Jak masz działke to wielki sukces. A jeśli o koszty to zależy:
- w jakim województwie mieszkasz (koszty materiałów są różne, najdroższe w woj.mazowieckim blisko stolicy),
- jaki styl domu wybralaś, tzn im bardziej nowoczesny tym więcej wydasz na jego budowę. Osobiście polecam klasyczne z unowocześnieniami w kubaturze budynku. Wyglądają świerzo i są miłe dla oka.
- dużo ma też projekt czy kupujesz z katalogu czy od architekta,
- przyłącza, czy je masz czy musisz wszystko od nowa zdobywać,
- kolejne to materiały, to zależy tylko od ciebie czy masz cierpliwość i szukasz dobrych o niskiej cenie czy kupujesz bez względu na nią.
- czy bedziesz miała kominek, jeżeli tak licz się z dodatkowymi kosztami,
- na koniec. Dużo możesz zaoszczędzić robiąc sama. Np. polożyć panele,zrobić ocieplenie budynku albo polożyć płytki.
Ja buduję sie pod warszawą i właśnie wykańczam dom do stanu deweloperskiego. Wszytsko do kupy z pozwoleniami,przyłaczami,projektem,akatami notarilnymi itd.. wyniosło mnie już 250 tys. Dużo robiłam sam kładłam galazurę terakotę,obrabiałam ocieplenie,malowałam ściany na tym oszczędziłąm jakieś 45 tys. No ale niestety meble mam z tzw. odzysku-od rodziny.
Także wszytsko zalezy od Ciebie ile zrobisz sama tyle zaoszczędzisz.
Niewiem czy wiesz, ale ten rok jest ostatni w którym możesz się starać o kredyt dofinansowywany przez Państwo- Rodzina na swoim. Dostają go młde małżeństaw na budowę domu do 140m kwadratowych.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-08-16 15:13 przez J_R_.