kaufen REINER MDMA-FELSENKRISTALL – LABORGEPRÜFT
gorący temat
wczoraj o 19:21
wczoraj o 19:07
wczoraj o 19:06
wczoraj o 19:04
wczoraj o 19:03
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
28.02 o 21:39
mop parowy opinie - czy warto kupić?
5.08 o 12:19
24.01 o 9:48
9.07 o 2:34
DOM :)
hej ja z mezem jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowe, wybralismy projekt 120m2 parterowy ze strychem z archipelagu, wykoonczenie poddasza to dodatkowy koszt tak samo schody i veluxy wiec chcielismy oszczedzic zreszta w lecie strasznie goraco jest na poddaszu, nasz projekt to flori III oczywiscie bylo duzo zmian naniesonych zmiana okien itd, polecam projekt franczi II jest super ma 3 pokoje dwa wieksze i jeden maly metraz domu to 106m2 a jesli chcecie z poddaszem to extra jest projekt Jarek opcja z garazem i bez, wszystko znajdziecie w necie,
KOSZT takiego domu parterowego oczywiscie to pod klucz z elektryka i instalacjami ,oknami ,elewacja i dachem jakies 200tys wiec polecam budowe
Zależy jaki. Ja wraz ze swoim partnerem zakochani jesteśmy w drewnianych domach i już wypatrzyliśmy, że "gotowca" (stan zamknięty, okna, hydraulika oraz elektryka) możemy kupić od 80 do 100tyś za ok 100m2. Oczywiście do tego dochodzi cena działki(w zależności od miejsca) oraz wykończenie wnętrz.
też bym chciała dom, ale póki co studiuję i mnie nie stać. Poza tym studiuję w Łodzi i będę tu studiować jeszcze przez 5 lat a nie wiem czy chcę się wiązać z tym miastem. Na pewno nie chciałabym brać kredytu, ale ile będę zbierać na dom- ciekawe pytanie. Na razie mieszkamy z chłopakiem w mieszkaniu chłopaka. 2 pokoje, ale póki co wystarczy. Najważniejsze, że własne. Zabawa w wynajmowanie nie ma sensu, finansowo to katastrofa- już lepiej wziąć kredyt na mieszkanie, bo wynajmując musisz płacić co najmniej 1000zł miesięcznie. Moja koleżanka, o której pisałam wcześniej wzięła kredyt na 30lat, rata miesięczna chyba 1500zł, ale pewna nie jestem. Jak dla mnie masakra..
lepiej kupić dom niż mieszkanie.A jeśli chodzi o wynajęcie to nigdy to nie jest opłacalne,bo to co musisz zapłacić za wynajem wpłacisz na ratę do banku za własne mieszkanie.Cytat
monikooo20
a Wy budując domy decydowałyście sie na kredyt?na ile lat i ile wynosi u Was rata miesięczna?
co jest lepszym rozwiązaniem mieszkanie czy dom?własnościowe czy wynajęte?
rozważam wiele opcji i już nie wiem co lepsze....
ja zmezem kupilismy rowniez dom 120 m2 bralismy kredyt facet chciala nie duzo bo 140 tysiecy dostalismy kredyt 120 tysiecy do tego wklad wlasny 20 tysiecy no i nie powiem o remoncie bo facet tak zaniedbal dom ze wygladal tragicznie teraz to mamy luksus :0 Ale musielismy wydac na wyrmeontowanie okolo 50 tysiecy dodatkowo a jescze jest duzo pracy .Rata jaka placimy to w zaleznosci od rosnacej stopy procentowej raz 720- a czasem nawe 800
Wiesz, to zależy od tego czy masz fundamenty, czy postawi Ci go teściu z zięciem czy ekipa budowlana, czy na poddaszu będziesz mieć lukarny czy okna połaciowe, jakich produktów użyjecie, kto zrobi Wam projekt... Nie da się tak jednoznacznie stwierdzić, ale myślę, że 200 tyś. to takie absolutne minimumi, kiedy ścinasz koszty jak tylko możesz, kupujesz najtańsze produkty, ktoś stawia Ci dom po znajomości itd... Bardziej realne byłoby 300tys. Górnej granicy nie ma