Obecnie rozmawiamy o:

Buty h/n

dzisiaj o 0:02

etui do telefonu

dzisiaj o 0:00

Gdzie kupić naklejki ?

wczoraj o 23:58

Kozaki za kolano :)

wczoraj o 23:54

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 10:26:07

Nie ma czegoś takiego jak "optaczać". Jest "obtaczać". "Obtoczka" nie istnieje w ogóle.

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 10:28:38

jedyna patelnia na jakiej smaze to grilowana. poza tym wszystkie potrawy gotuje na parze sa smaczniejsze i zdrowsze. po smazonym jedzeniu jest mi ciezko na zoladku

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 10:38:47

Hah..ile osób tyle wersji ;)

A ja myślę,że jak raz na jakiś czas zjesz coś smażonego to nic Tobie się nie stanie. Wszystko w ramach rozsądku.
Moja mama np.mięso robi w piekarniku.

zweryfikowana
Posty: 2.888
Ostrzeżenia: 2/5

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 10:57:48

Cytat
braks85
jedyna patelnia na jakiej smaze to grilowana. poza tym wszystkie potrawy gotuje na parze sa smaczniejsze i zdrowsze. po smazonym jedzeniu jest mi ciezko na zoladku

Mi zazwyczaj też - unikam smażonego jak ognia, ale czasami rano, przed pracą, mam 10 minut na zrobienie obiadu do pracy, bo zaspałam, to to jest najszybsza opcja. Często robię rzeczy na parze, ale to raczej w weekendy, bo mam na to więcej czasu.

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 11:03:56

Według mnie nie można eliminowac tłuszczu w 100% bo efekt jojo po zakonczeniu diety murowany. Nie rezygnować, ale robić to z głową ;)

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 11:09:55

Jak raz w tygodniu zjesz smażonego kurczaka to nic się nie stanie.
A co do oleju to się nie znam, bo ja nie jest smażonych rzeczy (ciężko mi na żołądku)

zweryfikowana
Posty: 2.888
Ostrzeżenia: 2/5

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 11:51:16

Wiecie, ćwiczę do tego sporo, bo 5 razy w tygodniu, więc chyba 2 rtazy w tygodniu kurczak z patelni grillowej na niecałej łyżeczce oleju mi nie zaszkodzi ;)

niezweryfikowana
Posty: 4.611
Ostrzeżenia: 1/5

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 11:53:37

Cytat
ecri16
Na oliwie z oliwek w ogóle nie powinno się smażyć, bo ona przeznaczona jest do spożywania na zimno-w sałatkach, sosach itd. Podgrzana traci swoje właściwości niestety. Lepszy już jest olej np.słonecznikowy,oczywiście w minimalnych ilościach ;) Albo właśnie z patelni grillowej, ja osobiście polecam też grille elektryczne, można przyrządzić pyszne mięso, warzywa itd w ogóle nie używając tłuszczu.
Chociaż ja osobiście uważam,że jak zjesz powiedzmy 2 razy w tygodniu trochę tego podsmażonego kurczaka to nic się nie stanie,a z całą pewnością nie zaprzepaści to diety, tłuszcze też są potrzebne chociażby do prawidłowego wchłaniania witamin.
odwrotnie - na oliwie można smażyć, a na słonecznikowym - zdecydowanie nie

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 11:54:28

Cytat
abotak
Cytat
braks85
jedyna patelnia na jakiej smaze to grilowana. poza tym wszystkie potrawy gotuje na parze sa smaczniejsze i zdrowsze. po smazonym jedzeniu jest mi ciezko na zoladku

Mi zazwyczaj też - unikam smażonego jak ognia, ale czasami rano, przed pracą, mam 10 minut na zrobienie obiadu do pracy, bo zaspałam, to to jest najszybsza opcja. Często robię rzeczy na parze, ale to raczej w weekendy, bo mam na to więcej czasu.
a widzisz ja mam odwrtonie uwiebiam tez gotowac na parze bo szybciej mi sie gotuja:)
jak nie masz czasem czasu to mozeszuzywc mrozonych warzyw wrzucasz do gara gotuja sie i nie musisz sie martwic ze sie przypala bo nie trzeba mieszac. tak samo z miesem pokroic przyprawic wrzucic i gotowe:) i zdrowe:)
pewnie ze tym bardziej ze grilowana a myslalas o piekarniku?



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-09 11:55 przez braks85.

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 12:12:41

1. nie chodzi o sam proces smażenia tylko o tłuszcz który mięso wchłania podczas tego procesu.
2. można smażyć na oliwie o ile nie jest to oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia (taka jest przeznaczona do spożywania na zimno)
3. zdrowo i tanio jest smażyć na oleju RZEPAKOWYM - nazywany jest "oliwą północy" bo ma bardzo dobre proporcje kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych - zbliżone do oliwy. do tego ma wysoką temperaturę dymienia co jest kluczowe w wyborze tłuszczu do smażenia bo wpływa na powstawanie wolnych rodników i innych szkodliwych substancji.
4. pewnie że od czasu do czasu możesz usmażyć kurczaka - ale jest różnica czy będzie to kurczak w panierze wrzucony na patelnie z 2cm warstwą oleju, który wchłonie go jak gąbka, czy delikatnie podsmażysz na łyżce czy dwóch olejów.
5. Smażenie bez tłuszczu na dobrych patelniach, bądź patelniach grilowych jest tak samo dobre jak pieczenie

dziewczyny nie piszcie bzdur jak nie macie o czymś pojęcia. jak chcecie powtarzać bzdury z głupich stron internetowych, nie mając przy tym pojęcia o żywieniu to zostańcie przy tematach hot or not

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 12:18:41

mysle ze tu chodzi bardziej o potrawy ociekajace tluszczem i smazone na glebokim oleju niz takie ktore obsmazamy na malej ilosci tluszczu. ktoras napisala ze oliwa nie nadaje sie do smazenia o tuz nie tylko trzeba dobrac do tego odpowiednia oliwe , ja od jakiegos czasu lubie smazyc na masle klarowanym potrawy maja wtedy inny smaczek :)

zweryfikowana
Posty: 2.888
Ostrzeżenia: 2/5

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 15:51:52

Cytat
miszja
1. nie chodzi o sam proces smażenia tylko o tłuszcz który mięso wchłania podczas tego procesu.
2. można smażyć na oliwie o ile nie jest to oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia (taka jest przeznaczona do spożywania na zimno)
3. zdrowo i tanio jest smażyć na oleju RZEPAKOWYM - nazywany jest "oliwą północy" bo ma bardzo dobre proporcje kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych - zbliżone do oliwy. do tego ma wysoką temperaturę dymienia co jest kluczowe w wyborze tłuszczu do smażenia bo wpływa na powstawanie wolnych rodników i innych szkodliwych substancji.
4. pewnie że od czasu do czasu możesz usmażyć kurczaka - ale jest różnica czy będzie to kurczak w panierze wrzucony na patelnie z 2cm warstwą oleju, który wchłonie go jak gąbka, czy delikatnie podsmażysz na łyżce czy dwóch olejów.
5. Smażenie bez tłuszczu na dobrych patelniach, bądź patelniach grilowych jest tak samo dobre jak pieczenie

dziewczyny nie piszcie bzdur jak nie macie o czymś pojęcia. jak chcecie powtarzać bzdury z głupich stron internetowych, nie mając przy tym pojęcia o żywieniu to zostańcie przy tematach hot or not

Dzięki wielkie za info, bardzo przydatne informacje! Na pewno sie będę do nich stosować :)

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 15:53:15

smażenie owszem, ale nie na oleju ani oliwie z oliwek.
tylko i wyłącznie na maśle klarowanym

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 15:54:57

Cytat
claudyn
Według mnie nie można eliminowac tłuszczu w 100% bo efekt jojo po zakonczeniu diety murowany. Nie rezygnować, ale robić to z głową ;)
Myślę że tu nie chodzi o odchudzanie ale o zdrowe odżywianie. Duża ilośc tłustego jedzenia jest szkodliwa i każdy powinien go unikać...

zweryfikowana
Posty: 10.456
Ostrzeżenia: 1/5

Smażenie - jak z tym jest?

09 sty 2014 - 16:00:09

Nie jem smażonego praktycznie w ogóle [no, zaraz idę zjeść naleśniki :P ], ale jeśli już smażę, to mam świetną patelnię, która nie potrzebuje tłuszczu, oraz patelnię grillową. Ewentualnie tłuszczu daję niewiele.
Dlaczego? A bo tak mi się podoba, nie kręci mnie smażone i już, taka jestem dziwna :P

Co do samego smażenia - poczytajcie sobie o temperaturze dymienia, bo to ma znaczenie kluczowe. Im wyższa temperatura dymienia, tym bardziej dany tłuszcz do smażenia się nadaje.

Cytat
claudyn
Według mnie nie można eliminowac tłuszczu w 100% bo efekt jojo po zakonczeniu diety murowany. Nie rezygnować, ale robić to z głową ;)

Nope.
Tłuszcz to jajko, orzechy, awokado, olej w sałatce, ryba.. serio nie porównywałabym go z przesmażonym tłuszczem, zwłaszcza jak ktoś wali do smażenia tłuszcz, który się do tego nie nadaje.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-09 16:01 przez matra.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Herbalife