Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

oo bardzo dziękuję :)

Ja mam fotelik firmy MAXI COSI PRIORI XP,uwazam ze to bardzo dobra firma i jestesmy bardzo z niego zadowoleni.Zreszta pierwszy fotelik dla córci tez mielismy tej samej firmy i dlatego zmieniajac fotelik na wiekszy juz na inne firmy nie patrzylismy.

ale moich i tak tam nie znalazłam:(

Motylek jakiego szukasz to ci poszukam

My też mamy Coneco Zenit Wizualnie fajny, mocowanie ok ale jak zachowałby się w trakcie uderzenia to ciężko stwierdzić

a u nas Deltim Mały Podróżnik - nic sie z nim nie dzieje

[embed_image adb676e1f1017fe70d77888f4ee25700]

trzeba sugerowac sie jedynie testami,choc jak ja szukalam to proxima miala dobre testy i co..eh,a to ze sie nic nie dzieje z fotelikiem to co do zasady o bezpieczenstwo nie ma nic do rzeczy,nie ma cudow nie jestesmy w stanie ani zadna osoba ktora sie na fotelikach zna okreslic tego czy nie bedzie wytopy,no nie ma szans,do (nie daj Boze) jakiejs stluczki,mozna okreslic,wygode,wykonanie,stabilnosc no ale bezpieczenstwa to niestety nie:(.

Najbardziej przerażają mnie styropianowe "atrapy" fotelików w marketach.
zwłaszcza, ze te dla młodszych dzieci z 3punktowymi pasami (czasem 5pktowe) mają pasy mocowane do styropianu!!!
dziecko wylatuje przecież z takiego fotelika jak z procy albo wbija sie w niego... nie wiem co gorsze bo jak to pisze na samą myśl mnie ciarki przechodzą

Cytat
mikitka1
Ja mam fotelik firmy MAXI COSI PRIORI XP,uwazam ze to bardzo dobra firma i jestesmy bardzo z niego zadowoleni.Zreszta pierwszy fotelik dla córci tez mielismy tej samej firmy i dlatego zmieniajac fotelik na wiekszy juz na inne firmy nie patrzylismy.

dokladnie jak my. Fakt że maxi cosi nie są najtańsze ale wolalam Małej nie kupić jednej zabawki a dać więcej za fotelik....
z obu fotelików maxi cosi jestem zadowolona, na szczęście nie miałam okazji sprawdzić ich "w akcji", ale we wszystkich testach mają b.wysokie noty

jedynie z chicco mam podkladke(siedzisko) teraz, ale używam jej tylko do jazdy taksówkami: wiem, że nie trzeba wcale wg przepisów ale ja tak nie potrafie...

Nawet raz taksówkarz sie śmiał, żebym wzięła dziecko na kolana i trzymała to będzie bezpieczne
Totalna bzdura! Nie ma szans utrzymać dziecka przy wypadku. nawet przy niewielkiej prędkości dziecko wylatuje z taką siłą,że odczuwalnie jest jakby ważyło tonę, więc nie ma szans utrzymać, a jedynie swoim ciężarem można zgnieść malucha...

I wyobraźcie sobie, że odwożąc córę do przedszkola widziałam przez okno autobusu mamuśkę z dzieckiem (ok 2 lata) na kolanach w Tiko... dziwi mnie, że przy takim dostępie do mediów i kampanii społecznych, świadomość wielu rodziców jest tak niska

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-04-27 12:02 przez rysa.

zweryfikowana
Ostrzeżenia: 1/5

Ja nie moge zrozumiec dlaczego wszyscy stawiaja na to,ze co zagraniczne to najlepsze?Ja kupilam niedawno synkowi fotelik ESPIRO OPTIMA.Sprzedawca poinformowal nas,ze jest to produkt polski.Coprawda nie dlugo go uzywamy,ale od razu moge stwierdzic,ze jest on naprawde stabilny.Nawet przy ostrych zakretach,kompletnie nie drgnie.Jest to nowy produkt na naszym rynku,ale moim zdaniem bardzo ladnie wykonany i z naprawde milych w dotyku materialow.My mamy ten fotelik z przedzialu od 0-25 kilo.Ma wkladke dla niemowlaczka i mozna go dostosowac do pozycji pollezacej,co jest naprawde wazne dla takich maluchow.Ja jak narazie jestem z niego ardzo zadowolona i mysle,ze synek tez,a to czy pasy sie w nim nie wyrywaja,tego chyba nawet w najdrozszym modelu za 1000 zl,nikt nie jest w stanie przewidziec.Co do opisywanego prze ze mnie fotelika,to cena tez jest rewelacyjna-bo nicale 400 zl i wedlug mnie (sprawdzilam to na sobie wiele razy) to co drogie nie musi byc najlepsze.

[embed_image 893a49d917e70ffeea8378bc38585678]

jeszcze jeden problem dotyczący fotelika montowanego tyłem.jeśli montujemy tyłem do kierunku jazdy to nie moze być aktywna poduszka- jesli z przodu montujemy to poduszka w desce rozdzielczej dla pasazera, jesli z tyłu to poduszka w siedzeniu.wiadomo w większosci nowych aut poduszki są juz również w siedzeniach kierowcy i pasażera. i u nas w aucie nie mozna ich p prostu wyłączyc tak więc ni emozemy wozic tyłem do kierunku jazdy...buuu co za masakra z tymi fotelikami. a najbezpieczniej jest wozić tyłem do kierunku jazdy. niestety takie foteliki kposztują przesżło tysiąc złotych. jestem w stanie tyle zapłacic ale i tak poduszki uniemozliwiają taką jazde. błędne koło!!!

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-04-28 11:47 przez syla28.

zweryfikowana

Wlasnie nasz fotelik tez jest montowany tylem do kierunku jazdy,bo synek ma coprawda dopiero 5 miesiecy,ale wazy ponad 8 kilo i nosidelko juz sie nie nadaje.Maly prezy sie w nim i placze.A nasz nowy fotelik tak mniej wiecej od roczku mozna tez montowac odwrotnie.I wedlug mnie to najlepszy fotelik w tym przedziale.Kupilismy inny,ale od razu odeslslismy go spowrotem i ten okazal sie strzalem w dziesiatke.Synus jest spokojny,moze sie poprzeciagac i naprawde teraz sprawia mu radosc jazda samochodem :)

http://www.ceneo.pl/2239174s

Cytat
asiastelmaszyk2
Ja nie moge zrozumiec dlaczego wszyscy stawiaja na to,ze co zagraniczne to najlepsze?Ja kupilam niedawno synkowi fotelik ESPIRO OPTIMA.Sprzedawca poinformowal nas,ze jest to produkt polski.Coprawda nie dlugo go uzywamy,ale od razu moge stwierdzic,ze jest on naprawde stabilny.Nawet przy ostrych zakretach,kompletnie nie drgnie.Jest to nowy produkt na naszym rynku,ale moim zdaniem bardzo ladnie wykonany i z naprawde milych w dotyku materialow.My mamy ten fotelik z przedzialu od 0-25 kilo.Ma wkladke dla niemowlaczka i mozna go dostosowac do pozycji pollezacej,co jest naprawde wazne dla takich maluchow.Ja jak narazie jestem z niego ardzo zadowolona i mysle,ze synek tez,a to czy pasy sie w nim nie wyrywaja,tego chyba nawet w najdrozszym modelu za 1000 zl,nikt nie jest w stanie przewidziec.Co do opisywanego prze ze mnie fotelika,to cena tez jest rewelacyjna-bo nicale 400 zl i wedlug mnie (sprawdzilam to na sobie wiele razy) to co drogie nie musi byc najlepsze.

Nie zgodzę się z tobą sprzedawcy polecają te foteliki które im zalegają wiem bo sama miała taki prykas od szefowej poza tym te tańsze foteliki nie przechodziły testów bo polskich producentow na nie nie stać a dopuszczenia EC są robione przy prędkościach ok 50 km/h bo uważa się że przy większej predkości organizm dziecka i tak tego nie zniesie a to norma z lat 50 ale trzeba jeszcze wziaść pod uwage że nie kazdego stać na droższy fotelik
Chociaż jak zobaczyłam jaki fotelik przywiózł mój sąsiad z niemiec to bałabym się w nim posadzić dziecko w domu a co dopiero w aucie ale on wychodzi z założenia że przepisy mówią o tym ze musisz mieć fotelik a nie o tym w jakim stanie on jest. Moim zdaniem mandaty powinny być dawane nie tylko za brak fotelika ale również za jego stan ale to moje prywatne zdanie

zweryfikowana

joanna_1807- Jesli mam byc szczera-to jakas racje Twoj sasiad ma (nie zeby narazala wlasne dziecko dla mnie tez najwazniejsze jest bezpieczenstwo),ale spojzmy prawdzie w oczy-kto teraz jezdzi 50 km na godzine?Nawet i po miescie?Normalne,ze zdrowo myslacy czlowiek nie powinien przekraczac przepisow zwlaszcza podrozujac z dzieckiem,ale i tak i tak jesli ma sie komukolwiek cos stac,to stanie sie nawet przy predkosci 30 na godzine i w foteliku za 5.000.Ale to tez tylko moje zdanie :)

Ja róniez słyszałam o tych fotelikach,w programie "Uwaga" był poruszany ten temat.
My mamy foteliki Baby Shield od 9-25 kg i jestem z nich zadowolona.Kupiliśmy takie gdyż mają aż 6 możliwości pochylenia fotelika a nam sie to przydaje dośc czesto bo dzieciątka lubią spać w aucie,noi najważniejsze ze nie pocą sie w nim:)Co do bezpieczeństwa to foteliki te posiadają wszystkie niezbędne ceryfikaty wiec myślę ze sa dobre.

ten chicco proxima, który wypadł w crasch testach skandalicznie tez ma wszelkie certyfikaty bezpieczeństwa!!!!!

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Warszawa,gdzie w taką pogodę?:)