gorący temat
35 minut temu
Paintball laserowy - byliście? Gdzie warto jechać?
godzinę temu
Macie dobrego prawnika z Częstochowy?
dzisiaj o 12:22
dzisiaj o 12:15
dzisiaj o 9:45
Młody zielony jęczmień- opinie. Serio odchudza?
16.08 o 17:00
CZYSTEK- opinie, informacje, rodzaje.
23.10 o 14:45
27.01 o 19:01
30.01 o 21:06
6.02 o 8:44
Piperine forte- czy to działa?
5.02 o 7:33
Smażenie - jak z tym jest?
Smażenie - jak z tym jest?
To raczej chodzi o smażenie na dużej ilości tłuszczu
Jak się ma dobra patelnie to można smażyć w ogole bez żadnego tłuszczu, wtedy to wg mnie jest na równi z pieczeniem czy grillowaniem. dlatego warto zainwestowac w lepszy sprzet ;P
A co do smażenia na oliwie hm ktoś tam pisał że się nie nadaje, bo mozna ją tylko spozywac na zimno do sałatek, ja mam kilka oliw smakowych wlasnie do salatek i skrapiania roznych dan ale mam tez specjalną oliwe do smazenia.
Zresztą są tez inne zdrowsze tłuszcze niż zwykły olej
Smażenie - jak z tym jest?
Ogólnie mało osób ma pojęcie o smażeniu i większość smaży w głębokim tłuszczu nie zdając sobie sprawy z tego jakie to niezdrowe. Pamiętam jak na studiach moje współlokatorki jadły codziennie frytki ale żeby zaoszczędzić na oleju to smażyły na jednym oleju przez kilka dni;/
Smażenie - jak z tym jest?
No to na jakim w końcu smażyć? Jakieś rzetelne info?
Smażenie - jak z tym jest?
Możesz smażyć na oleju rzepakowym
Smażenie - jak z tym jest?
Cytat
corkachaosu
No to na jakim w końcu smażyć? Jakieś rzetelne info?
Najlepiej na rzepakowym. Krótko można też na oliwie ale nie takiej z pierwszego tłoczenia. Słonecznikowy w ogóle się nie nadaje.
Smażenie - jak z tym jest?
Czyli słonecznikowy na zimno, tak? Czy wcale?
Smażenie - jak z tym jest?
Cytat
corkachaosu
Czyli słonecznikowy na zimno, tak? Czy wcale?
Na zimno
Smażenie - jak z tym jest?
W poprzednim numerze Women`s health był artykuł o olejach, ich właściwościach, jak się zachowuja podczas temperatury.
Na ciepło:
z pestek winogron, rzepakowy, sezamowy, arachidowy, słonecznikowy, z awokado, sojowy ;
na zimno: z orzechów włoskich, z pestek dyni, z pestek winogron, rzepakowy, sezamowy, arachidowy, słonecznikowy, lniany, z awokado, sojowy.
powinno się również uważać na kwasy omega-6 i omega-3. ich najlepszy do spożywania stosunek to 4:1 kwasów omega6 do omega-3, ale trudno to osiągnąć
Smażenie - jak z tym jest?
tak powiedz to Włochom i Grekom to Cie śmiechem zabija, od zawsze smażą na oliwie i żyją najdłużej. Sama używam w kuchni jedynie oliwy, często tez gotuje na parze ale mąż średnio lubiCytat
ecri16
Na oliwie z oliwek w ogóle nie powinno się smażyć, bo ona przeznaczona jest do spożywania na zimno-w sałatkach, sosach itd. Podgrzana traci swoje właściwości niestety. Lepszy już jest olej np.słonecznikowy,oczywiście w minimalnych ilościach Albo właśnie z patelni grillowej, ja osobiście polecam też grille elektryczne, można przyrządzić pyszne mięso, warzywa itd w ogóle nie używając tłuszczu.
Chociaż ja osobiście uważam,że jak zjesz powiedzmy 2 razy w tygodniu trochę tego podsmażonego kurczaka to nic się nie stanie,a z całą pewnością nie zaprzepaści to diety, tłuszcze też są potrzebne chociażby do prawidłowego wchłaniania witamin.
Smażenie - jak z tym jest?
dlaczgo smazenie jest zle?
chemicznką nie jestem wiec pieknie nie odpowiem ale tłuszcze pod wpływem wysokiej temperatury czyli oleje i oliwa na ktorych sie smaza ulegają jakims tam reakcją i pod wplywem tego tam ulteniania czy czegos tam zwiazki tluszczowe zmieniaja sie w takie szkodliwe (nie wytlumacze tu wiązań no przykro mi nie potrafie). DLATEGO SMAZENIE JEST ZLE.
b.łatwo mozna smazenie zastapic: np. mozna piec w piekarniku, przygotowywac mieso w parowarze.
i jesli chodzi o to ze tłuszcze muszą być: no owszem ale chodzi o takie tłuszcze jak masło do kanapek, oliwa z oliwek do sałetek i naturalne oleje które znajdują się np. w awokado.
tłuszcz ze smażenia jest zawsze złym tłuszczem. oczywiście ze mozna kupic super patelnie i nalewac malo tłuszczu. ale smazy sie zawsze w wysokiej temp. tak wiec te niekorzystne przemiany w tluszczu zawsze beda zachodzic
Cytat
bubuna201
tak powiedz to Włochom i Grekom to Cie śmiechem zabija, od zawsze smażą na oliwie i żyją najdłużej. Sama używam w kuchni jedynie oliwy, często tez gotuje na parze ale mąż średnio lubi
mysle ze nie chodzi tu zbytnio o to na czym smaza. oni maja zupelnie inna diete. jedza duzo ryb, owocow morza itd. a u nas tylko kotlety w panierce, bigos i kiełbasa XD
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-11 16:07 przez mmonie89.
Smażenie - jak z tym jest?
Na słonecznikowym się ie powinno smażyć,na oliwie można,ale takiej nie z pierwszego tłoczenia.Odrobina tłuszczu,zero panierki i można smażyć mięsko(bo to panierka to całe zło,a nie smażenie,jeśli smaży się z umiarem i na odrobince oleju)
Bardzo dobre do smażenia są oleje winogronowy i ryżowy.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-04-25 09:56 przez dootii.
Smażenie - jak z tym jest?
moj trener powiedzial zebym do smazenia uzywala OLEJU RYZOWEGO wiadomo tez nie jakies wielkie ilosci. w smazeniu i diecie chodzi glownie o tluszcz. a nie sam fakt smazenia.
Smażenie - jak z tym jest?
smażenie na oleju kokosowym jest zdrowe i mozna jesc tyle miesa usmazonego ile sie chce
Smażenie - jak z tym jest?
Ja do smażenia zwykle używam olej kokosowy lub [moderacja-reklama], obydwa produkty mają wiele cennych składników i są dużo zdrowsze od oleju. Masło ghee dodaje wspaniały smak smażonym potrawom.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-09-29 14:04 przez moderator.
Smażenie - jak z tym jest?
Wydaje mi się że smażone jedzenie raz w tygodniu nie powinno zaszkodzić. Ważne żeby nie jeść tłustych potraw regularnie, bo to źle wpływa zarówno na żołądek jak i wątrobę.