Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Kwasy samemu w domu kto robi

10 paź 2013 - 12:08:17

Głównie chodzi mi o kwas migdałowy ale chetnie też poczytam wypowiedzi osób które robią sobie inne kwasy w domu. Otóż zamówiłam z maziedł kwas migdałowy. No i teraz kwestia zrobienia odpowiednego roztworu. Zastaawiam się jaki będzie odpowiedni dodam że pona miesiąc temu miałam robiony u kosmetyczki kwas migdałowy 40% i szczerze nawet troszke się nie łuszczyłam . Tak myśle żeby jak na razie w domu samej zrobić sobie kwas około 30% , znalazłam przepisy na zrobienie każdego roztworu ale niestety podane jest w gramach tutaj podaje przepisy: Przepisy wg ZSK:
Roztwór 5% - 10 g kwasu migdałowego + 190 g wody
Roztwór 10% - 10 g kwasu migdałowego + 90 g wody
Roztwór 15% - 10 g kwasu migdałowego + 56 g wody
Roztwór 20% - 10 g kwasu migdałowego + 40 g wody (z etanolem)
Roztwór 30% - 10 g kwasu migdałowego + 23 g wody (z etanolem)
Roztwór 40% - 10 g kwasu migdałowego + 15 g wody (z etanolem
) . Niestety nie znam się na tym , nie mam miarki w domu na gramy tylko ml, może ktoś mi pomoc kto robi w domu ile czego dokładnie dodaje, i i ile ego etanolu. Czy możemy zrobić mniejszą ilość kwasy, mniej kwasu i wody? I co dokładnie po zakonczeniu zabiegu?? prosze o pomoc. Lub do osób które robią sobie toniki z kwasem;)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-10-10 12:13 przez rosonetka1.

10 paź 2013 - 12:24:59

Też kiedyś się czaiłam na tego typu kwasy, ale w końcu nigdy nie kupiłam. Pytanie - z jakiego powodu chcesz stosować kwasy? Ja ze względu na zaskórniki. Stosuję atrederm, bez bawienia się w proporcje, kupuję gotowy, działający jak ta lala produkt - cera łuszczy się już przy wersji 0,025%. Jedyne co, to potrzeba receptę od dermatologa chyba że znasz aptekę gdzie sprzedadzą spod lady.
Ale co kto lubi, ja osobiście jestem zadowolona, że nie skusiłam się na kwas migdałowy, jednak jak już mówiłam ja mam konkretny problem z cerą i nie jestem pewna czy każdy, wedle kaprysu, może zastosować atrederm.

10 paź 2013 - 12:28:43

Ja kochana mam pełno sinych i czerwonych śladów po krostach, do tego lekki trądzik głównie zaskórniki, a wyskoczy mi cos od czasu do czasu. I cere zniszczoną preparatami na trądzik. Ktoś pomoze w proporcjach:)?? albo w zrobieniu toniku, myśle również o dokupieniu kwasu hiauronowego:)

10 paź 2013 - 12:30:18

a już myślałam, że lsd... ;P

10 paź 2013 - 12:31:46

nie;D ktoś pomoze;)??

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

jantar do włosów