gorący temat
dzisiaj o 19:33
dzisiaj o 18:57
dzisiaj o 15:01
Catering - Warszawa i okolice - co polecacie?
dzisiaj o 14:15
Kredyt/chwilówka-pomóżcie proszę
dzisiaj o 14:02
Dobre tabletki na wzmocnienie wlosow i paznokci
7.03 o 10:54
SPIRULINA opinie o cudownej aldze Hit czy Kit?
25.10 o 12:56
Pomocy! Ból zęba - domowe sposoby
16.11 o 13:39
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
domowe sposoby na zapalenie dziąseł
20.06 o 13:50
Jakie domowe sposoby na ból zatok?
7.03 o 10:53
zakwasy
zakwasy
witam. chciałam się od was dowiedzieć jak myślicie skąd się biorą zakwasy? mnie uczyli, że przez kwas mlekowy jednak już kilka lat temu oglądałam o tym w jakimś programie, że ten ból jest spowodowany mikrourazami mięśni. teraz dyskutuję na ten temat z narzeczonym i on uparcie dalej twierdzi, że jest to spowodowane kwasem mlekowym bo tak miał na zajęciach (na studiach...)
zakwasy
Ja też tak miałam na zajęciach, a studiuję pielęgniarstwo, więc temat jest mi bliski. Chodzi o glikolizę beztlenową, w której organizm nie nadąża nad dostarczaniem tlenu do komórek mięsni. W efekcie mieśnie biorą zapasy z glikolizy betlenowej i hydrolizy fosfokreatyny, co prowadzi do mniejszej wydajności mięśni i zakwaszeni, czyli wzrostu pH, czyli zakwasów
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-01-04 18:01 przez madziaopolemtm.
zakwasy
Ponoć nie ma czegoś takiego jak zakwasy tylko DOMS...czyli opóźniona bolesność mm. Kwas mlekowy jest do godziny czzasu po wysiłku likwidowany w jakiś 80 % więc prawdopodobnie jednak te mikrourazy to będą
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-01-04 18:02 przez listeczek22.
zakwasy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opóźniona_bolesność_mięśni może to się przyda
zakwasy
Cytat
madziaopolemtm
Ja też tak miałam na zajęciach, a studiuję pielęgniarstwo, więc temat jest mi bliski. Chodzi o glikolizę beztlenową, w której organizm nie nadąża nad dostarczaniem tlenu do komórek mięsni. W efekcie mieśnie biorą zapasy z glikolizy betlenowej i hydrolizy fosfokreatyny, co prowadzi do mniejszej wydajności mięśni i zakwaszeni, czyli wzrostu pH, czyli zakwasów
właśnie chodzi o to, że to niby nie prawda ;/ , że ten kwas nie ma nic do tego... tylko przez ciążenie samych mięśni wychodzi ten ból rozesłany przez sygnał nerwowy...
zakwasy
Kiedyś się uczyło, że zakwasy powodowane są niedotlenieniem mięśni, przez co powstaje w nich kwas mlekowy, teraz przyjmuje się właśnie te wspomniane przez Ciebie mikrourazy. Jest też hipoteza, że ból powodują nie same urazy, ale właśnie regenerowanie się mięśnia po tych urazach. A jak jest naprawdę, tego nikt nie wie Bo w każdej z tych teorii jest jakaś prawda.
Cytat
madziaopolemtm
Ja też tak miałam na zajęciach, a studiuję pielęgniarstwo, więc temat jest mi bliski. Chodzi o glikolizę beztlenową, w której organizm nie nadąża nad dostarczaniem tlenu do komórek mięsni. W efekcie mieśnie biorą zapasy z glikolizy betlenowej i hydrolizy fosfokreatyny, co prowadzi do mniejszej wydajności mięśni i zakwaszeni, czyli wzrostu pH, czyli zakwasów
Zmieńcie podręczniki albo wykładowcę
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-01-04 18:10 przez D-Rut.
zakwasy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3%C5%BAniona_bolesno%C5%9B%C4%87_mi%C4%99%C5%9Bni
No przecież podała Ci ffff. Wikipedia to nie ambitna encyklopedia naukowa, ale jednak masz jako tako mądrze napisaną najnowszą definicję zakwasów.
zakwasy
mnie uczyli ze kwas mlekowy wydostaje sie z miesni i dlatego one bolą
tez mam zakwasy dzis, bo wczoraj i przedwczoraj sobie dalam w kosc
Cytat
D-Rut
Kiedyś się uczyło, że zakwasy powodowane są niedotlenieniem mięśni, przez co powstaje w nich kwas mlekowy, teraz przyjmuje się właśnie te wspomniane przez Ciebie mikrourazy. Jest też hipoteza, że ból powodują nie same urazy, ale właśnie regenerowanie się mięśnia po tych urazach. A jak jest naprawdę, tego nikt nie wie Bo w każdej z tych teorii jest jakaś prawda.
Cytat
madziaopolemtm
Ja też tak miałam na zajęciach, a studiuję pielęgniarstwo, więc temat jest mi bliski. Chodzi o glikolizę beztlenową, w której organizm nie nadąża nad dostarczaniem tlenu do komórek mięsni. W efekcie mieśnie biorą zapasy z glikolizy betlenowej i hydrolizy fosfokreatyny, co prowadzi do mniejszej wydajności mięśni i zakwaszeni, czyli wzrostu pH, czyli zakwasów
Zmieńcie podręczniki albo wykładowcę
jestem sklonna przytaknac na ta regenracje miesni - gdyz rzeczywiscie miesnie sie renegeruja po wysilku - ponoc miesnie brzucha szybko sie regeneruja a miesnie nóg dluzej... kurcze moja wiedza jest zacofana
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-01-04 18:35 przez lena-222.
zakwasy
Cytat
lena-222
mnie uczyli ze kwas mlekowy wydostaje sie z miesni i dlatego one bolą
D: ? Gdzie Cię tak uczyli? Ja rozumiem, że uczyli, że powstaje w mięśniach ten kwas mlekowy i je zakwasza, ale, że się gdzieś wydostaje, to nie słyszałam.
basia, to niestety nie mam żadnych nowszych książek, musiałaby Ci jakaś licealistka przepisać z książki do biologii najnowszej, jak teraz uczą.