Gdzie kupić dobry sprzęt do domowej siłowni?
gorący temat
23 minut temu
godzinę temu
wczoraj o 17:50
wczoraj o 16:26
wczoraj o 13:59
27.01 o 19:01
Piperine forte- czy to działa?
5.02 o 7:33
Młody zielony jęczmień- opinie. Serio odchudza?
16.08 o 17:00
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
6.02 o 8:44
30.01 o 21:06
Smażenie - jak z tym jest?
Smażenie - jak z tym jest?
Cześć kochane!
Może któraś z Was będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, które nurtuje mnie już od pewnego czasu... Od ponad dwóch miesięcy dbam o siebie, swoje zdrowie i figurę. Dużo ćwiczę,staram się jeść zdrowo. Ale męczy mnie pytanie odnośnie... smażenia!
Zawsze słyszy się, że smażenie jest niezdrowe i przeszkadza w odchudzaniu. Że trzeba unikać jak ognia. A ja się zastanawiam - czemu? Czy taki kurczak usmażony na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na patelni grillowej jest zły? Jeśli tak, to czemu?
Proszę, wyjaśnijcie mi to, bo ja już sama nie wiem
Smażenie - jak z tym jest?
Na oliwie z oliwek w ogóle nie powinno się smażyć, bo ona przeznaczona jest do spożywania na zimno-w sałatkach, sosach itd. Podgrzana traci swoje właściwości niestety. Lepszy już jest olej np.słonecznikowy,oczywiście w minimalnych ilościach Albo właśnie z patelni grillowej, ja osobiście polecam też grille elektryczne, można przyrządzić pyszne mięso, warzywa itd w ogóle nie używając tłuszczu.
Chociaż ja osobiście uważam,że jak zjesz powiedzmy 2 razy w tygodniu trochę tego podsmażonego kurczaka to nic się nie stanie,a z całą pewnością nie zaprzepaści to diety, tłuszcze też są potrzebne chociażby do prawidłowego wchłaniania witamin.
Smażenie - jak z tym jest?
A ja mysle, ze na oliwie mozna smazyc, tylko nie doprowadzac do makimum nagrzania, wtedy dopiero robi sie nieco szkodliwa. Kurczaka wysmarowac oliwa i ziołami i na patelnię.
Smażenie - jak z tym jest?
Mam taki spryskiwacz do oliwy/oleju, więc nie leję nigdy łyżki czy dwóch a minimalnie, do natłuszczenia. Jak mam marynatę, to w ogóle nie używam tłuszczu.
Czyli co, lepiej używać na co dzień zwykły olej słonecznikowy do smażenia?
Ogólnie powiem, że tłuszczu spożywam bardzo mało, nie używam np. masła w ogóle (nie jem chleba, więc masło zostało wyeliminowane).
Smażenie - jak z tym jest?
Myślę że to chodzi o smażenie na głębokim tłuszczu Ja 2-3 raz w tygodniu jem coś smażonego ale to np. na łyżeczce oleju - olej wbrew pozorom też jest organizmowi potrzebny. Zresztą zobacz sobie ile oleju wchłania np. taki schabowy i zobaczysz ile to jest w porównaniu do jednej łyżeczki
Smażenie - jak z tym jest?
Cytat
abotak
Mam taki spryskiwacz do oliwy/oleju, więc nie leję nigdy łyżki czy dwóch a minimalnie, do natłuszczenia. Jak mam marynatę, to w ogóle nie używam tłuszczu.
Czyli co, lepiej używać na co dzień zwykły olej słonecznikowy do smażenia?
Ogólnie powiem, że tłuszczu spożywam bardzo mało, nie używam np. masła w ogóle (nie jem chleba, więc masło zostało wyeliminowane).
Słonecznikowy zamień na rzepakowy.
Smażenie - jak z tym jest?
Na rzepakowy, ok
Czyli nie popełniam jakiegoś dietetycznego faux pas?
Smażenie - jak z tym jest?
po pierwsze nalezy smazyc na oleju rzepakowym, nie slonecznikowym. Rzepakowy spala sie w wyzszej temp i nie wydziela substancji szkodliwych dla organizmu. jak juz chcesz smazyc to na rzepakowym i nie moze byc tloczony na zimno
Smażenie - jak z tym jest?
Jeżeli robisz pierś z kurczaka bez panierki tzn.nie optaczasz jej w bułce tartej i jajku to spokojnie możesz zjeść usmażoną pierś z kurczaka w papirusie lub doprawioną po prostu pieprzem i solą
Smażenie - jak z tym jest?
Jem zazwyczaj w kurczaka, nigdy w panierce - albo robię do niego zalewę z ocztu balsamicznego lub jem z warzywami.
Ok, czyli kupię dzisiaj w sklepie olej rzepakowy. Zazwyczaj smażyłam na oliwie z oliwek...
Smażenie - jak z tym jest?
No czyli spokojnie możesz zjeść taką pierś bo najwięcej kalori ma jeśli jest własnie w panierce i jeżeli chcesz dbać o linie to lepiej jej nie optaczać i zjeść własnie bez tej optoczki jeżeli chcesz podeśle ci na priv pare propozycji jakie możesz jeść żeby to było niskokaloryczne
Smażenie - jak z tym jest?
Ty tak serio z tym "optaczaniem" i "optoczką"?
Smażenie - jak z tym jest?
No mnie to nie bawi ani nie zachwyca... No ale, optaczaj sobie dalej.
Smażenie - jak z tym jest?
A czy mnie by to miała bawić ? ;> nie rozumiem o co ci w tym momencie chodzi ;> po prostu odpowiedziałam na pytanie zadane przez szafowiczke to nie rozumiem do czego się przyczepiasz i dlaczego ;]
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-09 10:21 przez mandzit139.