gorący temat
33 minut temu
39 minut temu
54 minut temu
godzinę temu
godzinę temu
9.07 o 2:34
24.01 o 9:48
mop parowy opinie - czy warto kupić?
5.08 o 12:19
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
28.02 o 21:39
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Stoję właśnie przed wyborem płyty do swojej nowej kuchni.
Przekopałam internet w poszukiwaniu informacji, ale nadal nie jestem do końca przekonana, którą opcję wybrać.
Jak zwykle są zwolennicy jednej i drugiej.
Czy posiadacie takie płyty i co o nich możecie powiedzieć?
Która jest lepsza i dlaczego, jakie są plusy i minusy obu.
Na co zwrócić uwagę?
Jeśli chodzi o firmę, przekonuje mnie Bosch.
Byłabym wdzięczna za konkretne doradztwo
Forum kobiecie, więc powinno być kopalnią informacji.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Miałam ceramiczną i zmieniłam na indukcyjną. Najważniejsze różnice na plus to znacznie krótszy czas gotowania.Z czyszczeniem kuchni tez nie ma problemu bo rozlane jedzenie nie przywiera. Oszczędza też bardzo prąd. Jedynym minusem jak dla mnie jest to,że musiałam kupic specjalne ,,gary"
Aha, mam model Mastercook IDE64ZS.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-16 15:08 przez alpina.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
do indukcji potrzebne sa specjalne garnki, ktore sa troche droższe niż takie tradycyjne
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Garnki akurat mam więc jeden problem z głowy.
Kupiłam sobie z pieniążków ślubnych, właśnie z ta myślą, że kiedyś takie mogą być potrzebne
alpina
ceramiczna też dłużej stygnie prawda?
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
No własnie tu ten minus, że trzeba sporo wydać na te gary, bo wszystkie jakie ma się w domu okazują się bez użyteczne.
Z tym stygnieciem to różnie dobra płyta ceramiczna też krótko stygnie. No ale generalnie te indukcyjne szybciej, ale to też zależy od firmy
Zapomniałam napisać, ze to jest dobra sprawa jak się ma małe dzieci- nie poparzy w razie dotknięcia. Chociaż Ciebie Sacrum to chyba jeszcze nie dotyczy
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-16 15:15 przez alpina.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Mi się właśnie zdaje, że teraz już większość garnków pasuje do indukcyjnej kuchni. Wprawdzie żeliwna patelnia nie pasuje :> Ale kolega mówił, że nawet w starych, ceramicznych garnkach gotuje i wychodzi wszystko dobrze.
Ja wprawdzie nie mam ani jednej ani drugiej, ale miałam z obiema do czynienia i polecam indukcyjną. Czyści się łatwiej, ale chyba największy plus jest z tym nagrzewaniem się. Nagrzewa się tylko w danym miejscu i momentalnie stygnie.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
A to całe poszerzone pole grzewcze? Co to takiego? Do jakiś garnków o większych rozmiarach? Wykorzystuje się to na tyle, aby np warto było dopłacać powiedzmy 200zł?
alpina
jeszcze nie dotyczy...
I raczej nie planuję, aby dotyczyło w najbliższym czasie
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-16 15:17 przez Sacrum.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
mam indukcyjną od jakiś 2 miesięcy i sprawdza się. Przede wszystkim duża oszczędność, zużywa mało prądu, szybko się gotuje. Łatwo ją utrzymać w czystości, szybko stygnie. Też miałam wątpliwości, ale teraz już bym nie wróciła do ceramicznej.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
to poszerzone pole grzewcze tzn,że powierzchnia dostosowuje się do garnka, jak 200 stówy tylko to warto dopłacić, za więcej już nie
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
7mlat miałam ceramiczną teraz od 3 mam indukcyjną i w życiu nie wróciłabym do ceramicznej, jak dla mnie same plusy u indukcyjnej: szybciej się nagrzewa, szybciej stygnie, mało prądu zużywa, łatwa pielęgnacja, jak garnki masz odpowiednie to ja bym się nie zastanawiała
200 zł warto dopłacić do poszerzonego pola grzewczego
ja mam mastercooka
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Jednak najwięcej przydatnych informacji na babskim forum można uzyskać Dzięki dziewczyny...
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Ale to chyba nie dostosowuje się do każdego garnka.Cytat
alpina
to poszerzone pole grzewcze tzn,że powierzchnia dostosowuje się do garnka, jak 200 stówy tylko to warto dopłacić, za więcej już nie
Z tego, co ja wiem, to masz małe pole, które możesz zmienić po prostu na większe, czyli możesz postawić większy garnek. Jeśli gotujesz dużo na raz, to może być przydatne.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
I chyba zrezygnuje z tego poszerzonego pola..
Tak sobie przeglądam sklepy internetowe i ceny za płyty z tym bajerem przewyższają nasze plany...
Tylko teraz mnie utwierdźcie, że to nie jest wcale takie potrzebne, abym nie żałowała
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
To sprawdź sobie, ile dużych miejsc na garnki będziesz miała i zastanów się, ile na raz rzeczy w dużych garnkach gotujesz Pewnie przydałoby się przy organizowaniu jakichś przyjęć, czy coś, ale na co dzień może nie.Cytat
Sacrum
I chyba zrezygnuje z tego poszerzonego pola..
Tak sobie przeglądam sklepy internetowe i ceny za płyty z tym bajerem przewyższają nasze plany...
Tylko teraz mnie utwierdźcie, że to nie jest wcale takie potrzebne, abym nie żałowała
Z tego, co wiem, jest chyba możliwa taka opcja, że jeden z palników jest turbo, czy jakoś tak to się nazywa, że szybciej się nagrzewa (w razie, jakbyś chciała np. szybko zagotować wodę).
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
No właśnie się tak nad tym zastanawiałam i raczej gotować dla wojska nie będę A jedna z płyt, którą się zainteresowałam ma funkcję Power Boost, czyli to o czym piszesz...