Jeśli chodzi o olej lniany to poza tym, że spożywamy go jedynie na zimno, kupujemy ten w ciemnych, szklanych butelkach. Szybko się utlenia więc najlepiej przelewać po trochu do małego słoiczka i z niego wlewać do potraw (też z ciemnego szkła). W ten sposób wytrzyma najdłużej w pełnym składzie odżywczym. Nie powoduje wyrównania kwasów tłuszczowych. Zacznijmy od tego, że dążymy do stosunku kwasów omega-6 do omega-3 1:1 jednak to by był układ idealny, niestety nieosiągalny z tego powodu, że kwasów omega-6 jest duuużo więcej w żywności. Więc pomimo, że olej ma dobry stosunek to jemy tłuszcze również z innych produktów i możemy osiągnąć odpowiedni stosunek tj. 4:1 ale biorąc pod uwagę całkowite ich spożycie w ciągu dnia. Sam olej nie jest czarodziejem z różdżką
Co do oleju rzepakowego, jest najkorzystniejszy dla ludności w naszej szerokości geograficznej. Ale uwaga, ekologiczny! Uprawy rzepaku "pływają" w herbicydach. Teraz właściwie jest najlepszy okres na zakup oleju rzepakowego, będzie świeży. Często na targach ludzie sprzedają własny olej, jest nierafinowany. Trzeba tylko podpytać o uprawę. U mnie w mieście mała butelka kosztuje 7zł, duża 11zł.
Ile oleju? Dla kobiety w średnim wieku w diecie podstawowej 62g tłuszczu ogółem. Zakładając, że tłuszcz roślinny powinien pokrywać przynajmniej 50%, mamy 30g. To są mniej więcej 3 łyżki stołowe. Pamiętajmy, że tłuszcz roślinny występuje też w awokado, orzechach, nasionach, margarynie.
Kokosowy najlepszy jest do natłuszczania włosów a nie jedzenia;p To tłuszcz nasycony.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-12-08 10:18 przez snofka.