Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

chomik dżungarski

30 mar 2011 - 08:13:06

Nie znalazłam żadnego wątku o tych gryzoniach, wiec postanowiłam założyć nowy:)

Z moim chłopakiem mamy w posiadaniu taką chomiczkę (białą) o imieniu Władek;D jest prze urocza. Ostatnio postanowiliśmy dokupić jej kompana - samca. Mieliście podobna sytuacje, łączyliście już swoje chomiki? Władek nie jest moim pierwszym dżungarkiem, miałam ich już kilka w swoim życiu, ale nigdy ich nie łączyłam, możecie powiedzieć coś więcej?;) Dużo czytałam w internecie, ale chyba lepiej to wszystko usłyszeć od kogoś, kto już to robił - więc liczę na Was:)

I koniecznie dodawajcie ZDJECIA swoich CHOMICZKÓW I ich MŁODYCH;)

PS. to Władek, jak spał ;)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-03-30 08:13 przez kowalikowa.

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 01:30:35

Witam ja mam chomika dzungarskiego a raczej chomiczke :D. Kocham ją :) jest cudowna:) ciągle mnie rozbawia:D chociaz ja jej na raczki nie biore bo bardzo szybko biega i nie boi sie skakac z wysokosci co juz udowodnila:D ale moj narzeczony bierze ją :D. ja jedynie glaskam ją itp :) a co do łaczenia dżungarkow to nie jestem specjalistka ale z tego co wiem to nie powinno sie trzymac dwoch w jednej klatce czy tam akwarium bo moga sie grysc chyba ze chomiki sa z tego samego miotu :) a to moja Tosia

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-03-31 01:31 przez dominisia883.

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 02:18:21

Ja niestety nie pomogę, bo się na tym nie znam, ale chociaż podbiję ;)
Miałam kiedyś chomiki, parkę i na początku wszystko było ok, a później tak się gryzły, że musiałam samca oddać przyjaciółce, a zostawić sobie tylko samiczkę, bo by się chyba zagryzły w tej klatce ;)

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 02:35:22

a chłopca nazwiecie Krystyna?:P
hehe ja mam papuge samca co sie Klara nazywa, ale nie wiedzielismy, że to chłopiec :( wyszło szydło z worka jak mu wpuscilismy do klatki kolezanke i Klara zaczela ją bzykać i sie okazało, że to jednak Klarens :D
Chomiczków nigdy nie miałąm wiec niestety Ci nie pomoge za bardzo :(

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:18:28

jeszcze nie wymyśliliśmy imienia dla nowego chomika, ale podejrzewam, że będzie jakieś babskie;D haha a Władka to tak jakoś spontanicznie nazwaliśmy, nawet nie pamiętam dlaczego:)

a chcąc kupować drugiego chomika to tak - będę trzymała ich w osobnych klatkach, bo wiem, że mogą się gryźć itp. a Wasze chomiki miały kiedyś młode?:)

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:24:00

Kiedyś miałąm szarego ..był piękny. Nie dotykałam go, bo gryzł jak oszałaly. Do dnia dzisiejszego nie wiem co sie z nim stało, zapadł sie pod ziemie.

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:25:57

hahaha chomiczka Władek xD ja mialam 2 chomiki ale nigdy nie laczylam

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:30:27

Powinny być z tego samego miotu, moje chociaż były to się gryzły, a właściwie ona jego. Chciałam je hodować, ale nic z tego nie wyszło. Musiałam je rozdzielić i do innych klatek i po 4 miesiącach mniej więcej zdechły. Miałam już z 8 chomików do tej pory. Na razie daje sobie spokój. Teraz mam rybki.

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:33:42

tak, tylko jak łączy się chomiki, to nie można łączyć chomików spokrewnionych ze sobą. dlatego chce dokupić jeszcze jednego, trzymać w osobnych klatkach (jednego ja, drugiego mój chłopak) i jakoś powoli próbować ich połączyć. Przecież cały czas nie będą razem siedziały, tylko dajmy na to, ze tą jedną noc, żeby zrobiły co trzeba:)

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:35:13

Ja mialam parke chomikow dzungarskich bialych :-0 ale biale urodza sie labo biale albo szare ;-)
Sa to lagodne chomiczki ;-) cudowne ale szybko i czesto sie rozmnazaja ;-(tak wiec jhak tylko polaczysz mame z tata i urodza sie male chomiczatka to proponuje od razu oporozdzileac dziewczynki do innej klatki chlopcow do innej klatki jak tego nie zrobisz w krotkim czasie bedziesz dokupywala klatki ;-)
ja sie doczekalm 80 potomkow ;-( po tylu spaowalam porozdawalam komu sie dalo i kto chcial przyjac ;-) zostawilam sobie tylko jednego ;-)

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:37:09

a mój chomiczek po ponad 2 latach bycia z moja rodzina, miesiac temu zdechł;/

chomik dżungarski

31 mar 2011 - 10:38:41

Cytat
basia1973ada
Ja mialam parke chomikow dzungarskich bialych :-0 ale biale urodza sie labo biale albo szare ;-)
Sa to lagodne chomiczki ;-) cudowne ale szybko i czesto sie rozmnazaja ;-(tak wiec jhak tylko polaczysz mame z tata i urodza sie male chomiczatka to proponuje od razu oporozdzileac dziewczynki do innej klatki chlopcow do innej klatki jak tego nie zrobisz w krotkim czasie bedziesz dokupywala klatki ;-)
ja sie doczekalm 80 potomkow ;-( po tylu spaowalam porozdawalam komu sie dalo i kto chcial przyjac ;-) zostawilam sobie tylko jednego ;-)

porodzielać to wiem, samce muszą być osobno, bo mogą się gryźć, a samiczki? jeśli pochodzą z jednego miotu to jak urosną to mogę je razem trzymać z samicą, czy też powinnam im znaleźć nową klatkę??:)
Cytat
fantazja2645
a mój chomiczek po ponad 2 latach bycia z moja rodzina, miesiac temu zdechł;/

współczuję:(niestety żyją dosyć krótko, a szkoda, bo są świetne

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-03-31 10:39 przez kowalikowa.

chomik dżungarski

11 lut 2025 - 13:15:07

Podrzucam może komuś się przyda artykuł na temat zdrowia chomiczków https://www.zwierzaki.info/artykuly/zdrowie-chomikow-kiedy-udac-sie-do-weterynarza

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

STOP przemocy wobec zwierząt- MARSZ (nie)milczenia !!