gorący temat
dzisiaj o 19:22
dzisiaj o 18:52
dzisiaj o 18:34
dzisiaj o 18:18
dzisiaj o 18:03
Młody zielony jęczmień- opinie. Serio odchudza?
16.08 o 17:00
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
27.01 o 19:01
6.02 o 8:44
Piperine forte- czy to działa?
5.02 o 7:33
30.01 o 21:06
Speedcook / Thermomix- ma ktoś?
Moja koleżanka kupiła sobie Thermomixa, którym będąc u niej się zachwyciłam. Ponieważ jestem młodą żoną i nie mam w kuchni wielu urządzeń postanowiłam sobie też kupić... Ale przeraziła mnie cena! Ok 4,5 tys! Zaczęłam szukać alternatywy i natknęłam się na polski odpowiednik Speedcook za 2,6 tys... Jestem już po prezentacji i na pierwszy rzut oka wygląda, że ma te same funkcje... www.speedcook.pl Czy ktoś z Was miał styczność z tym urządzeniem i może wyrazić swoją opinię?
Ja mam Thermomix w domu Cudo po prostu! Nie potrzeba już żadnych innych urządzeń (noo poza maszynką do mielenia mięsa ale i tak w sklepie Pani Ci zmieli więc nie jest to też konieczne). Wiem, że dużo kosztuje ale może pomyśl o ratach?
Z tym polskim odpowiednikiem niestety nie miałam do czynienia ale zastanowiłaby mnie ta różnica w cenie bo to prawie połowa...
Dowiedziałam się, że różnica w cenie wynika z tego, że 1) jest to produkt produkowany w Polsce a nie w Niemczech jak to jest w przypadku Thermomixa= tańsza siła robocza, tańszy surowiec, odchodzi koszt transportu do Polski, 2) nie ma takiej piramidy sprzedaży w której każdy musi zarobić, możesz więc zamówić prezentację u producenta ale specjalizują się w sprzedaży przez internet.
Speedcooka promuje w TV Ewa Wachowicz, inne programy o gotowaniu promują Thermomix... Hmmm, może nie jest dużo gorszy?
Rozumiem... Warto byłoby własnie poznać opinię użytkowniczek jak się sprawdza to cudo. No jeśli chodzi o funkcje to są bardzo podobne tylko własnie ciekawe czy nie jest awaryjny no i jak z jakością wykonania, bo wiesz, skoro został wykonany z jakichś tańszych odpowiedników to żeby nie było tak, że CI pochodzi rok, dwa i coś zacznie pękać czy cuś
Noo, ja ze swojej strony tylko mogę polecić Thermomix bo mamy go już 4 lata, jeszcze nie wymieniane były noże, przerobił już co swoje i nigdy nas nie zawiódł
Mam Thermomix i polecam go całym sercem, spełnia wszystkie moje wymagania. Kuchnię wyposażam tylko w sprzęty, które wiem że są najlepszej jakości, inne rzeczy mam z KitchenAid i Vitamix.
Jakby któraś z was chciała kupic Thermomix i miała jeszcze jakieś pytania, możecie do mnie napisać i podam kontakt do swojej mamy, ona sprzedaje Theromixy i pomoże wam w dokonaniu wyboru.
Naprawdę nikt na tym forum nie posiada Speedcooka?
Cytat
manili
Też sie chętnie dowiem
Odgrzewam temat bo wiem, że jest tu dużo młodych mam i gospodyń i może się zdarzyć, że będą szukały tego typu informacji a trudno o nie od osób, które nie są przedstawicielami tych urządzeń i są bezstronne.
No więc mogę już coś napisać z własnego doświadczenia bo jestem Jego szczęśliwą posiadaczką i nie odpuszczam mu choćby na jeden dzień
A to było tak: zaprosiłam na prezentację przedstawiciela Speedcooka i Thermomixa. Nie zauważyłam większej różnicy prócz tych, że SC kosztował 2,5 tys a TM prawie 2 tys więcej, SC wydał mi się bardziej intuicyjny i prosty w obsłudze a poza tym Pan z Speedcooka pokazał co i jak bez sztuczości namolności (nawet przyznał, że TM to również bardzo dobre urządzenie) a Pani z Thermomixa była niemiłosiernie upierdliwa i na siłę próbowała zdyskredytować konkurencję informacjami wyssanymi z palca (wiem, bo to było pierwsze co przetestowałam).
Urządzenie świetne! Zwłaszcza dla tych, którzy mają mało miejsca w kuchni, mają problemy z gotowaniem lub dopiero kompletują urządzenia niezbędne w kuchni (jak ja- teraz wystarcza mi to jedno). Robię w nim: zupy (nie tylko kremy), ciasta (w tym niesamowite drożdżowe, które kiedyś było dla mnie nieosiągalne), chleb, własne masło, soki, kruszę lód, robię niesamowite drinki i nalewki alkoholowe, robię pasty, sosy i sałatki, gotuję na parze (w jednym czasie można ugotować obiad dla 4 osób składający się z ryżu z carry, łososia na prze i warzyw na parze), miele mięso, kroje warzywa (np. cebulę, która wymagała dotychczas ode mnie wylania wielu łez) itd.- wszystko w jednym. Wielu jego funkcji jeszcze nie wykorzystałam bo mam go za krótko... Ale wiem juz jedno- mogę z czystym sumieniem polecić.
Jeżeli chciałby ktoś namiary na Pana, który mi sprzedał Speedcooka to podam na Priv, wiem, że jeździ po całej Polsce (Speedcook nie ma piramidy sprzedazy jak Thermomix), dlatego ma niewielu przedstawicieli albo oferuje sprzedaż przez internet ale mi osobiście podobała się prezentacja u mnie w domu, trudno byłoby mi kupić tak drogie urządzenie bez wcześniejszego przetestowania...
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-07-23 15:27 przez MaRaViLLa89.
Witaj
proszę podaj namiar na tego Pana, co sprzedaje Speedcooka na maila ****@**** (dla własnego dobra nie podawaj emaili na forum. Administracja)
dzięki serdeczne
i czekam na odpowiedz
pozdrawiam
Asia
Witaj.
Poproszę o namiar w prywatnej wiadomości.
Pozdrawiam.
Cytat
MaRaViLLa89
Naprawdę nikt na tym forum nie posiada Speedcooka?
Cytat
manili
Też sie chętnie dowiem
Odgrzewam temat bo wiem, że jest tu dużo młodych mam i gospodyń i może się zdarzyć, że będą szukały tego typu informacji a trudno o nie od osób, które nie są przedstawicielami tych urządzeń i są bezstronne.
No więc mogę już coś napisać z własnego doświadczenia bo jestem Jego szczęśliwą posiadaczką i nie odpuszczam mu choćby na jeden dzień
A to było tak: zaprosiłam na prezentację przedstawiciela Speedcooka i Thermomixa. Nie zauważyłam większej różnicy prócz tych, że SC kosztował 2,5 tys a TM prawie 2 tys więcej, SC wydał mi się bardziej intuicyjny i prosty w obsłudze a poza tym Pan z Speedcooka pokazał co i jak bez sztuczości namolności (nawet przyznał, że TM to również bardzo dobre urządzenie) a Pani z Thermomixa była niemiłosiernie upierdliwa i na siłę próbowała zdyskredytować konkurencję informacjami wyssanymi z palca (wiem, bo to było pierwsze co przetestowałam).
Urządzenie świetne! Zwłaszcza dla tych, którzy mają mało miejsca w kuchni, mają problemy z gotowaniem lub dopiero kompletują urządzenia niezbędne w kuchni (jak ja- teraz wystarcza mi to jedno). Robię w nim: zupy (nie tylko kremy), ciasta (w tym niesamowite drożdżowe, które kiedyś było dla mnie nieosiągalne), chleb, własne masło, soki, kruszę lód, robię niesamowite drinki i nalewki alkoholowe, robię pasty, sosy i sałatki, gotuję na parze (w jednym czasie można ugotować obiad dla 4 osób składający się z ryżu z carry, łososia na prze i warzyw na parze), miele mięso, kroje warzywa (np. cebulę, która wymagała dotychczas ode mnie wylania wielu łez) itd.- wszystko w jednym. Wielu jego funkcji jeszcze nie wykorzystałam bo mam go za krótko... Ale wiem juz jedno- mogę z czystym sumieniem polecić.
Jeżeli chciałby ktoś namiary na Pana, który mi sprzedał Speedcooka to podam na Priv, wiem, że jeździ po całej Polsce (Speedcook nie ma piramidy sprzedazy jak Thermomix), dlatego ma niewielu przedstawicieli albo oferuje sprzedaż przez internet ale mi osobiście podobała się prezentacja u mnie w domu, trudno byłoby mi kupić tak drogie urządzenie bez wcześniejszego przetestowania...
Widzę, że masz takie same spostrzeżenia jak moja bratowa, która też miała w swoim domu obie prezentacje. Pani z termomiksa nachalna, praktycznie wciskająca produkt na siłę, krytykująca konkurencję. pan z seedcooka po prostu zaprezentował, co miał do pokazania, odpowiedział na wszystkie pytania, wytłumaczył jakie są różnice. A co ją najbardziej zaskoczyło, to przyjechał do niej do Tarnobrzegu aż z Częstochowy, wogóle nie pytał, czy będzie jeszcze ktoś na pokazie, a ta babka z Termomiksa wydzwaniała codziennie, żeby się dowiedzieć ile będzie osób i żeby zaprosić jak najwięcej, bo tylko wtedy opłaca jej się wogóle przyjść. JA niestety na tym pokazie nie byłam, bo mieszkam na Śląsku, ale na wiosnę planuję zrobić pokaz u siebie i na pewno zdecyduję się na speedcooka.
Moja mama ma termomixa, ale jeden z pierwszych modeli, ma już ponad 15 lat i nie ma większości funkcji, które ma ten nowy, ale i tak nie wyobraża sobie kuchni bez niego. Robi na nim zupy, sałatki, ciasta budynie, pizze, chleb, przepyszne bułeczki, mieli szatkuje, gotuje
proszę o informację, jak podać namiar na prywatnego maila, skoro nie mozna podawać na forum prywatnych maili?
Witam!
Jestem zainteresowana kupnem sc, dlatego Pani wypowiedź zainteresowała mnie. Jeżeli może Pani podać namiar na pana zajmującego się sprzedażą tego urządzenia będę wdzięczna.Pozdrawiam -agnieszka
email ****@**** (dla własnego dobra nie podawaj emaili na forum. Administracja)
Witam!
Jestem zainteresowana kupnem sc, dlatego Pani wypowiedź zainteresowała mnie. Jeżeli może Pani podać namiar na pana zajmującego się sprzedażą tego urządzenia będę wdzięczna.Pozdrawiam -agnieszka
email ****@**** (dla własnego dobra nie podawaj emaili na forum. Administracja)
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-11-05 22:37 przez agnieszkas1507.
Do MaRaViLLa89
czy możesz podać namiar na tego Pana, który sprzedaje Speedcooka> z góry dziękuję.
pozdrawiam
Joanna
Słuchajcie w necie jest mnóstwo info na temat speedcooka, tylko trzeba posiedzieć i poczytać. Ja sie tym zainteresowałam jakiś rok temu, dla siostry i sporo czytałam- nawet tych zajadłych dyskusji co jest lepsze- TM czy SC. Zdołałam dwybaleźć dwie różnice. jedna to cena, a druga to taka, że podobno SpeedCook nie ma obrotow wstecznych...Nie mam żadnej z tych maszyn, więc się nie znam, ale podobno chodzi o to, że na przykład jak sie cosgotuje np zupe, to włącza się w tym czasie też np wolne mieszanie ostrzami, żeby sie np nie przypaliło i równomiernie gotowało. Obroty wsteczne jak sie można domyśleć polagaja na tym, że noże obracają się w drugą stronę, czyli tępą stroną w ten sposób mieszając ale nie tnąc na papkę. Natomiast podobno speedcook tej funkcji nie ma. Myślę, że podczas gotowania owszem miesza, ale w tą normalną stronę, czyli ostrzami do przodu...
Musiałybyście pogooglować specyficznie podkątem tych obrotów wstecznych i może znajdziecie ludzi, którzy wypowiadają się na ten konkretny temat od praktycznej strony i z własnych obserwacji- czy ma to duże znaczenie, czy nie.
Poza tym podczas zajadlych dyskusji pomiędzy użytkownikami TM i SC wyraźnie wybrzmiewał argument, że TM jest na rynku od tych 10ciu czy 17stu lat i można stwierdzić, że to jest dobra inwestycja, natomiast SC jest na rynku od ilu- 3 czy 5ciu lat? no i nie znajdziesz nikogo kto by używał SC przez ostatnie 15 lat ,żeby potwierdzić że maszyna jest trwała i naprawdę wytrzymuje tyle lat...
Inna sprawa, że jakiś serwisant z TM sie wypowiadał gdzieś indziej, że nawet teraz nowsze modele TM nie będą już takie trwałe i niezawodne jak te starszej generacji. Biznes i opłacalność sie odzywa... A ja ostatnio oglądałam film na necie "spisek żarówkowy" o planowanym postarzaniu produktów, że produkty są zaprojektowane żeby sie w pewnym momencie popsuć, bo inaczej ich trwałość grozi producentowi bankructwem. Sama jestem na etapie zastanawiania się nad dość drogim blenderem i przeraziło mnie to, co uświadomił mi ten filmik... Co nie znaczy, że twierdze, że TM i SC podziałają tylko 3 czy 5 lat. Niemniej jednak taka mała refleksja
A tutaj pierwsze zbrzegu opinie:
Hej, ja używam speedcooka od paru miesięcy. Jestem z niego bardzo zadowolona, uzyskuje to samo co w Tm.Nie sa to jednak jednakowe maszyny. Speedcook np. jak sie nastawi na dana temperature to zaczyna odliczac czas dopiero po uzyskaniu tej temperatury. Maja te sama pojemnosc misy i tez identyczne grzanie. Mozna sie spotkac z opinia,ze tm grzeje indukcyjnie.Chyba,ze ten nowy,nie wiem. Ale SC jest 2 tys tanszy. Zeby miec porownanie trzeba zobaczyc obie maszyny i wtedy wyciagnac wlasne zdanie. Ja moge w nim zrobic wszystko co zechce i starcza mi na wszystko czego potrzebuje.
hmm ile sc bedzie kosztowal, nie wiem.. Hahah czy w ogole bedzie kosztowal to sie okaze z czasem, choc podejrzewam, ze gdybym miala wymieniac na lepszy model, to ten z pewnoscia oddalabym mamie..
paczka ze sc przyszla i ogolnoe jestem bardzo zadowolona( mialam watpliwosci co do odglosow podczas pracy, ale jak narazie jest wsio ok) zdziwilo mnie tylko, iz narzekaliscie na to, ze tm jest bardzo glosny.. (Podrjrzewam, ze tm glosnoscia pracy jest bardzo zblizony do sc) a moja libra kenwooda chodzila glosniej niz sc..wiec nie wiem skad te narzekania
dokladnie tak jak moj przedmowca napisal- nie powala wygladem, baa nawet jetem w stanie powiedziec ze tm prezentuje sie ladniej od sc, jednak sc jest mniejszych rozmiarow.. moim zdanirm, oby dwie maszyny sa pomocne w kuchni i przydatne A wybor to kwestia gustu Uśmiech aa i co prawda to prawda strona tm lepiej prosperuje Język
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-01-05 10:46 przez ZieAsia.
Thermomix ma obecnie ponad 26 tysięcy przepisów w bazie z całego świata. Olbrzymia baza do czerpania. Połączenia z internetem, gotowe przepisy, tworzenie list zakupów na dany dzien, tydzien etc, tworzene menu a góry na wiele dni - miliony różnych opcji. Dużo elektroniki. Piękny design.
Cytat
MaRaViLLa89
Dowiedziałam się, że różnica w cenie wynika z tego, że 1) jest to produkt produkowany w Polsce a nie w Niemczech jak to jest w przypadku Thermomixa= tańsza siła robocza, tańszy surowiec, odchodzi koszt transportu do Polski, 2) nie ma takiej piramidy sprzedaży w której każdy musi zarobić, możesz więc zamówić prezentację u producenta ale specjalizują się w sprzedaży przez internet.
Speedcooka promuje w TV Ewa Wachowicz, inne programy o gotowaniu promują Thermomix... Hmmm, może nie jest dużo gorszy?
to żaden argument jaki byl pani czy pani przedstawiająca produkt. Oczywiscie to wazne na chwile ale ogolnie trzeba myslec o produkcie.
Thermomix ma rozne opcje, mozliwosci, tysiace przepisow,polaczenia z internetem, ściagnia gotowych przepisow, tworzenie list zakupow, manu. Maasa tego. Na razie ma kuzynka i znajoma. Dopiero sie zaznajamiam ale moze kupie (cena oczywiscie duza ale za tyle opcji, takie zaawanasowanie techniczne, wyglad samego urządzenia i przyjemność korzystania - bezcenna
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2018-02-15 10:30 przez krakowiak67.