gorący temat
buy 4 mmc mephedrone,fentanyl,cocaine Threema ID:WEHVJJT
wczoraj o 22:06
Buy Ketamine,fentanyl,nembutal Threema ID:WEHVJJT
wczoraj o 22:06
Buy Nembutal,Amphetamine,crystal Meth Threema ID:WEHVJJT
wczoraj o 22:05
Koop fentanyl, nembutal, 4mmc mephedrone Threema-ID:WEHVJJT
wczoraj o 21:09
Dobre tabletki na wzmocnienie wlosow i paznokci
7.03 o 10:54
domowe sposoby na zapalenie dziąseł
20.06 o 13:50
Jakie domowe sposoby na ból zatok?
7.03 o 10:53
Pomocy! Ból zęba - domowe sposoby
16.11 o 13:39
SPIRULINA opinie o cudownej aldze Hit czy Kit?
25.10 o 12:56
22.02 o 13:10
domowe sposoby na oparzenia
znacie jakieś skuteczne domowe sposoby na oparzenia? miałam mały wypadek w kuchni i niestety się lekko poparzyłam- zrobił mi się bąbel i dość mocno boli. Wkładanie ręki do zimnej wody nic nie dało, boli tak samo a nie mam teraz możliwości wyjścia do apteki dlatego prosze was o rade liczę na was!
zimna woda nie działa na ból po oparzeniu,a nawet może go zwiększyc, więc jak juz to zanurz rękę w chłodnej wodzie
gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na lekkie oparzenia jest mleko- trzeba albo moczyć rękę w mleku przez ok 15 minut albo zrobić kompres- zamoczyć gazę w mleku, przyłożyc do oparzonego miejsca
znalazłam też sposób z pastą do zębów- żeby nałożyć na oparzenie, zrobić opatrunek i zostawić na noc,a le jakos bałabym się na ranę dać pastę do zębów.
i koniecznie idź do apteki jak tylko będziesz mogła
Żadnego mleka! ani jaj! to prosty sposób na zainfekowanie poparzenia. Choć może się to wydać barbarzyństwem, ale najlepiej przyłożyć... spirytus. Spirytus parując ochładza miejsce na jakim jest, a to przynosi ulgę w bólu.
Spirytus... moja koleżanka pielęgniarka mówi ze to najgorsze co można zrobić... Właśnie najlepsze jest mleko nawet zsiadłe albo jogurt naturalny Babcia opowiadała mi ze kiedyś sie tak poparzyła na słońcu ( to trochę iny rodzaj oparzenia ale też oparzenie ) i zrobił jej sie jeden wielki bąbel na plecach i była z tym u lekarza i kazała babka zsiadłe mleko przykładać i z tego co mówiła to działało
.
Oparzenie należy osłonić jedynie jałowymi opatrunkami. Nie wolno naklejać plastra ani ciasnego opatrunku, gdyż tamują one dostęp powietrza. Gdy pojawią się pęcherze – nie należy ich nacinać ani przebijać, ponieważ mogą wywołać zakażenie.
Nie należy stosować:
- środków silnie koagulujących, czyli wytwarzających strup, takich jak spirytus lub tanina,
- olejów i maści, utrudniają one oczyszczenie rany oraz określenie stopnia oparzenia,
- różnego rodzaju tłuszczów.
W przypadku:
- poparzenia języka, niemiłe uczucie można zmniejszyć ssąc kostkę lodu,
- poparzenia okolic oczu – przemywać dużą ilością zimnej wody, można zakroplić jakiś olej, np. rycynowy,
- poparzenia rąk i palców należy szybko, ale ostrożnie zdjąć obrączki i pierścionki,
- poparzenia poprzez palące się ubranie, tlące się ubranie natychmiast zrzucić i oblać się zimną wodą (nie odrywać przywartego do ciała materiału – to może pogorszyć stan poparzenia),
- poparzenia słonecznego – pomoże zimny prysznic, można też użyć pianki na poparzenia panthenol, lub domowy sposób – okłady z kwaśnego mleka.
Najlepsze domowy sposoby na wszelakie oparzenia, to przede wszystkim:
- maślanka,jogurt naturalny lub kefir
- okłady z zimnej wody
Poparzen nie należy obkładać np. bandażami, bo wtedy rany dłużej się goją.
Moja znajoma lekarka zawsze mi radziła jak najszybciej zadziałać zimną wodą. Chodzi o to, żeby oparzona skóra oddała wysoką temperaturę (jak mawiał pewien hydraulik w znanym skeczu, "praw fizyki pan nie zmienisz", im prędzej, tym lepiej. Bąbli nie przebijamy, a jeżeli pękną, osuszamy jałową gazą i chronimy przewiewnym opatrunkiem. Jeżeli musimy wykonywać jakieś prace domowe oparzoną ręką, zakładamy rękawiczki. Oparzone miejsce powinno jednak mieć stały dostęp powietrza. Z silnym, głębokim poparzeniem trzeba iść do lekarza.
Ja tez miałam mały wypadek w kuchni, oparzyłam się o palnik, chciałam wytrzeć rozlany sos na kuchence i palnik był gorący bo chwilę wcześniej wodę gotowałam, wiedziałam, że to jest gorące no ale się śpieszyłam i przypadkowo dotknęłam kciukiem ;/ Ja popsikałam to perfumem z alkoholem jedyny pod ręką był jakiś męski- popsikałam, trochę pobolało, poszczypało ale dzisiaj mam tylko małą bliznę i już nic nie boli !
Na szkoleniu BHP słyszałam, że rzeczywiści włożenie oparzonego np. palca na chwilę pod zimną wodę nie pomaga - trzeba go trzymać pod tą wodą przynajmniej 15min. I musi to być bieżąca woda, nie stała np. w misce
Dobre domowe sposoby;
- moczenie w oliwie lub oliwie z oliwek
- zimną smietaną
- startym ziemniakiem surowym
W/w sposoby zaczerpnięte z Ukrainy.
zdrówka życzę.
A u mnie w rodzinnym domu zawsze stosowało się kapustę. Wystarczy wziąć liść kapusty i zrobić sobie z niego okład. Można trochę ten liść zgnieść by było więcej soku
Mi zawsze pomagało.
LINOMAG maść - najlepsza na oparzenia kuchenne, słoneczne, odparzenia.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-04-05 10:40 przez Eduarda.
przekrojone ziemniaki - wyciągają gorączkę,
woda, zima śnieg, najlepiej sobie kupić sprej na oparzenia i mieć zawsze w apteczce pozdrawiam
Ja 2 lata temu oparzyłam się tłuszczem smażąc naleśniki i prysło mi na uda i mam takie delikatne oparzenie czy znacie jakieś domowe sposoby , aby to usunąć ?
zimna woda jest najlepsza i tylko zimna woda taka prawda i co najmniej trzymac w zimnej wodzie przez 10 minut!! i to z medycznego punktu widzenia wam pisze,innymi sposobamami mozna sobie zaszkodzic