Dziewczyny,
od kilku miesięcy zmieniłam swoją dietę z powodów zdrowotnych. Nie służą mi smażone na tłuszczu potrawy, czy kotlety odgrzewane w mikrofalówce.
Odkryłam moją nową miłość, mianowicie garnek do gotowania na parze Robię na nim pierś z kurczaka, ryby, a także warzywa(Gotując warzywa w wodzie tracimy ponad 60% witamin).
Dzięki temu czuję się lżej, a także chudnę! (-7 cm w talii w 4 miesiące)
W związku z tym, zachęcam Was do dzielenia się swoimi przepisami na zdrowe, pyszne i dietetyczne obiady bez smażenia i używania tłuszczu! Moje propozycje powoli mi się nudzą, mam nadzieję, że podsuniecie mi ciekawy pomysł.
Moje ulubione przepisy:
A'la leczo
Składniki: papryka zielona, czerwona i żółta, cukinia, pomidory, cebula, pierś z kurczaka, mały koncentrat pomidorowy.
W garnku dusimy paprykę z cebulą, aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś, dusimy. Następnie dodajemy cukinię, na końcu pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Zagęszczamy wszystko koncentratem. Pamiętajcie, żeby ciągle podlewać wodą, aby przykrywała składniki. Doprawiamy papryką w proszku, ziołami, solą.
Pierś na parze z pomidorami i mozzarellą
Pierś przyprawiamy przyprawą do kurczaka (ulubioną, ja polecam Kamis) i gotujemy na parze. Gdy kurczak się "zetnie, kładziemy plasterki pomidora i mozzarelli, gotujemy aż do rozpuszczenia się sera. Podajemy z sałatą skropioną jogurtem naturalnym z ziołami.
Pierś słodko-kwaśna
Składniki: pierś z kurczaka, warzywa na patelnię (Biedronka - zupa jarzynowa - zawiera fasolkę, marchewkę, kalafior), sos słodko-kwaśny (Biedronka - gotowy w słoiku), ryż.
W garnku rozmrażamy warzywa (lub na parze) bez użycia tłuszczu. Podlewamy trochę wodą, dodajemy kurczaka. Po 10 min. dodajemy sos, doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem.
Niestety nie posiadam na stancji piekarnika, dlatego wszystko gotuję. Byłabym wdzięczna za przepisy bez pieczenia i smażenia