Obecnie rozmawiamy o:

Dobry peeling?

dzisiaj o 15:32

Paznokcie do sukienki

wczoraj o 22:02

Jaka torebkę ?

wczoraj o 21:57

Naklejki na paznokcie

wczoraj o 21:53

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Owsianka

16 lut 2016 - 18:54:34

Czy może ktoś mi powiedzieć jaka owsianka jest najlepsza? Spotkałam się już z różnymi opiniami. Jedni mówią, że powinno się płatki owsiane zalać gorącą wodą żeby napęczniały i dopiero później gotować. Inni znowu gotują odrazu płatki np z mlekiem. Ile prawidłowo powinno dodawać się płatków owsianych a ile mleka? Pomoże ktoś?

zweryfikowana
Posty: 579
Ostrzeżenia: 1/5

Owsianka

16 lut 2016 - 19:13:01

Ja ostatnio robilam taka:
Do kubeczka/miski wsypalam 2-3lyzki platkow owsianych,zalalam goraca woda(tak zeby je dobrze przykryc) i zostawilam na noc pod przykryciem, rano dodalam orzechy i rodzynki:)
Byla malo slodka i mdla jak dla mnie wiec nast razem jakis owoc jeszcze dodam,np jablko

Owsianka

16 lut 2016 - 19:30:13

ja to zawsze pół michy wrąbie płatków ... i potem nie jem nic pół dnia, bo mnie owsianka trzyma. :D a zalewam gorącym mlekiem..

niezweryfikowana
Posty: 2.943
Ostrzeżenia: 1/5

Owsianka

16 lut 2016 - 19:30:43

Płatki owsiane "Górskie" (nie błyskawiczne), zalewam gorącą wodą-do przykrycia płatków. Przykrywam talerzykiem. Gdy spęcznieją, jeszcze ciepłe zalewam mlekiem 3,8 %("Junior" ). Czasem dosypuję żurawiny, pokrojone morele, słonecznik, orzechy i kolacja gotowa.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-02-16 19:31 przez PaniGami.

Owsianka

17 lut 2016 - 14:09:04

A ile powinny pęcznieć?
@klaudysia21 przez całą noc to nie za długo?

zweryfikowana
Posty: 579
Ostrzeżenia: 1/5

Owsianka

17 lut 2016 - 15:26:28

Wiesz ja ten przepis gdzies wyczytalam, bylo to zimne bo rano juz nie podgrzewalam tego. Wiec jak kto lubi;)

Owsianka

17 lut 2016 - 15:27:59

Ja płatki owsiane krótko gotuję, bo lubię świeżo zrobione. Gotuję na wodzie, a potem dodaję to, na co mam ochotę - może być trochę mleka, rodzynki, orzechy, można bez mleka, ale np. z owocami (świeże lub mrożone), próbowałam też wersji z warzywami i prażonymi pestkami dyni (gotuję podobnie jak krupnik, tyle że zamiast kaszy są płatki).

Owsianka

18 lut 2016 - 09:48:11

Ja zalewam goraca woda i jak napecznieja to zjadam :) dodaje rowniez do jogurtu naturalnego czekam az namiekna tak do 10 min i tez sa pyszne.

niezweryfikowana
Posty: 23
Ostrzeżenia: 1/5

Owsianka

18 lut 2016 - 12:34:12

Najlepiej skomponować mieszankę płatków samodzielnie niż kupować gotowe musli. Po pierwsze jest to tańsza wersja, a po drugie możemy dodać poszczególne składniki według uznania. Za najlepsze i najsmaczniejsze uważam płatki owsiane. Zawierają przede wszystkim żelazo, witaminy B1, B6, E i wiele innych składników. Pozostawiają na długo uczucie sytości. Najczęściej po przebudzeniu idę do kuchni, zalewam kilka dużych łyżek płatków wodą. Odczekuję około 10minut, a następnie dodaję do smaku banana w plasterkach, jabłko albo jakieś suszone owoce i orzechy. Każdego dnia staram się dodawać coś innego, aby urozmaicić posiłek.

Owsianka

19 lut 2016 - 19:15:36

Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi :)

Owsianka

19 lut 2016 - 20:03:14

Jak owsianka to nigdy na wodzie. Jest paskudna. Ja robie na mleku roślinnym zazwyczaj w proporcjach ok 1:2 (platki:mleko). Na pół niewielkiego garnka gotowej owsianki dodaje ok pół łyżki (nie mam dużych łyżek, wychodzi tak ok łyżeczki, albo trochę mniej) cukru- chyba że mam w planach dużo banana, czy innych słodkich owoców, to nie daje. Do tego orzechy, sok domowej roboty np z malin, wiórki kokosowe, czasem jakieś suszone owoce, np daktyle. Ogólnie na bogato. ;) Nawet mój partner przekonał się do owsianki i jak mu zrobię, to wcina w pracy i domaga się jeszcze; )

Owsianka

23 mar 2016 - 17:53:24

Moja ulubiona:
4 łyżki płatków owsianych górskich zalewam wcześniej wodą. Jak napęcznieją, to przelewam do garnka, dolewam odrobinę mleka dla smaku, daję kilka ziarenek z laski wanilii, 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Chwilkę gotuję na małym ogniu. Wlewam do miseczki, dodaję 1 banana, jagody goi (1 łyżka), 1 łyżeczkę chia, cynamon.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-23 17:54 przez Zuzanna25.

niezweryfikowana
Posty: 13
Ostrzeżenia: 1/5

Owsianka

03 kwi 2016 - 18:02:22

Tu sobie poczytaj recenzje kilku firm które wypuszczają na rynek różne płatki owsiane:

Płatki Kupca

Płatki BIO 5 zbóż

Płatki ryżowe

i wiele wiele innych...milej lektury.

Owsianka

25 lis 2016 - 21:45:47

A ja robię owsiankę na wodzie i jest pyszna - tylko trzeba ją odpowiednio przygotować i nie lać zbyt dużo wody. Płatki zalewam wrzątkiem, czekam aż spęcznieją (leję tyle wody żeby płatki wchłonęły wszystko). Dodaję do tego cynamon i rozgniecionego banana, dzięki czemu owsianka staje się słodka. Dodaję rodzynki, siemię lniane i pokrojona na małe kawałki pomarańczę lub kiwi. Taka owsianka smakuje obłędnie.

Owsianka

08 paź 2018 - 11:33:57

Powiecie mi jak można zjeść tylko 4 łyżki płatków? Ja, jak jem owsiankę, to minimum pół sporej miseczki zjem, bo inaczej się nie najem.
:)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Olej z konopii siewnych