Cześć,
mogę podzielić się informacjami i doświadczeniami dotyczącymi tych leków. Zarówno Lorafen (lorazepam), jak i Estazolam to leki z grupy benzodiazepin, ale mają trochę inne przeznaczenia i działanie. Lorafen jest głównie stosowany w leczeniu stanów lękowych i zaburzeń snu związanych ze stresem. Działa uspokajająco i nasennie, wycisza emocje, a przy większych dawkach może działać silnie nasennie. Estazolam jest bardziej specjalizowanym lekiem nasennym – stosowany jest głównie w przypadku trudności z zasypianiem i utrzymaniem snu.
Moje przemyślenia na temat skutków ubocznych, wynikające także z moich doświadczeń osobistych:
Lorafen (brałem przez wiele lat, z długimi przerwami):
– Może powodować senność i zmęczenie następnego dnia.
– Czasem osłabia koncentrację i koordynację ruchową.
– Długotrwałe stosowanie zwiększa ryzyko uzależnienia, a odstawienie po dłuższym czasie może wywołać objawy odstawienia, takie jak lęk, drażliwość czy bezsenność. Wielokrotnie odstawiałem, zmniejszając stopniowo dzienne dawkowanie, biorąc co drugi, trzeci dzień itp - to zależało od sytuacji i moich możliwości...
– Przy krótkim stosowaniu doraźnym (np. przez kilka dni) jest raczej bezpieczny, ale wiele zależy od indywidualnej reakcji organizmu.
Estazolam (brałem doraźnie):
– Typowe skutki uboczne to ospałość, zawroty głowy i "kac nasenny" – uczucie zmęczenia po przebudzeniu, jeśli lek przyjęty był późno w nocy.
– Podobnie jak Lorafen, w dłuższym okresie stosowania może prowadzić do uzależnienia i tolerancji.
– Estazolam częściej powoduje zaburzenia koordynacji, zwłaszcza u osób starszych.
Moja opinia:
Jeśli masz przepisany któryś z tych leków, pamiętaj, że oba są skuteczne, ale powinny być stosowane wyłącznie krótkotrwale i pod nadzorem lekarza. Lorafen jest bardziej uniwersalny (działa także przeciwlękowo), podczas gdy Estazolam jest typowym lekiem nasennym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Lorafenie i podobnych lekach, polecam artykuł, który wyjaśnia działanie benzodiazepin, ich skutki uboczne i potencjalne ryzyko: https://zdrowepasje.pl/zdrowie/leki/lorafen-i-inne-benzodiazepiny-rodzaje-dzialanie-i-roznice
Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie podzielę się tym, co wiem!