Obecnie rozmawiamy o:

Co po ZAWODÓWCE?

wczoraj o 14:36

blog, instagram, fbl

przedwczoraj o 22:47

Jakie dodatki?

przedwczoraj o 21:17

Dieta zupna?

przedwczoraj o 21:16

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

niezweryfikowana
Posty: 80
Ostrzeżenia: 4/5

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 10:46:46

Jakie macie blaty w kuchni? Wymieniam moją 20-letnią zabudowę kuchenną i zastanawiam się właśnie nad blatami. Lepsze jest drewno czy kamień?

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 10:50:43

ja mam takie czarno-szare blaty i jestem bardzo zadowolona



zweryfikowana
Moderator szaf
Posty: 13.988

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 10:50:43

ja bym chciała kamienny, ale na razie lipa

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 10:51:36

ja mam lite drewno :) jest piękne, ale mimo dbania i olejowania jednak trzeba bardziej uważać niż przy najzwyklejszym blacie :) jednak jest takie piękne, że jestem bardzo zadowolona :D do kompletu mam duży stół i 4 krzesła i szeroki parapet :)

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 10:55:13

ja będę instalowała na dniach z naturalnego kamienia - granitu
dużo czytałam na ten temat i ten rodzaj blatu wypadł najkorzystniej :)

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 10:57:05

marmur

Jaki blat do kuchni?

29 paź 2013 - 23:01:03

Ja będę miała HANEX- jest to materiał, który ma właściwości minerału i żywicy akrylowej. Jest bardzo trwały i z tego co czytałam bardzo łatwy w utrzymaniu czystości.

niezweryfikowana
Posty: 80
Ostrzeżenia: 4/5

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 22:35:42

No dobra reasumując: marmur i granit - czy one się różnią czymś prócz wyglądu? Dlaczego kamień a nie drewno? A ten HANEX? To jest tworzywo sztuczne?

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 22:40:19

Kamień pomimo swojej ogromnej odporności “pracuje” ze swoim otoczeniem. Nastawiony na długi kontakt z jakąś substancją może ją absorbować, z czasem przejmując jej właściwości – czyli np mogą powstać plamy, bądź można zaobserwować delikatną zmianę koloru (ściemnienie). Marmur będąc kamieniem bardziej miękkim niż granit jest w większym stopniu narażony na tego typu zmiany. Znajduje co prawda szerokie zastosowanie w płytkach na posadzki, w łazienkach, także kuchniach, przy czym należy jednak pamiętać, że wymaga więcej uwagi i pielęgnacji, gdyż zaniedbany szybciej niż granit może nabrać plam. Dlatego o ile w miejscach nie narażonych na intensywne działanie warunków atmosferycznych lub środki chemiczne jest jak najbardziej na miejscu, o tyle w miejscach w których takie warunki występują nie polecamy stosować marmuru. Przykładem są tutaj blaty kuchenne, które zazwyczaj intensywnie używane, często mają kontakt z różnymi chemikaliami, olejami itp. Podobnie – przy wyrobie nagrobków nie używa się marmuru.

Pielęgnacja i czyszczenie marmuru wymaga stosowania specjalnych środków, których nie można wybierać dowolnie z uwagi na zawarte w nich substancje.

Granit – będący najtrwalszym z kamieni wymaga mniej pracy niż marmur. Mniej, co nie znaczy wcale. Podobnie jak marmur (i każda inna substancja na ziemi) “pracuje”, wskutek czego przy znacznym zaniedbaniu może utracić swoje właściwości. Wyroby granitowe można bez problemów czyścić większością środków na rynku, chodź i tu lepiej stosować specjalnie przeznaczone do tego preparaty.
Zdecydowanie lepszym materiałem jest granit, ponieważ jest bardziej wytrzymały, odporny na działanie chemikaliów oraz wysokie temperatury panujące przy kuchni.

Marmur jest podatny na zadrapania oraz działanie kwasów występujących np. w occie, ketchupie, itp. Działanie wielu chemikaliów może również osłabić połysk kamienia. Granit jest z kolei uważany za niemal najtwarszy istniejący kamień: nie ulega działaniu kwasów, jest odporny na zadrapania narzędziami kuchennymi oraz typowe dla kuchni wysokie temperatury.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-10-30 22:42 przez verona86.

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 22:42:55

kamień w kuchni jest ciężko utrzymać min marmur nie nadaje się do kuchni, ponieważ rysuje się i wchłania tłuszcz czy sok z cytryny zostawia białe plamy

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 22:47:03

a wiec wypowiem sie, pracuje w firmie meblarskiej. pracuje w biurze wiec mam do czynienia z blatami. nigdy dziewczyny nie decydujcie sie na blaty z kamienia. one faktycznie z kamieniem maja malo wspolnego. ,,kamien,, to zaledwie 8 mm a reszta to podbitka z plyty wiorowej, czyli na wierzchu jest ten kamien, po bokach i od spodu a w srodku macie zwykla plyte wiorowa w zaleznosci jak gruby chcecie blat. placicie za reczna robote, bo ktos musi te plastry blatu skleic i oszlifowac. koszt najtanszego blatu glebokiego na 60cm to ok za 1mb -600zł
plusem tego blatu jest to ze sie nie rysuje, mozna po nim kroic nozem i tylko tyle.
na twoim miejscu wybralabym zwykle standardowe blaty dostepne w roznych kolorach,czyli laminowane płyty wiorowe.

Cytat
verona86
Kamień pomimo swojej ogromnej odporności “pracuje” ze swoim otoczeniem. Nastawiony na długi kontakt z jakąś substancją może ją absorbować, z czasem przejmując jej właściwości – czyli np mogą powstać plamy, bądź można zaobserwować delikatną zmianę koloru (ściemnienie). Marmur będąc kamieniem bardziej miękkim niż granit jest w większym stopniu narażony na tego typu zmiany. Znajduje co prawda szerokie zastosowanie w płytkach na posadzki, w łazienkach, także kuchniach, przy czym należy jednak pamiętać, że wymaga więcej uwagi i pielęgnacji, gdyż zaniedbany szybciej niż granit może nabrać plam. Dlatego o ile w miejscach nie narażonych na intensywne działanie warunków atmosferycznych lub środki chemiczne jest jak najbardziej na miejscu, o tyle w miejscach w których takie warunki występują nie polecamy stosować marmuru. Przykładem są tutaj blaty kuchenne, które zazwyczaj intensywnie używane, często mają kontakt z różnymi chemikaliami, olejami itp. Podobnie – przy wyrobie nagrobków nie używa się marmuru.

Pielęgnacja i czyszczenie marmuru wymaga stosowania specjalnych środków, których nie można wybierać dowolnie z uwagi na zawarte w nich substancje.

Granit – będący najtrwalszym z kamieni wymaga mniej pracy niż marmur. Mniej, co nie znaczy wcale. Podobnie jak marmur (i każda inna substancja na ziemi) “pracuje”, wskutek czego przy znacznym zaniedbaniu może utracić swoje właściwości. Wyroby granitowe można bez problemów czyścić większością środków na rynku, chodź i tu lepiej stosować specjalnie przeznaczone do tego preparaty.
Zdecydowanie lepszym materiałem jest granit, ponieważ jest bardziej wytrzymały, odporny na działanie chemikaliów oraz wysokie temperatury panujące przy kuchni.

Marmur jest podatny na zadrapania oraz działanie kwasów występujących np. w occie, ketchupie, itp. Działanie wielu chemikaliów może również osłabić połysk kamienia. Granit jest z kolei uważany za niemal najtwarszy istniejący kamień: nie ulega działaniu kwasów, jest odporny na zadrapania narzędziami kuchennymi oraz typowe dla kuchni wysokie temperatury.

ok fajnie wszystko opisalas, zalety i wlasciwosci. ale jesli blat ,,z kamienia,, jest grubszy niz 2 cm to on nie jst caly z kamienia, poniewaz byloby to zbyt duze przeciazenie dla szafek i oczwiscie dla samego transportu i montazu



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-10-30 22:50 przez Motylica22.

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 22:48:54

mi się podobają nowoczesne kuchnie z drewnianym blatem. teraz mam laminat, który jest do D. Ale w nowym domu będę miała drewniany blat ;) chyba że jeszcze milion razy zmienię zdanie ;) ale na dziś wybieram drewno ;)


Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 22:54:45

a co do blatu z drewna to nie mam uwag

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 23:06:37

Cytat
Motylica22
a wiec wypowiem sie, pracuje w firmie meblarskiej. pracuje w biurze wiec mam do czynienia z blatami. nigdy dziewczyny nie decydujcie sie na blaty z kamienia. one faktycznie z kamieniem maja malo wspolnego. ,,kamien,, to zaledwie 8 mm a reszta to podbitka z plyty wiorowej, czyli na wierzchu jest ten kamien, po bokach i od spodu a w srodku macie zwykla plyte wiorowa w zaleznosci jak gruby chcecie blat. placicie za reczna robote, bo ktos musi te plastry blatu skleic i oszlifowac. koszt najtanszego blatu glebokiego na 60cm to ok za 1mb -600zł
plusem tego blatu jest to ze sie nie rysuje, mozna po nim kroic nozem i tylko tyle.
na twoim miejscu wybralabym zwykle standardowe blaty dostepne w roznych kolorach,czyli laminowane płyty wiorowe.
Cytat
verona86
Kamień pomimo swojej ogromnej odporności “pracuje” ze swoim otoczeniem. Nastawiony na długi kontakt z jakąś substancją może ją absorbować, z czasem przejmując jej właściwości – czyli np mogą powstać plamy, bądź można zaobserwować delikatną zmianę koloru (ściemnienie). Marmur będąc kamieniem bardziej miękkim niż granit jest w większym stopniu narażony na tego typu zmiany. Znajduje co prawda szerokie zastosowanie w płytkach na posadzki, w łazienkach, także kuchniach, przy czym należy jednak pamiętać, że wymaga więcej uwagi i pielęgnacji, gdyż zaniedbany szybciej niż granit może nabrać plam. Dlatego o ile w miejscach nie narażonych na intensywne działanie warunków atmosferycznych lub środki chemiczne jest jak najbardziej na miejscu, o tyle w miejscach w których takie warunki występują nie polecamy stosować marmuru. Przykładem są tutaj blaty kuchenne, które zazwyczaj intensywnie używane, często mają kontakt z różnymi chemikaliami, olejami itp. Podobnie – przy wyrobie nagrobków nie używa się marmuru.

Pielęgnacja i czyszczenie marmuru wymaga stosowania specjalnych środków, których nie można wybierać dowolnie z uwagi na zawarte w nich substancje.

Granit – będący najtrwalszym z kamieni wymaga mniej pracy niż marmur. Mniej, co nie znaczy wcale. Podobnie jak marmur (i każda inna substancja na ziemi) “pracuje”, wskutek czego przy znacznym zaniedbaniu może utracić swoje właściwości. Wyroby granitowe można bez problemów czyścić większością środków na rynku, chodź i tu lepiej stosować specjalnie przeznaczone do tego preparaty.
Zdecydowanie lepszym materiałem jest granit, ponieważ jest bardziej wytrzymały, odporny na działanie chemikaliów oraz wysokie temperatury panujące przy kuchni.

Marmur jest podatny na zadrapania oraz działanie kwasów występujących np. w occie, ketchupie, itp. Działanie wielu chemikaliów może również osłabić połysk kamienia. Granit jest z kolei uważany za niemal najtwarszy istniejący kamień: nie ulega działaniu kwasów, jest odporny na zadrapania narzędziami kuchennymi oraz typowe dla kuchni wysokie temperatury.

ok fajnie wszystko opisalas, zalety i wlasciwosci. ale jesli blat ,,z kamienia,, jest grubszy niz 2 cm to on nie jst caly z kamienia, poniewaz byloby to zbyt duze przeciazenie dla szafek i oczwiscie dla samego transportu i montazu


i dlatego blat z kamienia naturalnego zamawia się u kamieniarza :)
Pan,który będzie robił mój blat jak usłyszał,że ma to być 320cm długości, 60cm szerokości i 3cm grubości kazał mi skompletować kilku chętnych panów do zataszczenia tego cudeńka ponieważ ma ważyć ponad 100kg
więc raczej o marnej podróbie z płytą wiórową nie mam mowy

Jaki blat do kuchni?

30 paź 2013 - 23:20:58

Mam cudny blat z granitu ze złotymi drobinami zatopionymi wygląda bajecznie przy włączonym świetle te drobiny złota świecą!
Jutro wtawie zdjecie!!!!do tego mam kuchnie białą z błyszczącymi frontami współgra z blatem pięknie kolorystycznie....robię na nim wszystko bez desek do krojenia,jest bardzo łatwy w utrzymaniu!
przywieziony w całości od kamieniarza w trzech chłopa mieli co nieść ledwo wtaszczyli do mieszkania w całości przywieziony i na miejscu wycinane miejsce na płytę indukcyjna... więc jak słysze banialuki o jakimś wypełnieniu kamienia śmiechu warte -trzeba wiedzieć że granit zamawia się u kamieniarza ,mam jeszcze z tego samego kamienia parapety.polecam serdecznie ...moja mama zrobiła z laminatu i patrz nie tykaj teraz żałuje że nie zrobiła z granitu,szkoda jej było kaski a teraz nic nie może robić na blacie wszystko na deskach!!!!ani garnka nie postawi goracego ...ja nie mam problemu kosztuje ale warto...

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Jaką maszynę do szycia wybrać ????