gooooogluj
czerwone mięso, na przykład chuda wołowina czy wątróbka. Znajdziemy je także w mięsie indyka i kurczaka, jajkach oraz tłustych rybach.
Niedobór żelaza często występuje u wegetarian, na szczęście nie tylko mięso może go nam dostarczyć. Wielbicielki bezmięsnej diety (choć nie tylko) powinny zadbać, aby na ich talerzach znalazły się: gotowana fasola czy zielone warzywa, na przykład natka pietruszki, brokuły, brukselka, sałata, fasolka szparagowa. Żelazo chowa się także w pełnoziarnistych produktach zbożowych (płatki, musli, kasze, pełnoziarniste pieczywo), owocach (suszone figi, morele, daktyle), a także orzechach, nasionach sezamu, słonecznika i pestkach dyni.
Pamiętaj, że produkty bogate w żelazo warto łączyć z pokarmami dostarczającymi witaminę C, która to ułatwia jego wchłanianie. Zobacz NAJLEPSZE ŹRÓDŁA WITAMINY C >>
Niektóre produkty mogą także obniżyć przyswajalność pierwiastka. Picie kawy czy herbaty powoduje wypłukiwanie żelaza z organizmu. Podobnie dieta wysokobłonnikowa może przyczynić się do jego niedoborów. Tajemnica tkwi więc w odpowiednim komponowaniu menu.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-11-12 13:59 przez kissmehoney.