Obecnie rozmawiamy o:

sprawdzony stomatolog

gorący temat

Biznes

2 minuty temu

tabernakula sklep

22 minut temu

zakupy internetowe

46 minut temu

Budowa domu

51 minut temu

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Ciasteczka zbożowe z suszonymi owocami i orzechami! One są pyszne i zdrowe. To jedno z tych słodyczy, które ładują energią, bez powiększania oponki! Mają mało cukru, za to mnóstwo płatków i suszonych owoców. Przyjemnie chrupią. Sprawdzą się w podróży i jako drugie śniadanie.

Składniki
1 szklanka błyskawicznych płatków orkiszowych
1/2 szklanki błyskawicznych płatków żytnich
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka suszonych owoców i orzechów (rodzynki, morele, żurawiny, orzechy laskowe, orzechy ziemne, morele, daktyle, figi - czylo to, co lubisz, lub co akurat masz pod ręką)
2 jajka
2 czubate łyżki pszennej mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
Masło rozpuść w rondelku.
Jajka roztrzep z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Duże suszone owoce oraz całe orzechy i migdały pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do miski, dodaj płatki i sól. Dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj.
Dodaj roztrzepane jajka z cukrem, wymieszaj, wsyp mąkę i wszystko dokładni wymieszaj jeszcze raz. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masę jeszcze wymieszaj i układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia ciasteczka o dowolnej średnicy (ja pomagam sobie okrągłymi foremkami). Ciasteczka powinny mieć około 1 cm grubości.
Piecz przez 15-20 minut - ciasteczka są gotowe, kiedy ich brzegi są wyraźnie brązowe. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź je na kratce.
Smacznego

Od zawsze lubiłam piec, a moim ulubionym wypiekiem było czekoladowe ciasto z owocami leśnymi. Niestety choroba wykluczyła wiele składników używanych do wypieków: gluten, biało krowie oraz kakao. Skoro życie dało mi cytryny i odebrało przyjemność z jedzenia deserów, trzeba z nich zrobić lemoniadę... albo dobre ciacho, którym mogę się zajadać. W tym wypadku marchewkowe:

MARCHEWKOWE Z "BITĄ ŚMIETANĄ"

Ciasto:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 10 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 garstki orzechów włoskich
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 3 jajka

"Bita śmietana":
- 1 mleko kokosowe w puszce (schłodzone przez noc)
- jedna łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka cynamonu

1. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach
2. Wszystkie suche składniki oraz ciepły olej kokosowy mieszamy ze sobą.
3. Dorzucamy ubite wcześniej jajka
4. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy temperaturę 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 50 minut.
5. Gdy ciasto po wyjęciu stygnie, możemy przygotować "bitą śmietanę". Do miski dodajemy twardszą cześć z mleka kokosowego (tzw. śmietankę), cynamon i słodzik. 6. Ubijamy oraz wykładamy na schłodzone ciasto.
7. Dekorujemy według własnego uznania np. orzechami włoskimi, płatkami migdałów lub startą marchewką.

Nigdy nie przepadałam za sernikami, jednak gdy tylko zobaczę jego wersję z brzoskwiniami, nie mogę się jej oprzeć.

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto należy upiec w okrągłej formie o średnicy ok. 21 cm.

Spód :
2 żółtka
1 łyżka cukru
pół kostki masła
25 dag mąki

Ciasto należy wyrobić z wyżej wymienionych składników, starać się je szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić na przynajmniej 30 min do lodówki. Następnie wykleić nim spód foremki, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temp. 180 st. przez 25 min. Następnie wyciągnąć.

Masa serowa :
4 jajka
1 kg białego, przetartego sera
10 dag cukru pudru
1 budyń waniliowy
pół kostki masła
*garść rodzynek
*puszka brzoskwiń

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie w małych porcjach dodawać do masy ser i dalej miksować. Na koniec wsypać budyń. Ubić białka i dodać do masy serowej. Dorzucić rodzynki.

Na upieczonym spodzie ułożyć pokrojone w ósemki brzoskwinie, następnie wylać masę serową. Piec w temp. 180 st. przez 60 min.

Po upieczeniu odczekać aż wystygnie, można posypać cukrem pudrem dla dekoracji.



Ten moment gdy masz ochote na coś słodkiego, ale kompletnie nie chce Ci się czekać na rozgrzanie piekarnika, albo stać nad patelnią...Jest rozwiązanie!Przepis na ciasto rafaello na herbatnikach, czyli ciasto bez pieczenia o kokosowym smaku, połączone z herbatnikami ;) Robisz je, wstawiasz co prawda na kilak godzin do lodówki ale w miedzy czasie robisz mase ciekawych rzeczy, a nie zaglądasz co 5 min czy nie płonie Ci kuchnia:D

Składniki

krem budyniowy:
ok. 1 litr mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek)
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru (lub więcej jeśli lubisz słodkie)
200 g masła miękkiego
200 g wiórków kokosowych
ciastka i dodatki:
ok. 350 g herbatników
opcjonalnie garść płatków migdałowych

KROK 1
Herbatniki układam na dnie formy.

KROK 2:
Z litra mleka odlewam ok 1/2 szklanki mleka. Większą część zagotowuję z cukrem, a do szklanki dodaję proszki budyniowe, mąkę i dokładnie mieszam. Wlewam do zagotowanego mleka, mieszam aż zgęstnieje. Nie przestaję mieszać by nie powstały grudki. Zdejmuję z ognia i odstawiam aż uzyska temperaturę pokojową.

KROK 3
Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję budyń i miksuję.

KROK 4
Dodaję wiórki kokosowe (dodaję 150 g , a 50 g odkładam do posypania z wierzchu gotowego ciasta).

KROK 5
Taki krem wykładam (mniej niż 1/3 tego kremu) na herbatniki, potem znowu układam herbatniki, ponownie krem, herbatniki, krem, herbatniki i na koniec bardzo cienka warstwa kremu (w sumie 4 warstwy herbatników, 4 warstwy kremu ale ta najwyższa cieniutka!), całość posypuję wiórkami. Wstawiam na 8 godzin do lodówki.





Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-03-16 00:35 przez pamelape.

BANANOWO ORZECHOWE BEZ PIECZENIA

2 duże dojrzałe banany
3-4 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
ksylitol/miód do smaku

Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy (17 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

MASA ORZECHOWA
3 łyżki masła orzechowego z nasionami chia
3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
2 łyżki miodu

Składniki na masę orzechową dokładnie łączymy i wylewamy na schłodzony spód. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
Smacznego!




Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-03-16 08:31 przez karolcia110295.

„Oblicza miłości” stworzyłam z myślą o moim mężu. Każda z warstw odpowiada jednemu z aspektów naszego związku. Pierwszą od dołu jest stabilność (jogurt naturalny), z dużą dozą zaufania (nasiona chia). Następnie, dominująca wzajemna fascynacja (ożywcze mango plus słodki banan). W tej warstwie zanurzone są chmurki bliskości (mozzarella w mini kulkach). Czerwona góra to oczywiście namiętność (mus malinowy). Wszystko to okraszone nutką tęsknoty, a nawet leciutkiej zazdrości (płatki migdałowe). Poszczególne warstwy lekko się przenikają, podobnie jak w życiu. Danie smakuje, nie chwaląc się – wprost niebiańsko. Połączenie smaków i konsystencji składników jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Delikatny jogurt z wyczuwalnymi ziarenkami, wyraziste mango, złagodzone bananem, mięciutkie kuleczki, mocna malina, chrupiące płatki migdałowe... Nie sposób się oprzeć! Nie zapominajmy o starannym, ciekawym sposobie podania. Serwujemy i spożywamy z miłością :)
Dane techniczne (warstwy), na 2 zakochane, słuszne porcje:
1. Jogurt naturalny 190 g + 3 łyżki nasion chia
Starannie mieszamy obydwa składniki (w przeciwnym razie utworzą się grudy i nasiona nie zmiękną). Zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej np. na całą noc.
2. 1 małe mango + 2 małe banany
Obieramy i razem blendujemy.
3. Mini mozzarella w kulkach 150 g (netto po odsączeniu)
4. 2 garstki malin, o tej porze roku oczywiście mrożone, ale pozwólmy im trochę rozmarznąć.
Blendujemy na jednolitą masę.
5. Płatki migdałowe – jako posypka.
Kolejne warstwy dokładamy powoli i uważnie, dzięki temu nie zleją się zbytnio ze sobą i będą cieszyć oko. Smacznego :)



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Miesiąc Kobiet -Zadanie #18 - Piosenka, która kojarzy Ci się z przyjacielem