Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

depresja-leki

22 gru 2011 - 10:43:51

może któraś z Was wie coś o takiech lekach jak : lorafen, estazolam chodzi mi o jakies skutki uboczne, opinie kogoś, kto je brał nie regułkę z ulotki, bo to mam

depresja-leki

06 lut 2012 - 03:14:28

Ja mialam miansegen,potem seronil a teraz dosc drogi Axyven za 28 tabl 50zl,najpierw chudlam ,teraz tyje i mam apetyt na slodycze,tylko mnie j placze ale nadal mam stany lękowe.Zaczely mnie bolec kosci,stawy moze za dlugo biore leki bo 2 lata

depresja-leki

06 gru 2024 - 22:35:30

Cześć,

mogę podzielić się informacjami i doświadczeniami dotyczącymi tych leków. Zarówno Lorafen (lorazepam), jak i Estazolam to leki z grupy benzodiazepin, ale mają trochę inne przeznaczenia i działanie. Lorafen jest głównie stosowany w leczeniu stanów lękowych i zaburzeń snu związanych ze stresem. Działa uspokajająco i nasennie, wycisza emocje, a przy większych dawkach może działać silnie nasennie. Estazolam jest bardziej specjalizowanym lekiem nasennym – stosowany jest głównie w przypadku trudności z zasypianiem i utrzymaniem snu.

Moje przemyślenia na temat skutków ubocznych, wynikające także z moich doświadczeń osobistych:
Lorafen (brałem przez wiele lat, z długimi przerwami):
– Może powodować senność i zmęczenie następnego dnia.
– Czasem osłabia koncentrację i koordynację ruchową.
– Długotrwałe stosowanie zwiększa ryzyko uzależnienia, a odstawienie po dłuższym czasie może wywołać objawy odstawienia, takie jak lęk, drażliwość czy bezsenność. Wielokrotnie odstawiałem, zmniejszając stopniowo dzienne dawkowanie, biorąc co drugi, trzeci dzień itp - to zależało od sytuacji i moich możliwości...
– Przy krótkim stosowaniu doraźnym (np. przez kilka dni) jest raczej bezpieczny, ale wiele zależy od indywidualnej reakcji organizmu.

Estazolam (brałem doraźnie):
– Typowe skutki uboczne to ospałość, zawroty głowy i "kac nasenny" – uczucie zmęczenia po przebudzeniu, jeśli lek przyjęty był późno w nocy.
– Podobnie jak Lorafen, w dłuższym okresie stosowania może prowadzić do uzależnienia i tolerancji.
– Estazolam częściej powoduje zaburzenia koordynacji, zwłaszcza u osób starszych.

Moja opinia:
Jeśli masz przepisany któryś z tych leków, pamiętaj, że oba są skuteczne, ale powinny być stosowane wyłącznie krótkotrwale i pod nadzorem lekarza. Lorafen jest bardziej uniwersalny (działa także przeciwlękowo), podczas gdy Estazolam jest typowym lekiem nasennym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Lorafenie i podobnych lekach, polecam artykuł, który wyjaśnia działanie benzodiazepin, ich skutki uboczne i potencjalne ryzyko: https://zdrowepasje.pl/zdrowie/leki/lorafen-i-inne-benzodiazepiny-rodzaje-dzialanie-i-roznice

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie podzielę się tym, co wiem!

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Wigila- emocje :(