze, czym bedziecie sie przemieszczac...jezeli samochodem to latwiej,natomiast inne srodki lokomocji to musisz dzwonic i pytac czy wezma psa, nie kazdy przewoznik zgadza sie a samolotem to juz wiekszy problem. KONTAKTUJ SIE JUZ Z WETERYNARZEM.
Przeprowadzka a pies
Skopiowane z innego forum:
"wiem, że już o tym pisaliście, ale jakby ktoś chciał dodatkowe potwierdzenie informacji odnośnie przewozu zwierząt do NO, to wklejam maila jakiego dostałam z Royal Norwegian Embassy
W odpowiedzi na Pani e/mail przesyłam w załączeniu link do informacji o nowych przepisach - to jest zapowiedź z 12.12.2011 zmian, które wchodzą w życie od 2.01.2012
http://www.mattilsynet.no/english/animal_disease_control/travelling_with_your_dog__cat_or_ferret__97812
Zasadnicza zmiana polega na rezygnacji z wymogu badania na przeciwciała wścieklizny, które było do tej pory konieczne.
Przepisy poniżej dotyczą niekomercyjnego importu psów, kotów i fretek w
ilości nie więcej niż 5 zwierząt.
Tu informacja o obowiązujących przepisach w języku norweskim,
uaktualniona 04/01/2012 i jeszcze nie dostępna w jęz. angielskim.
http://www.mattilsynet.no/portal/page?_ ... leId=97126
Oto nieoficjalne tłumaczenie w skrócie poszczególnych punktów, w razie wątpliwości proszę kontaktować się z Mattilsynet (Norwegian Food Authority), któremu podlega weterynaria)
1) Zwierzę ma być oznakowane mikrochipem
2) Zaszczepione przeciw wściekliźnie minimum 21 dni przed przywozem do
Norwegii.
3) Odrobaczenie musi być przeprowadzone w kraju, z którego wyjeżdża w
przeciągu 10 dni przed wjazdem do Norwegii i powtórzone w przeciągu 7
dni od wjazdu do Norwegii. Odpowiednie adnotacje muszą być sporządzone
przez weterynarza w dokumentach psa.
4) Zwierzę z Polski musi mieć paszport zgodny z normami UE / EOG
5) Przy przekroczeniu granicy zwierzę importowane z Polski musi zostać
poddane kontroli w punkcie kontroli granicznej, w godzinach jego pracy.
Podaję link do strony Urzędu Celnego (Tollvesenet) do zakładki z
kontaktem, żebyście mogli Państwo sprawdzić godziny pracy punktu, gdzie
będziecie przekraczać granicę.
http://toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=176584&epslanguage=en "
Myślę, że to rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości. Ja uważam, że podróż będzie dla psa mniej stresująca niż oddanie go obcym ludziom.
Przeprowadzka a pies
Warto przeczytać https://www.videofotomix.pl/kto-lubi-przeprowadzki/
Przeprowadzka a pies
Stosowanie olejków CBD dla zwierząt od Hempets jest wskazane jeśli chodzi o kwestie zdrowotne. Są przetestowane i w 100% naturalne. Dostarczają mnóstwo witamin i zapobiegają wielu niebezpiecznym schorzeniom, a także zmniejszą lęk np. ze zmianą miejsca zamieszkania
Przeprowadzka a pies
Co do samej organizacji przeprowadzki to pytaj - https://solidnyprzewoznik.pl/przeprowadzki-miedzynarodowe/ Oni powinni to wszystko ogarnąć, ale zwierzaka to chyba lepiej przewozić samodzielnie. Kwestia odpowiedniej klatki i tyle. Na pewno odradzam przewóz bez zabezpieczeń. Zwierzakowi różne rzeczy mogą przyjść do głowy. A co do firmy - oni wszystko zorganizują od początku do końca. Wam pozostaje spakowanie rzeczy. Przeniosą, zabezpieczą, ubezpieczą, załatwią formalności i tak właśnie to powinno wyglądać.