Obecnie rozmawiamy o:

komoda

16.04 o 8:17

sklep z narożnikami

16.04 o 8:16

wygodna sofa

16.04 o 8:14

Oświetlenie w salonie

15.04 o 18:47

JAKI WYBRAC ŻYRANDOL

15.04 o 18:45

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:20:12

Ja bym się zgodziła jeśli zarobiłabym tyle ile w innej pracy. Przynajmniej będziesz dłużej ze swoją córeczką, jeśli nie macie nikogo do pomocy musiałabyś płacić opiekunce czy za żłobek kiedy Ty z mężem bylibyście w pracy.

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:26:18

Jest tez tak,ze nie kazdy maluszek lubi sie mamusia dzielic,nawet bobas 8miesieczny potrafi pokazac zazdrosc np,ja np taka robote bym wziela,bo nie raz dawalam rady z 4 dzieci(2,3,4 i 5 latka)zalezy od organizacji i Twoich sil,a za wyzywienie dodaj 100(tak licza w przedszkolu posilki)

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:32:57

Cytat
malinowa17
Cytat
dynka0
Dlaczego nie,dzieci mogą się razem bawić...
no na pewno polroczne z 3 miesiecznym beda sie razem bawic haha

w 2014 roku dzieci będą miały więcej niz piszesz.........

Autorko ja bym wolała iść do normalnej pracy;/

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:37:48

Cytat
klauudens
Ale ma pilnować od stycznia 2014, ludzie! Czyli jej dziecko będzie miało 11 miesięcy, a ten chłopczyk 14, czyli już znośnie. Jak dla mnie to świetny pomysł, a i dla dzieci lepiej, są rówieśnikami więc będą się razem rozwijać;)

Naprawdę nie wiem: śmiać się, czy płakać jak czytam te wszystkie komentarze.
Zastanawiam się też komu tak naprawdę powierzmy dzieci szukając opiekunki dla niego i kogo jako te opiekunki zatrudniamy.
No ale... jaka płaca, taka praca.

1/ Dzieci 11 i 14 miesięcy to dzieci wymagające najwięcej uwagi bo zaczynają chodzić i poznawać świat. Są bardzo ruchliwe i ciekawskie - oczy trzeba mieć wokół głowy. Pomijam fakt, że mimo opieki nad swoim dzieckiem bierzesz jeszcze pełną odpowiedzialność za cudze dziecko.

2/ Trzeba wziąć pod uwagę, że dzieci są różne i mają różne potrzeby: o różnych porach jedzą, śpią i co inne może je w danej chwili interesować.

3/ Spacery/przebywanie na powietrzu (bo takie muszą być) - dwoje dzieci dasz do 2-ch wózków i co dalej ?.. Czy może weźmiesz je: jedno za jedną rękę , drugie za druga rękę , tyle że może braknąć Ci trzeciej gdy któreś Ci się nagle wyrwie. A co zrobisz jak jedno z nich prędzej Ci się zmęczy - weźmiesz je na "barana" ?
Zimą - zanim jedno ubierzesz drugie już Ci się spoci

4/ Po 8h pracy będziesz już tak zmęczona i zajechana, że zapomnisz jak się nazywasz, a trzeba będzie jeszcze mieszkanie po nich uprzątnąć, zrobić zakupy na dzień następny, toaleta wieczorna dziecka (na swoją już czasu i sił Ci braknie).

5/ A co jak jedno z nich zachoruje?... Płacąc opiekunce każda liczy na to, że nie będzie musiała brać L4 przy każdym bólu brzuszka, biegunce czy podwyższonej temperaturze.

6/ Odpowiedzialność za cudze dziecko zmniejszy Twoją czujność nad własnym.

7/ I to wszystko za 1300 zł (to najwyższa z proponowanych tu stawek). O ZGROZO !.. w tym jeszcze Twoje wyżywienie i może jeszcze pieluchy dołóż do tego bo przecież bierzesz AŻŻŻŻŻŻŻŻŻ 1300 zł.

Ja rozumiem, że matki bliźniaczek, nawet trojaczków dają sobie radę - dają bo muszą, innego wyjścia nie mają - często z resztą z pomocą najbliższych.
Ty chcesz sobie za namową większości forum zafundować to sobie sama i za jedyne 1300 zł.
Szczęść Ci Boże ;)

Przy starszych dzieciach 2/3/4-latkach układ taki zdałby z pewnością egzamin, lecz nie przy maluszkach zaczynających chodzić.

Zmieniany 6 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-05-04 23:50 przez pola55.

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:42:21

mojim zdaniem dasz rade a jak nawet to nic ci nie zaszkodzi sprubować przecież jak zobaczysz że nie dajesz sobie rady to nikt cię nie zmusi do tego żebyś siedziała z jej dzieckiem

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:48:57

dobry pomysl tylko zalezy za ile...

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 1/5

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:50:12

u mnie na studiach wiele dziewczyn będących matkami wychowując swoje dziecko,i zgadzają się na opiekę nawet nad trójką, tylko że te dzieci mają przynajmniej roczek, a tutaj sama nie wiem..

dostałam taką propozycję

04 maj 2013 - 23:54:14

Zajęcie się swoim dzieckiem nie jest aż tak kłopotliwe, dziecko do opieki będzie wtedy miało roczek a to już całkiem okej wiek, opiekowałam się 2 obcych sobie dzieciaczków 1,5r. i 0,5 i dawałam radę więc jako mama napewno sobie poradzisz :) Dostawałam za 2 dzieci 8zł/h w Krakowie.

dostałam taką propozycję

05 maj 2013 - 00:07:08

szczerze Ci powiem, ze ja na Twoim miejscu przyjęłabym tą pracę :) mysle, ze dasz sobie radę :)

dostałam taką propozycję

05 maj 2013 - 00:12:12

Cytat
garderobisko
Zajęcie się swoim dzieckiem nie jest aż tak kłopotliwe, dziecko do opieki będzie wtedy miało roczek a to już całkiem okej wiek, opiekowałam się 2 obcych sobie dzieciaczków 1,5r. i 0,5 i dawałam radę więc jako mama napewno sobie poradzisz :) Dostawałam za 2 dzieci 8zł/h w Krakowie.

Następna bohaterka - szłaś na 8/9h do domu matki dzieci (wysprzątanego i z pełna lodówką) i tylko je pilnowałaś i dbałaś by były najedzone i zadowolone.... potem zamykałaś za sobą drzwi i już o nich nie myślałaś - czas miałaś dla tylko dla siebie.
Autorka wątku ma wziąć na siebie opiekę nad własnym i cudzym dzieckiem, wyżywienie ich, prowadzenie domu, ew. zzkupy i spacery - to chyba jest różnica być z dziećmi 8h a 24h?

Proponuję tak: jeśli się zgodzi (pomijam fakt za ile) to na początek niech umówi się z matką dziecka, że po 5/6 dniach opieki nad tą 2-ką, tamta przejmie na nimi opiekę w weekendy.
Pierwsza odpocznie i zregeneruje siły, a druga doceni wysiłek jaki ta pierwsza wkłada w opiekę nad 2-ką dzieci przez cały tydzień.
Zrobi to dobrze matce i opiekunce.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-05-05 00:14 przez pola55.

dostałam taką propozycję

08 sie 2013 - 22:43:57

Autorki jaka podjełas decyzje ??

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Niezdrowa konkurencja.Co robic?