gorący temat
28 minut temu
Gdzie w Krakowie wykonują okulary progresywne
godzinę temu
godzinę temu
wczoraj o 14:49
Szukam firmy budowlanej do realizacji domku działkowego
wczoraj o 14:31
Piperine forte- czy to działa?
5.02 o 7:33
23.02 o 12:52
22.11 o 7:02
1.06 o 21:06
Perspi block. Opinie o lekach na pocenie! Help!
12.02 o 11:57
14.01 o 21:11
praca po kursach bez doświadczenia
Hej dziewczyny, chciałam poznac Waszą opinię bądź doświadczenia, na temat pracy po kursach, czy kursy albo szkolenia zwiększają szansę na zatrudnienie, ale niestety bez doświadczenia zawodowego?
Cytat
katia1984
Hej dziewczyny, chciałam poznac Waszą opinię bądź doświadczenia, na temat pracy po kursach, czy kursy albo szkolenia zwiększają szansę na zatrudnienie, ale niestety bez doświadczenia zawodowego?
Tak ogólnie nie da się powiedzieć ale zawsze warto jakiś kurs zrobić jeśli się szuka konkretnej pracy do której są potrzebne kwalifikacje.
mozna zawsze spróbować, pierwsza klientke juz masz.
pracodwacy nie interesuja kursy i szkolenia tylko DOŚWIADCZENIE.
chyba ze masz doswiadczenie i robisz sobie pozniej kursy to tak :-p
Ja spotkalam sie nawet z taka opinia pracodwacy ktory przeczytal CV i dziewczyna nie miala doswiadczenia za ti ukonczoe 20 kursow to stwierdzil ze ona nie wie czego chce w zyciu i nie wie co chce tak wlasciwie robic....hmm nie zgodzial sie z tym bo jak sie nie ma pracy to kazdy idzie na kurs zby nie siedziec bezczynnie a ze po kursie dalej pracy nie ma to robi sie nastepny :-p
Myślę, że mogą pomóc i być dodatkowym atutem w Twojej CV, ale nie są gwarantem, że od razu dostaniesz wymażoną pracę!
Ja robię aktualnie kurs kelnerski i nie powiem, bo jak pytałam o pracę, to nie było żadnego problemu, jest certyfikat to nie ma chyba problemu. Pytałam o prace tylko właśnie sprawdzając czy zrobiony kurs coś daje, otrzymałam same pozytywy, co też mam dopiero 17 lat, myślę, że warto zrobić jakikolwiek kurs :-) Jeśli ja ukończę z pozytywnym wynikiem, raczej zastanawiać się nad pracą nie będę, kaska zawsze się przyda ^^
Ale chyba nieletnią nie zatrudnią do baru z alkoholem?Cytat
kas0311
Ja robię aktualnie kurs kelnerski i nie powiem, bo jak pytałam o pracę, to nie było żadnego problemu, jest certyfikat to nie ma chyba problemu. Pytałam o prace tylko właśnie sprawdzając czy zrobiony kurs coś daje, otrzymałam same pozytywy, co też mam dopiero 17 lat, myślę, że warto zrobić jakikolwiek kurs :-) Jeśli ja ukończę z pozytywnym wynikiem, raczej zastanawiać się nad pracą nie będę, kaska zawsze się przyda ^^
Myślę, że to zależy od tego jaki kurs zrobiłaś tzn. w jakiej dziedzinie. Np. ja jestem teraz na rocznym studium biomasażu. Nie było mnie stać na studia wiec poszłam na studium. Po nim otrzymam tylko dyplom. Więc szkołe traktuje jako kurs mimo, że nauki mam wiecej niz moje koleżanki na studiach. I teraz jestem pewna, że gdybym po tej szkole chciała iść masować to nikt by mnie nie przyjął. Więc wiem, że będę musiała dalej sie uczyc w tym kierunku. Ale kiedyś zrobiłam kurs na "asystentkę dyrektora" czyli po prostu sekretarkę. Zrobiłam go zaraz po LO. I teraz [chociaż jeszcze nigdy nigdzie nie pracowałam] dostałam staż w agencji modernizacji rolnictwa jako pracownik biurowy. Tak więc miesięczny kurs sie przydał. Ja w ogóle jestem zdania, że życie potrafi płatać figle i wszystko może się kiedyś przydać. Dlatego warto robic kursy bo to naprawde może kiedyś pomóc w pracy.
no zalezy jeszcze w jakiej pracy, ale czesto pytaja, np. czy pracowala Pani juz na tym stanowisku? I o wiele przychylniej patrza, ajk powiesz ze chociaz kurs masz.
Cytat
kromka07
pracodwacy nie interesuja kursy i szkolenia tylko DOŚWIADCZENIE.
chyba ze masz doswiadczenie i robisz sobie pozniej kursy to tak :-p
Ja spotkalam sie nawet z taka opinia pracodwacy ktory przeczytal CV i dziewczyna nie miala doswiadczenia za ti ukonczoe 20 kursow to stwierdzil ze ona nie wie czego chce w zyciu i nie wie co chce tak wlasciwie robic....hmm nie zgodzial sie z tym bo jak sie nie ma pracy to kazdy idzie na kurs zby nie siedziec bezczynnie a ze po kursie dalej pracy nie ma to robi sie nastepny :-p
Ponieważ takie powinno pisać się pod kątem danego stanowiska pracy, a nie tylko, żeby było jak najwięcej linijek jeżeli ktoś ubiega się o pracę dajmy na to jako pielęgniarka nie koniecznie powinien chwalić się kursem fryzjerstwa czy stylizacji paznokci..
Cytat
intuition
Ponieważ takie powinno pisać się pod kątem danego stanowiska pracy, a nie tylko, żeby było jak najwięcej linijek jeżeli ktoś ubiega się o pracę dajmy na to jako pielęgniarka nie koniecznie powinien chwalić się kursem fryzjerstwa czy stylizacji paznokci..
Dokładnie. To tak jakby mechanik samochodowy napisał, że skończył kurs na kucharza i sprzątaczkę. Wiadomo kursy sa potrzebne, ale trzeba tez je umiejętnie wpisać w cv
Zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami. Najlepiej zrobić sobie różne kursy ale będące o pokrewnej tematyce i związane z przyszłym zawodem który chcemy wykonywać. Oczywiście bez doświadczenia będzie trochę trudno dlatego też trzeba wybrać w dobrym miejscu praktyki podczas robienia sobie takiego szkoelnia. Ja ostatnio czytałam o szkoleniu lingeristów na permanentny.com, co mnie bardzo zaciekawiło. Według mnie wydaje się to być dobry sposób dla kosmetyczek, żeby rozwinąć swoje kwalifikacje i wzbogacić ofertę salonu o makijaż permanentny.
wszystko zależy od kursów jakie kończysz, ogólnie żaden kurs Ci nie zaszkodzi, także warto je zrobić, a jeżeli chcesz przy okazji oszczędzić czas to możesz skorzystać z e-learningu, czyli zrobić sobie kurs przez Internet, np. na mediakursy.pl gdzie jest ponad 6 000 różnych szkoleń, w przyszłości takie przygotowanie może zacząć procentować
Wszystko zależy od zawodu. W niektórych doświadczenie jest wymagane (i niestety wykorzystują ludzi na stażach itd), a są takie w których liczą się umiejętności, nawiązywanie kontaktów z ludźmi..
Moja droga doświadczenie jest bardzo istotne, żeby nie powiedzieć, że najważniejsze ale żeby je zdobyć musisz popisać się również jakąś wiedzą teoretyczną. Oczywiście, że kursy i szkolenia dają bardzo dużo. Zależy też w jakiej branży ale np jak chcesz zostać fryzjerką, wizażystką itp to jak najbardziej jakieś szkolenie musisz mieć ukończone. Np tutaj mają fajne szkolenia: http://www.dobrestudium.pl Ważne jest żebyś dostała po ukończeniu kursu jakiś certyfikat potwierdzający Twoje umiejętności. Wtedy dołączasz go do CV i myślę, że na pewno łatwiej o znalezienie pracy