Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

DOM :)

16 sie 2012 - 13:16:49

jestem w temacie i myślę ,że ok. 250 - 300 tys. powinno wystarczyć. wiele zależy od udogodniejń jakie planujesz. dom drewniany odradzam, z reguły firmy dają na niego ok. 5 lat gwarancji wiec trochę lipa. piwnicę też odradzam bo to dodatkowy koszt ok. 40-80 tys.

16 sie 2012 - 13:17:19

Może i ja się wypowiem bo siedzę w temacie aktualnie:) Z narzeczonym planujemy w przyszłym roku po ślubie ruszyć z budową domu. Działkę już mamy (teściowie nam przepisali) Dom będziemy budować systemem gospodarczym. Wynajęcie firmy to koszt około 60 000 zł A rodzinkę mamy taką, że każdy coś umie ;) Jeden wujek jest budowlańcem, drugi hydraulikiem, narzeczony i teść elektrykiem :) Także my szacujemy, że wybodowanie domu o pow. urzytkowej ok 130m2 wyniesie nas około 100 000 zł plus jakieś 100 000 może więcej na wykończenie w domu na początek tylko salonu, kuchni, łazienki, sypialni.
Łącznie planujemy wziąć 200 000 zł kredytu.

16 sie 2012 - 14:14:41

ja teraz jestem w trakcie budowy domu i mysle ze spokojnie zamkniesz sie w 150 tys. z takim domem . moj dom ma miec 375m uzytkowych plus caly jest podpiwniczony i koszt tego domu + robocizna to 750 tysiecy ale moglo byc taniej ale my chcemy ekologiczny co duzo podnioslo cene ;/ działki nie sa takie drogie ... moge zapytac w jakim miescie mieszkasz ??? bo cena tez jest zalezna od tego ja sie budoje kolo krakowa a tu cena mieszkania w krakowie 2 pokojowego to tak srednio 350 tys. :) za 160tys to ciezko nawt kawalerke dostac :)

16 sie 2012 - 14:20:14

Cytat
monikooo20
my jesteśmy z moim partnerem bardzo pracowici :)sami malujemy itd:)
mamy w bliskiej rodzinie elektryków i innych majstrów:)

wstepnie ten mi się bardzo podoba:
100m2

Boska chata !! ;) Co do pytania wyżej, to oczywiście ze lepiej spłacac kredyt , niż dawac komuś kase za wynajem czegoś, co predzej czy później trzeba będzie opuścic ;P

16 sie 2012 - 14:24:43

polecam budowę domu drewnianego :) za ok 120 metrów zapłacisz ok 115 tysięcy plus wykończenie :)

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 1/5

16 sie 2012 - 14:28:25

Widzę, że wy dziewczyny szacujecie, że dom będzie robiła jakaś profesjonalna firma budowlana, będą sciany np. z sylikatów, to wtedy wyjdzie z 300 tys.

Gdyby dom np. robiło paru znajomych robotników, stawiałabyś dom z pustaków ceramicznych, nie żadne Solbet, czy Ytong, to powinno Ci wyjść ze 180 tys.

Własnie przeczytałam, że masz dużo majstrów w rodzinie, to wg mnie zmieścisz się w cenie 150-180 tys. Ceny w katalogach, po 300 tys, sa szacowane, jak robi to firma budowlana i masz jakies drogie technologie ścian. Bądżmy szcerzy. Pustaki Techbus, Solbet, Ytong (są to pustaki wiórobetonowe czy sylikaty) są po 3-4 razy drozsze niż zwykłe ceramiczne.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-08-16 14:34 przez _Mada_.

16 sie 2012 - 14:30:00

Moi znajomi budowali się z pomocą budowlańców. i oni wycenili im postawienie domu w stanie surowym za 100 tys. Ale ja jestem z małej miejscowości i z daleka od dużych miast więc może to więcej kosztować w innych miejscach.

16 sie 2012 - 14:36:04

Cytat
nastusiia
ja teraz jestem w trakcie budowy domu i mysle ze spokojnie zamkniesz sie w 150 tys. z takim domem . moj dom ma miec 375m uzytkowych plus caly jest podpiwniczony i koszt tego domu + robocizna to 750 tysiecy ale moglo byc taniej ale my chcemy ekologiczny co duzo podnioslo cene ;/ działki nie sa takie drogie ... moge zapytac w jakim miescie mieszkasz ??? bo cena tez jest zalezna od tego ja sie budoje kolo krakowa a tu cena mieszkania w krakowie 2 pokojowego to tak srednio 350 tys. :) za 160tys to ciezko nawt kawalerke dostac :)

375m... no TO JEST DOM... jakos sobie nie wyobrazam domu 100m :/ mam kupione mieszkanie - ponad 164m i dla mnie to juz klatka :p

16 sie 2012 - 14:41:26

300 tys to kosztuje duży dom z poddaszem!
Myślę,że w 150 tys się zmieścisz :) Może mniej może więcej.

16 sie 2012 - 15:08:56

Jak masz działke to wielki sukces. A jeśli o koszty to zależy:
- w jakim województwie mieszkasz (koszty materiałów są różne, najdroższe w woj.mazowieckim blisko stolicy),
- jaki styl domu wybralaś, tzn im bardziej nowoczesny tym więcej wydasz na jego budowę. Osobiście polecam klasyczne z unowocześnieniami w kubaturze budynku. Wyglądają świerzo i są miłe dla oka.
- dużo ma też projekt czy kupujesz z katalogu czy od architekta,
- przyłącza, czy je masz czy musisz wszystko od nowa zdobywać,
- kolejne to materiały, to zależy tylko od ciebie czy masz cierpliwość i szukasz dobrych o niskiej cenie czy kupujesz bez względu na nią.
- czy bedziesz miała kominek, jeżeli tak licz się z dodatkowymi kosztami,
- na koniec. Dużo możesz zaoszczędzić robiąc sama. Np. polożyć panele,zrobić ocieplenie budynku albo polożyć płytki.

Ja buduję sie pod warszawą i właśnie wykańczam dom do stanu deweloperskiego. Wszytsko do kupy z pozwoleniami,przyłaczami,projektem,akatami notarilnymi itd.. wyniosło mnie już 250 tys. Dużo robiłam sam kładłam galazurę terakotę,obrabiałam ocieplenie,malowałam ściany na tym oszczędziłąm jakieś 45 tys. No ale niestety meble mam z tzw. odzysku-od rodziny.

Także wszytsko zalezy od Ciebie ile zrobisz sama tyle zaoszczędzisz.
Niewiem czy wiesz, ale ten rok jest ostatni w którym możesz się starać o kredyt dofinansowywany przez Państwo- Rodzina na swoim. Dostają go młde małżeństaw na budowę domu do 140m kwadratowych.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-08-16 15:13 przez J_R_.

17 sie 2012 - 13:54:56

Cytat
monikooo20
my jesteśmy z moim partnerem bardzo pracowici :)sami malujemy itd:)
mamy w bliskiej rodzinie elektryków i innych majstrów:)

wstepnie ten mi się bardzo podoba:
100m2
cos w tym stylu jak moj tylko ja mam bez garazu miec stawiany;) mozesz odezwac sie na priw to wszystko opowiem ile kosztuja pozwolenia itd;)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

dziewczyny z Rzeszowa, POMOCY !!