Obecnie rozmawiamy o:

Studia online

gorący temat

operacja oczu

8 minut temu

Zapalenie pęcherza

godzinę temu

transportery taśmowe

dzisiaj o 9:45

sprawdzony stomatolog

dzisiaj o 9:41

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

zweryfikowana
Administrator
Posty: 170

serce MIESIĄC KOBIET NA SZAFA.PL serce
ciągle trwa!

Tym razem mamy dla Ciebie zadanie kulinarne gotuje

Czas trwania: 22.03 godz. 14:00 - 24.03 godz. 13:59
Pamiętaj, by kliknąć "Biorę udział" na stronie konkursowej!

W komentarzu pod tym postem zamieść przepis na swoje ulubione wielkanocne dane, ciasto lub przekąskę.

Możesz dodać zdjęcia, filmiki, itp.

serce

3 najlepsze przepisy nagrodzimy książkami Ani Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"


Przepis na pyszną, puszystą babkę adwokatową, pokrytą dodatkowo lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

-125g mąki pszennej
-125g mąki ziemniaczanej
-4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-250g cukru pudru
-4 łyżeczki cukru waniliowego
-250ml oleju
-250ml likieru jajecznego (adwokata)
-5 jajek
-100g cukru pudru
-3 łyżki likieru jajecznego

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę i polać nim babkę (lub rozsmarować pędzelkiem).

Smacznego ;)



Sernik z rosą

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego mielonego
2 szklanka mleka 3,2%
trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 budynie śmietankowy bez cukru (w proszku)
4 żółtka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wierzch:
7 białek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru



Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Formuję kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na godzinę w celu schłodzenia.

Masa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.

Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepiam rozwałkowanym ciastem. Wylewam masę serową.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i piekę 1 godzinę.

Wierzch: Z białek, soli i cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam pianę z białek na upieczone ciasto, wyrównuję łyżką, za pomocą widelca na wierzchu robię wzorek i piekę jeszcze ok.45 min w temperaturze 80-100*C



Co niedziele oglądam Masterchef Junior i to właśnie dzięki nim próbuję na Wielkanoc zrobić Polędwice Wellington. Moją ciekawość wzbudziło ciasto francuskie połączone z mięsem. Myślę, że będzie to jedno z moich ulubionych dań oraz mojej rodziny. ;) A oto przepis z ich strony.

POLĘDWICA WELLINGTON

Składniki:
250-300 g polędwicy wołowej, najlepiej środkowa część
300 g grzybów – borowików, pieczarek (świeżych lub rozmrożonych)
1 gałązka tymianku
masło klarowane do smażenia
olej do smażenia
musztarda dijon
pieprz, sól
150 g szynki parmeńskiej w plastrach
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko

Składniki na naleśniki:
250 ml mleka
2 jajka
110-150 g mąki pszennej typ 450
sól
masło klarowane do smażenia

Na sos:
1 cebula
1 marchew
½ selera
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
liść laurowy
150 ml czerwonego wina
1 łyżka zimnego masła

Dodatkowo:
kilka ziemniaków na purée
śmietana 30%, masło
warzywa sezonowe (np. marchew, brokuły, szparagi)
sól, pieprz





Przygotowanie:

KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA NA NALEŚNIKI:

Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe za pomocą blendera lub trzepaczki tak, aby nie posiadało grudek i było gładkie. Odstaw na czas przygotowania grzybów i polędwicy.

KROK 2. GRZYBY:

Grzyby pokrój i włóż do blendera – zmiksuj. Masę wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj i smaż do momentu, aż woda z grzybów odparuje. Następnie odstaw do całkowitego ostudzenia.

KROK 3. SMAŻENIE POLĘDWICY:

Wołowinę przypraw obficie solą i pieprzem. Na bardzo gorącej patelni rozpuść masło klarowane pół na pół z olejem i obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z mięso z każdej strony. Odłóż na tackę i dopóki jest jeszcze gorące, posmaruj dokładnie, ze wszystkich stron musztardą, by wchłonęła się w czasie gdy mięso będzie stygnąć.

KROK 4. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW

Na rozgrzanej patelni roztop masło klarowane i usmaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

KROK 5. SKŁADANIE:

Folię spożywczą rozwiń na blacie lub desce do krojenia. Ułóż na niej, na zakładkę, plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Na tak ułożoną szynkę rozsmarowuj ostudzoną masę grzybową. Na tym ułóż, na samym środku wołowinę i całość ciasno zawiń, przy pomocy folii w „pakunek”. Włóż do lodówki na około 15-20 minut.

KROK 6. SOS:

W czasie, kiedy ”pakunek” jest w lodówce przygotowujemy sos. Na patelnię po smażeniu polędwicy wrzuć cebulę, marchew, seler pokrojone w kostkę oraz zioła: tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Przesmaż i po kilku minutach wlej czerwone wino. Gotuj, aż alkohol odparuje, a smaki połączą się. Zredukuj, gotując do połowy objętości, odcedź przez sitko, dodaj trochę zimnego masła, aby zagęścić. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem

KROK 7. PURÉE ZIEMIACZANE:

Zagotuj wodę na ziemniaki, posól. Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki, Wrzuć do gotującej się wody. Gotuj do miękkości. Odcedź, sporządź gładkie i puszyste purée z dodatkiem śmietany i masła.

KROK 8. SKŁADANIE II i PIECZENIE:

Rozwiń ciasto francuskie i bardzo lekko rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Na środek połóż naleśnika. Pakunek z polędwicą wyjmij z lodówki, odwiń z folii spożywczej i ułóż na naleśniku.
Ciasto zawiń wokół mięsa bardzo dokładnie. Nadmiar odetnij. Pakunek ułóż tak, aby miejsce łączenia ciasta znajdowało się na dole. Wierzch bardzo lekko natnij w kratkę lub poprzeczne paski i całość przesmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30-40 minut.

KROK 9. WARZYWA:

Kiedy mięso się piecze, oczyść i zblanszuj warzywa w osolonym wrzątku. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, lekko oprósz pieprzem i solą, smaż przez chwilę tak, aby pozostały lekko chrupiące.

KROK 10. WYKOŃCZENIE DANIA:

Wyciągnij polędwicę z piekarnika. Na talerzu ułóż puree, warzywa oraz polędwicę w cieście francuskim. Oblej sosem po talerzu dookoła.





Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-23 13:08 przez karolcia110295.

Wielkanocne koszyczki
Moje ulubione Wielkanocne słodkie danie to Wielkanocne koszyczki z kruchego ciasta i masy serowej z polewą czekoladową.

Kruche ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
150 dag margaryny lub masła
100 g cukru
łyżka cukru waniliowego
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
250 g zmielonego twarogu (może być także gotowy, np. z wiaderka)
130 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
laska wanilii
1 duże jajko
65 g masła

Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotować ciasto kruche, wszystko dobrze zagnieść. Następnie zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i odstawić do lodówki na mniej więcej godzinę. Po upływie tego czasu należy cienko rozwałkować ciasto, szklanką wyciąć koła i napełnić nimi foremki na babeczki. Z reszty ciasta należy zrobić małe ruloniki, które będą pałączkami koszyczków. Masa serowa: masło ucieramy z żółtkiem, cukrem, budyniem oraz miąższem z laski wanilii (wystarczy ją przeciąć i wybrać czarne nasionka nożem). Z białka ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Do utartego masła ze składnikami dodajemy pianę, lekko mieszamy. Gotową masę serową nakładamy do foremki na babeczki (surowe kruche ciasto lub lekko podpieczone należy je jednak obciążyć, np. fasolą). Do każdej babeczki dodajemy po dwie łyżki masy serowej. Foremki z masą serową piec przez ok. 10-15 min, a ruloniki uprzednio posmarowane surowym białkiem 4-5 min w 180 stopniach. Po upieczeniu do babeczek przyczepiamy pałączki możemy do tego użyć lukru lub białka. Gotowe koszyczki dekorujemy czekoladową polewą przygotowaną z 2 czekolad mlecznych i 1/4 szkl. mleka (wszystko należy rozpuścić nad kąpielą wodną). Do dekoracji możemy użyć cukierków jajeczek, perełek, cukrowych ozdób lub kolorowych draży. Smacznego!

Sernik z brzoskwiniami i kokosem
Składniki:
Ciasto:
-2 i 1/2 szklanki mąki
-10 dag dobrej jakosci masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżeczki śmietany 18%
-1 jajko
-1 żółtko
-3/4 szklanki cukru pudru
-puszka brzoskwiń
Wszystkie składniki zagniatamy, następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Puszkę brzoskwiń kroimy w kostkę i wykładamy na ciasto.
Masa serowa:
-1 kg twarogu na sernik
-2 jajka
-4 żółtka
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-2 cukry waniliowe
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka cukru
-1i 1/2 szklanki mleka 2%
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem i brzoskwiniami. Całość pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Masa z białek:
-5 białek
-5 łyżek cukru
Posypka:
-10 dag wiórków kokosowych
-2 łyżki cukru
-2 łyżki dobrej jakości masła
Po upieczeniu sernika wykładamy na niego masę z białek(białka ubijamy z cukrem na sztywno) i przyrumienione na patelni wiórki kokosowe. Całość zapiekamy jeszcze około 20 minut.
Smacznego!



Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie,aby w Święta Wielkanocne na stole mogło zabraknąć rolady z indyka faszerowanej cukinią, fetą i suszonymi pomidorami. Kompozycja jest obłędna! A oto przepis :

SKŁADNIKI:

- 1 filet z indyka 800 g
- 100 g szynki dojrzewającej (włoskiej, parmeńskiej, serrano)
- 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- potrzebne będą: 4 wykałaczki

nadzienie:
- po 1 łyżeczce oliwy i masła
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- pół pęczka natki pietruszki
- 30 g sera mozzarella (żółta, tarta)
- 30 g tartego parmezanu
- 60 g sera feta
- 6 kawałków suszonych pomidorów


Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć papierem do pieczenia i roztłuc tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Doprawić go solą, pieprzem oraz natrzeć 1 łyżką oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
Przygotować nadzienie: na patelni roztopić masło z oliwą. Dodać startą na tarce cebulę i starty czosnek, doprawić tymiankiem i smażyć przez 2 minuty. Dodać startą na tarce nieobraną cukinię i smażyć przez ok. 5 minut aż cukinia odparuje, ale będzie cały czas zielona. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną natkę pietruszki, ostudzić. Dodać tartą żółtą mozzarellę oraz starty parmezan, wymieszać.
Filet położyć na desce (gładką stroną do spodu). Pośrodku wyłożyć pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu położyć fetę pokrojoną w kosteczkę, na koniec kawałeczki suszonych pomidorów. Zawinąć roladę, łączenie spiąć wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry położyć zachodzące na siebie plasterki szynki. Podwinąć je pod spód rolady.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do góry. Posmarować 2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach, odstawić na ok. 2 godziny (w temp. pokojowej).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z roladą do piekarnika, na dno wlać 4 łyżki wody lub białego wina i piec przez 37 minut. Po upieczeniu odczekać minimum 5 minut przed pokrojeniem mięsa. Przed pokrojeniem wyciągnąć też wykałaczki.


SMACZNEGO! :)





Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-22 19:54 przez Monika513144.

Składniki:
kruche ciasto

300g mąki krupczatki

200g masła

100g cukru pudru

3 ugotowane żółtka

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na nadzienie

500ml śmietany 30%

400g drobnego cukru

50g masła

do dekoracji

migdały

czekolada

Sposób wykonania:

1. Gotujemy jajka na twardo. Żółtka, do ciasta, przecieramy przez sitko.

2. Do miski wkładamy wszystkie składniki, wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.

3. Następnie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy wysmarowanej masłem.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy.

4. Śmietanę z cukrem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy masło, mieszamy. Wylewamy masę na kruche ciasto.

Dekorujemy migdałami.



WIELKANOCNE JAJKA POD ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki:

- 8 jajek ( z 2 potrzebne są tylko żółtka)

- 2 szalotki

- łyżeczka musztardy

- 75 g masła

- 2 łyżki octu winnego balsamicznego

- łyżeczka śmietany 36%-procentowej

- 75 ziół (trybulka, estragon, szczypiorek)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Szalotki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ziołami, pokruszonymi żółtkami, śmietaną i octem oraz musztardą i masłem. Połówki jaj włożyć do naczynia żaroodpornego, polać masą i zapiekać w temp. 200 st. C przez 15 minut.

.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-05-27 14:57 przez adventurous_.

Przesyłam link do filmiku konkursowego. Przepis z aspektem świątecznym- kurczaczkiem Ananaskiem tak jak nazwa przepisu.
https://www.facebook.com/100004935377661/videos/vb.100004935377661/575449545962886/?type=2&theater

Z Wielkanocą kojarzą mi się wszelkie ciasta drożdżowe - jako, że nie przepadam za typową babą wielkanocną, robię drożdżówki z serem. Wiem, że brzmi to banalnie, ale jest to jeden z nielicznych momentów w roku, gdy drożdżówki robię sama, zamiast skoczyć do piekarni ;)

Składniki na około 6 sztuk - ciasto:

250 g mąki pszennej
15 g drożdży świeżych
20 g miodu
jajko
pół szklanki mleka (szklanka 250ml)
szczypta soli
35 g roztopionego masła

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie wlać je do mąki. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ma podwoić objętość.

Gdy ciasto wyrośnie należy wyjąć je na blat lub stolnicę oprószoną delikatnie mąką, krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Znów przykryć ręcznikiem i czekać aż podwoją objętość. W tym czasie przygotowujemy ser.

Składniki na masę serową:

2 łyżki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru, można też dodać łyżeczkę cukru wanilinowego
200 g sera twarogowego
odrobina śmietany

Wszystkie składniki utrzeć - tutaj nie trzeba się trzymać przepisu - masę robimy wg uznania - słodszą, mniej słodką, z dodatkami, bakaliami itp.


Gdy drożdżówki wyrosną, bierzemy wąską szklankę lub kieliszek i robimy w każdej wgłębienia na środku - praktycznie do samej blachy. Do otworu nakładamy ser. Można posmarować ciasto dla połysku dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Ja po upieczeniu dodatkowo polewam drożdżówki lukrem - 2 łyżki gorącego likieru, np. malibu (można także użyć wody) i 5 czubatych łyżek cukru pudru, oczywiście może się okazać, że będzie potrzebna mniejsza lub większa ilość cukru. Ucieramy więc cukier stopniowo do osiągnięcia satysfakcjonującej konsystencji :)

W załączniku zdjęcie moich drożdżówek :)





Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-24 11:34 przez fekete.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Proszę o pomoc :)