Obecnie rozmawiamy o:

Lampa do sypialni

9.05 o 10:47

Narożnik czy sofa?

9.05 o 10:46

komoda

16.04 o 8:17

sklep z narożnikami

16.04 o 8:16

wygodna sofa

16.04 o 8:14

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Wakacje Hurghada Egipt

10 kwi 2015 - 20:19:59

Ogromnym ryzykiem jest teraz wyjazd do kraju muzułmańskiego, byłam w tamtym roku w Turcji, ale teraz z uwagi na to co się dzieję już bym tam nie pojechała. Jeżeli wybrałaś Egipt i Twoja decyzja jest nie odwołalna to radzę nie wybierać się na wycieczki lokalne, na prawdę lepiej zrezygnować i zostać w kurorcie.
Co do chorób to nie wiem, warto może zasięgnąć porady jakiegoś lekarza, jeśli chodzi o wyjazd z małym dzieckiem. Jedyne co mogę doradzić to należy uważać z klimatyzacją w pokojach bo można wrócić do Polski chorym.
Jedziecie z dzieckiem, więc warto sprawdzić czy w ofercie jest menu dla dzieci.
W Egipcie odradzam spacerowanie po mieście, podejście miejscowych do turystów jest odstraszające i tak jak to pisałam na początku niebezpieczne zwłaszcza z małym dzieckiem. Udanych wakacji.

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 2/5

Wakacje Hurghada Egipt

10 kwi 2015 - 20:22:38

Cytat
justangel
Kobieto, ale nikt w naszych wypowiedziach masz same konkrety> przykre, że tego nie zauważasz.
Egipt nie jest polecanym miejscem do wypoczynku. TO nie jest informacja wymyślona przez mnie, czy inną z dziewczyn, ale przez MSZ. I chyba nie bez powodu jest ostrzeżenie przed wyjazdami do tego kraju?
Masz rację, ryzyko jest w każdej czynności jaką wykonujemy. Ale są rzeczy mniej ryzykowne i są bardziej ryzykowne. I tak jazda samochodem zgodnie z przepisami jest mniej ryzykowna niż jazda samochodem po pijaku z większą prędkością niż dopuszczalna. To samo z wyjazdami, co innego pojechać do Hiszpanii czy Grecji, a co innego do tego nieszczęsnego Egiptu czy Tunezji. Ja naprawdę nie wiem czy Ty nie widzisz różnicy, czy udajesz, że jej nie ma?
Poza tym jeszcze jedno: za granicą nigdy nie byłaś. Więc nie masz pojęcia jakich problemów osobom dorosłym może narobić inna flora bakteryjna. A co dopiero dziecku. Owszem, wszędzie możesz zachorować, ale ryzyko zachorowania w Europie, jest MNIEJSZE niż ryzyko złapania "klątwy faraona" w Egipcie. Nie wiesz co to prawdopodobieństwo, czy też udajesz, że nie ma różnicy?
Zrobisz jak chcesz - Twoje życie, Twoje decyzje. Ale nie wiem jak można być tak ślepo przekonanym o własnej słuszności, by nawet przez sekundę nie przemyśleć tego co piszą inni:/ Przykre to i głupie...
Sama byłam na kilku wyjazdach za granicą, planowaliśmy je sami, organizowaliśmy wszystko we własnym zakresie. Dzięki temu mieliśmy świadomość gdzie jedziemy, na co musimy zwrócić uwagę, braliśmy pod uwagę różne nieprzewidziane okoliczności. Przed wyjazdami dużo na temat danego miejsca się dowiadywaliśmy i wiedzieliśmy co nas może spotkać. Zawsze był plan B. Inaczej sobie tego, po prostu, nie wyobrażam. Wybacz, ale mam wrażenie, że Wy wyjazd wybraliście bez przemyślenia tego sobie i niestety negujecie każdą rozsądną opinię, która nie popiera Waszego wyboru:/
Ale jak już pisałam: Wasza sprawa. Obyście nie wracali po 2 dniach, bo jednak był jakiś atak:/

lepiej bym tego nie ujęła - zgadzam się z takimi opiniami

Wakacje Hurghada Egipt

11 kwi 2015 - 08:19:10

Wiele razy byłam w egipcie w celach służbowych. Nocowałam w hotelach dla tubylców, byłam w miejscach gdzie normalny turysta się nie zapuszacza. Nigdy nie byłam turystycznie w Egipcie i się nie wybieram, no chyba że ktoś mi zaproponuje lot bombowcem. Miejsca turystyczne to są enklawy zamknięte z hotelami i jako tako uporządkowane, ale cały kraj to syf i malaria. Mentalność Arabów nie jest dla mnie do przyjęcia. Wolę jeździć turystycznie po Europie bo jest sto razy ładniejsza i bezpieczniejsza.

Wakacje Hurghada Egipt

10 maj 2015 - 11:01:37

daj znac jak bedziesz po wakacjach, ja planuje ten sam hotel odwiedzic we wrzesniu ;-)

Wakacje Hurghada Egipt

03 lip 2015 - 12:35:19

No kochaniutka, ciekawa jestem jak Twoje nastawienie w obecnym czasie? :-) Bilety przebookowane czy lecicie?

Wakacje Hurghada Egipt

03 lip 2015 - 13:06:28

Nie wybierajcie się na żadne wycieczki, koleżanka dopiero co z Egiptu wróciła mówiła, ze wszedzie faceci uzbrojeni z karabinami chodzą, nawet przy hotelu stoją w razie gotowości

Wakacje Hurghada Egipt

22 gru 2023 - 13:49:31

Hejka. Co do wakacji w Egipcie, to najlepiej wybrać się na wycieczkę zorganizowaną przez biuro podróży jak np. tutaj https://www.traveligo.pl/last-minute/egipt Przynajmniej wszystko jest załatwione w jednym miejscu, ma się rezydenta na miejscu.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Funclub-biuro podròży